IABR-

Test Site Rotterdam en Luchtsingel

foto: Ossip van Duivenbode

Test Site Rotterdam, een project dat is geïnitieerd door ZUS in samenwerking met de IABR en zich concentreert op het Rotterdam Central District, met name het gebied rond het Schieblock, wil één van de aanjagers zijn van de verdere ontwikkeling van dit centrale deel van de stad.

leegstand
In Rotterdam staat net als in de rest van Nederland een groot aantal vierkante meters kantoorruimte leeg. Maar in tegenstelling tot in andere steden bevindt deze leegstand zich vooral in het centrum van de stad. In het gebied tussen Centraal Station, Weena en Pompenburg, oftewel Rotterdam Central District, bevindt zich ruim 100.000 m2 ongebruikte ruimte. Dat is de oppervlakte van zo’n 1200 woningen.

Test Site Rotterdam
De leegstand leidt tot minder levendigheid, minder winkels, minder mensen, minder sfeer, minder lokale economie, minder ontmoetingen: kortom alles wat een stad tot stad maakt. Tegelijkertijd is er in Rotterdam dringende behoefte aan kleinere woon- en werkeenheden en verdichting van het bouwprogramma. ZUS, de IABR en steeds meer andere partners, allemaal stakeholders in dit gebied, hebben de uitdaging aangenomen en willen het stadsdeel zodanig helpen transformeren dat het weer een levendig onderdeel van de stad wordt.
In de huidige markteconomie is het duidelijk dat dit niet zomaar zal gebeuren, of via de beproefde methoden, want die hebben de crisis mede veroorzaakt. Op de Test Site Rotterdam wordt daarom geëxperimenteerd met strategieën om het hart van de stad te ontwikkelen middels alternatieve vormen van financiering en planning, en met nieuwe ontwerp benaderingen.
Pilot projects zijn onder andere de DakAkker, de Biergarten, Park Pompenburg en de Luchtsingel, een crowdfunded voetgangersverbinding van CS naar de Hofbogen, dwars door het Central District.
Met het winnen van het Rotterdamse Stadsinitiatief kwam de Luchtsingel werkelijk van de grond. In maart 2012 werd met de bouw gestart, in 2014 moet de Luchtsingel klaar zijn.
DakAkker, Test Site Rotterdam

foto: Ossip van Duivenbode

Credits
local curator: ZUS – Elma van Boxel en Kristian Koreman (Curator Team 5e IABR: Making City)
Partners waren de stakeholders in het gebied, met name Vereniging Rotterdam Central District, LSI project investment, Gemeente Rotterdam Bureau Binnenstad en Stadsontwikkeling, Rotterdam Climate Initiative, Hofbogen Project Office en Rotterdams Milieucentrum, en culturele instellingen als Motel Mozaïque en Rotterdam Festivals. Daarnaast waren de Technische Universiteit Delft, de Erasmus Universiteit, de Willem de Kooning Academie en de University of Michigan, samen met het ontwerp bureau N H D M actief betrokken bij het onderzoek.

De IABR Test Site Rotterdam is mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie en Stichting DOEN.