De gevolgen van onze voetafdruk op planeet Aarde zijn steeds voelbaarder: smeltende ijskappen, bosbranden, overstromingen en droogteperioden. De situatie zoals die nu is, werd 50 jaar geleden voorspeld door de Club van Rome, een informele groep academici, wetenschappers, politici, diplomaten en industriëlen die in 1972 De grenzen aan de groei publiceerde. In dat rapport schetste de club de mogelijke gevolgen van een exponentiële toename van bevolking, agrarische productie, extractie van grondstoffen, industriële productie, vervuiling en het verlies van biodiversiteit. Het rapport zorgde wereldwijd voor commotie en was het begin van milieubewustzijn.
Foto: ZUS
Het nieuwe interministeriële Ministerie van Maak! roept honderd ontwerpers en experts op om hun collectieve kennis en verbeeldingskracht in te zetten om tot nieuwe ontwerpen voor Nederland te komen. Hiermee wil het Ministerie van Maak! een een bijdrage leveren aan de radicale verbouwing van Nederland en concrete oplossingen bieden voor het woningtekort, de energietransitie en de gevolgen van klimaatverandering. Bovendien spoort het Ministerie van Maak! aan tot reflectie op de manier waarop de bestaande overheidsstructuren hiermee omgaan.
"Als gemeenschap staan we voor een aantal grote transformaties; deze opgaven hebben allemaal een ruimtelijk weerslag. Nederland heeft niet alleen de traditie om dergelijke complexe opgaven het hoofd te bieden, maar ook een eigentijdse architectonische discipline en de ontwerpkracht om een inspirerende bijdrage te leveren aan de urgenties van vandaag.", zeggen de initiatiefnemers de Internationale Architectuur Biennale Rotterdam (IABR), MANN en ZUS, gezamenlijk met VOLUME en de Independent School for the City.
Deelnemers van de Ministerie van Maak! tentoonstelling in 2022 zijn Floris Alkemade/ ‘…de periferie of nie!’/ Art of Cities/ Bedaux de Brouwer/ B-invented/ Biopolis/ CATON x C’MON x INSCAPE/ CITYFÖRSTER/ CLUSTER + Kobus de Bruijne/ Collage City NL/ COMPLICIT/ Dam & Partners Architecten/ De Kloof/ De Urbanisten/DEDRIE architecten/ Denkkamer/ Dérive/ Dirk Sijmons, Ro Koster en Herman Kossmann/ Echo Urban Design/ eco-centric exploration/ Een andere toekomst voor Schalkwijk/ el KANTOOR/ etmol/ Experimentele Woningbouw Re-imagined/ Failed Architecture / Loom/ FARO Architecten/ Flux landscape architecture/ GEAR/ GrownDownTown/ Guis Architectenwerk/ H+N+S Buiting Advies en Roosemalen & Savelkoul/ Het Poldermodel/ Huibers van Weelden Architecten/ Inbetween Collective/ Inbo: Maaksimaal/ Independent School for the City/ IRIX/ JDWA/ Jin-ah, Noa & Jurriënne [JNJ]/ Jona 20in2040/ KOLLEKTIEF/ la-di-da/ Lectoraat SAST/ LMNL/ Lokaal 6/ Lokalen/ M & DB / LRvH Architecten/ MAAT - FELT/ md2-architects/ Mei Architects and Planners/ MLA+/ MORE ARCHITECTURE/ Must Stedebouw/ MVRDV /NadiaNena & TKA atelier/ New Frontiers/ New Urban Networks/ New World Architecture/ Nieuw Pampus Revisited/ NL Neutraal/ OD205/ Ootmoed/ Operatie Transformatie - Dividual/ Paradijs/ Patina Architecten/ planners heidag/ PosadMaxwan strategy x design/ Raar maar waar/ Ralph Cloot + Shan Shao/ Regeneration by TRAJECT/ Rijnboutt/ rotative studio/ Sectie-C/ Shift Architecture & Urbanism/ SMAL/ Special Projects/ Studio ACTE/ Studio GAAGA/ Studio Iza Słodka/ Studio Nauta/ STUDIOOS+/ Studiospacious/ TAAK/ Team 2.68/ Team Noord/ Tropical NL/ Urhahn/ VAKWERK/ Vals Plåt/ van Bergen Kolpa Architecten/ VDSVT/ WARP/ Willem de Kooning Academie/ Wissing/ Wonen in werklandschappen/ XML/ Z|B / Zeelandstad/ ZOETMULDER
Lees verder op de website van het Ministerie van Maak!
