IABR-

Al een tijd was de regelmatig door overstromingen van de Riva Caddesi geplaagde Istanbulse deelgemeente Beykoz op zoek naar een oplossing voor de steeds nijpender waterproblematiek.

Geïnspireerd door de resultaten van het IABR Atelier Istanbul in het aan de andere kant van de Bosporus gelegen Arnavutköy zocht Beykoz daarom contact met de IABR.
Na wederzijdse verkenningstochten waarbij de Turken met name onder de indruk raakten van het Nederlandse Ruimte voor de Rivier Programma, werd in juni definitief besloten tot samenwerking.
De Beykoz Riva Tourism Development and Investors Association, een vereniging van lokale ondernemers waarin ook de Gemeente vertegenwoordigd is, tekende een overeenkomst met de IABR.
Het Nederlandse H+N+S Landschapsarchitecten, ook actief in Arnavutköy, werd belast met de coördinatie van het ontwerpend onderzoek. De andere actieve partners zijn de Gemeente Beykoz zelf, de Belgische stedenbouwers 51N4E en DSI, het Turkse Rijkswaterstaat.

Landschapspark Beykoz
Op 3 en 4 juli 2013 vond in Beykoz de eerste workshop plaats onder leiding van H+N+S waarbij al meteen een grote stap werd gezet richting de integrale gebiedsontwikkeling van Landschapspark Beykoz.
Hiermee is de basis gelegd voor een uniek project én voor verdere introductie van gebiedsontwikkeling in Turkije, een aanpak die verder gaat dan alleen een technische en waarbij de oplossingen voor de waterproblematiek in samenhang ontwikkeld worden met nieuwe plannen voor de revitalisatie van het landbouwgebied en voor de verdere ecologische en recreatieve ontwikkeling van het stroomgebied van de Riva.

CNN Turkije was aanwezig