IABR-

In de hoofdtentoonstelling, The Missing Link, wordt het thema behandeld in vijf opeenvolgende stappen, in evenzovele zalen. Met als centrale vragen: hoe kunnen ontwerpers effectief reageren op de door de mens veroorzaakte klimaatverandering? Wat houdt ons nog tegen om dat dan ook te doen, wat is die missing link? Hoe leggen we de link tussen plan en project, en tussen project en plan?

Standpunten
In Zaal 1, waar hun standpunten worden geïntroduceerd, zijn de drie curatoren aan het woord. Samen met de IABR zijn zij tot het thema van The Missing Link gekomen, maar ieder heeft daarbij een eigen standpunt dat zij toelichten in een filminstallatie in regie van Marieke van der Lippe.

Play
VIDEO: THE MISSING LINK: INTRODUCTIE DOOR DE CURATOREN

online versie van video installatie van Marieke van der Lippe

© IABR, 2018

De Wunderkammer
In Zaal 2, de Wunderkammer, wordt in een door Wouter Klein Velderman en Caroline Ruijgrok ontworpen scenografie duidelijk gemaakt dat we als mensheid niet terug kunnen in de tijd en dat de inzet van alle moderne middelen nodig is, willen we met een snelgroeiende wereldbevolking een werkelijk duurzame richting inslaan. Met een caleidoscopisch overzicht van hoe er op indrukwekkende wijze al heel veel wordt gedaan, op talloos veel terreinen en met de inzet van veel en uiterst gedreven mensen, wordt hier de beeldtaal van de verduurzaming getoond.

De Wunderkammer

foto: Aad Hoogendoorn

De Wending
In Zaal 3 een verbeelding van de wending die de curatoren voor ogen staat. De door de mens veroorzaakte klimaatverandering en zijn overmaatse claim op ruimte is een kwestie die het lot van de mensheid raakt, een kwestie door de Duitsers mooi aangeduid als Schicksalsfrage. De enige die kan ingrijpen, is uiteraard de mens zelf. Maar het vraagt een fundamenteel andere houding wil de mens zijn lot accepteren, verantwoordelijkheid aanvaarden en de wending maken.

De Wending

foto: Aad Hoogendoorn

Onze toekomst in de delta, de delta van de toekomst
Om de grote, veelomvattende vragen binnen de opzet van de IABR op een zinvolle manier te kunnen onderzoeken, hebben IABR en curatoren besloten het werkgebied voor de editie van 2018 te beperken tot de Rijn-Maas-Schelde Delta, de Delta van de Lage Landen. Dit is een gebied waar de cultuurlandschappen al eeuwenlang de diepe sporen dragen van intensieve wisselwerking tussen mens en natuur. We kunnen hier doorwerken in een traditie van veranderen en sturen.

Nieuwe gebouw-typologieën voor de energietransitie

ontwerp: Civic -- foto: Aad Hoogendoorn

In Zaal 4 en 5 van de tentoonstelling daarom de Ateliers waarin en de praktijken waarmee we de komende jaren aan het werk gaan; de twee IABR–Ateliers, Oost-Vlaams Kerngebied en Rotterdam, en het Delta-Atelier. In het laatste hebben ruim 40 praktijken uit Nederland en België zich verzameld om de komende drie jaar The Missing Link te adresseren en samen een nieuwe praktijk te ontwikkelen langs de door de IABR en curatoren voorgestelde onderzoekslijnen: Hernieuwbaar Energielandschap, (Re)Productieve Stad, Zorgzame Leefomgeving, Gezonde Landbouw, Een Nieuw Mobiliteitssysteem en Ruimte voor Biodiversiteit en Water.

Op zoek naar de missing link
The Missing Link is dus een tentoonstelling op zoek naar de essentiële, nog ontbrekende schakel die ons in staat moet stellen de noodzakelijke omslag aansprekend en overtuigend vorm te geven, zó dat er ook daadwerkelijk en met voldoende snelheid verandering op gang komt.
Work in progress
dus, een demonstratie van wat we doen en waar we de komende jaren aan zullen werken, van uitgangspunten en onderzoeksvragen bij onze zoektocht naar hoe The Missing Link te adresseren. De resultaten worden getoond tijdens de volgende editie, in 2020.


Credits

curatoren
Floris Alkemade
Leo Van Broeck
Joachim Declerck

assistanten van de curatoren
Simone Huijbregts, Julie Mabilde, Hanne Mangelschots, Merel Eijken, Gijs Frieling, Tania Hertveld, Cateau Robberechts, Nicole Smeets-Meelker, Bas Vereecken

projectmanager
Lisette Schmetz

productie en planning
Lisanne Bervoets, Jolanda van Dinteren
Cato Joris, Myrte Langevoord, David Snels, Dagmar Veenstra, Sanne de Vos

marketing en communicatie
Bonnie Kirkels, Nadine Hofman


tentoonstellingsontwerp
B-ILD

grafisch ontwerp
Studio De Ronners

film
Marieke van der Lippe

scenografie Wunderkammer
Wouter Klein Velderman
Caroline Ruijgrok

film animatie
Architecture Workroom Brussels
Het Peloton

HAKA: past, present, future
Dudok Vastgoed

maquettes
Made by Mistake
Studio018
Studio Woudstra en Adam Scales

tentoonstellingbouw, belichting en geluid
Bart Cuppens Tentoonstellingsbouw
Quintusbelichting
WG Theatertechniek
VHS Mixed Media Solutions

teksten
Marieke Berkers
Suzanne Fischer

copy editing en vertaling
InOtherWords translation & editing
D’Laine Camp, Gerda ten Cate, Maria van Tol