Design Stahl-R
Act upon climate change as a short-term problem
Root locally, resonate globally
Seize the transformative moment
Study systems: everything is connected
Think radical, act pragmatic
Create context for others to blossom
Develop capacities rather than knowledge
Connect to deep-time
Share value not profit
Scale up, scale out and scale deep
Design for desirable futures
Take time
We tellen af tot de opening: IT’S ABOUT TIME trapt af op donderdag 22 september met een driedaags openingsprogramma. De openstelling voor het publiek van de tentoonstelling op donderdagavond van 17.00 tot 19.00 uur markeert het startschot van acht weken activiteiten en uitwisseling over de toekomst van de stad, onder meer met workshops, lezingen en stadswandelingen. Vrijdag 23 en zaterdag 24 september zijn er onder meer een openingssyposium, performances, presentaties, workshops, rondleidingen en wijktours met deelname van de curatoren en deelnemende exposanten.
Vrijdag 23 september
Deelnemende exposanten en curatoren zijn op vrijdag 23 september de gehele dag aanwezig voor gesprekken, presentaties en panels. Het programma gaat over drie ontwerpstrategieën die centraal staan in de tentoonstelling IT’S ABOUT TIME: Versneller, Activist en Voorouder. De dag wordt afgesloten met een reflectie en vooruitblik door Derk Loorbach, professor socio-economische transities, directeur DRIFT en co-curator van IT’S ABOUT TIME.
Zaterdag 24 september
Op zaterdag 24 september is er een doorlopend publiek programma met workshops, rondleidingen, wijktours en performances. Van 15.00 tot 17.00 uur is er een openingssymposium over de noodzakelijke transities op maatschappelijk, economisch, ruimtelijk en cultureel niveau.
Programma
Gedurende de tentoonstelling IT'S ABOUT TIME is er een actief programma met workshops, lezingen en rondleidingen door onder meer onze curatoren Véronique Patteeuw, Peter Veenstra, Léa-Catherine Szacka en Derk Loorbach. De activiteiten gaan over de ‘architecture of change’, over de toekomst van de stad, energie in de stad en nog veel meer. In de zogeheten ‘transitiearena’ vinden werksessies plaats over onder meer lopend onderzoek naar transformaties van steden als Amsterdam, Rotterdam en Tilburg. Voor kinderen zijn er wekelijks kinderworkshops ‘bouwen aan je toekomst’ onder begeleiding van beeldhouwer Maria Kley.
Early bird ticket en passe-partouts
Koop hier je earlybird tickets en passe-partouts.
Binnenkort is hier ook alle actuele informatie te vinden over het programma.
De tentoonstelling FUTURE GENERATION, die tijdens de 10e editie van de Architectuur Biennale Rotterdam plaatsvindt in de Keilezaal, bestaat uit werk van een groep jonge ontwerpers die een belofte voor de toekomst vertegenwoordigen.
Een toekomst die het (be)leven waard is!
Op dit moment beschikt de mensheid over de sterkste combinatie van (wetenschappelijke) kennis en (digitale) hulpmiddelen die de wereld ooit heeft gekend. We hebben alles in huis om onze menselijke samenleving van een volledig alternatieve structuur te voorzien – als we maar met hart en ziel inzetten op het rentmeesterschap van de planeet. Laten we bouwen aan een toekomst die het (be)leven waard is!
FUTURE GENERATION, THIS IS 2072
De tentoonstelling FUTURE GENERATION toont de beste architectonische afstudeerprojecten uit de periode 2018 tot 2022 in België en Nederland. Alle academies en universiteiten met masteropleidingen werden uitgenodigd om projecten in te dienen, hieraan gaven 13 instellingen gehoord met totaal 75 projecten. De geselecteerde projecten gaan over de toenemende tijdsdruk die onze steeds sneller veranderende samenleving oplegt om klimaatverandering tegen te gaan. De ontwerpers vertegenwoordigen de besluitvormers van morgen. FUTURE GENERATION, THIS IS 2072 verwijst naar het moment waarop alle geselecteerde projecten de verandering naar een hoopvolle en veelbelovende toekomst bewerkstelligen.
2072 in vijf hoofdstukken
De tentoonstelling is onderverdeeld in vijf hoofdstukken en bevat fragmenten, projecten, ontwerpen en stromingen die het architectonische landschap zullen bepalen van 2072, het jaar waarop de Club van Rome haar profetische publicatie De grenzen aan de groei oriënteerde. De vijf hoofdstukken heten Local Cosmopolitans, EarthlyPromises, Urban Biotopes, SocialEcologies en Flourishing Landscapes.
LOCAL COSMOPOLITANS gaat over de genius loci: er is behoefte om binnen bestaande contexten te opereren, aan een gevoel van plaats, verbondenheid en erbij horen. In 2072 zullen we hebben geleerd van het verleden, hebben bijgedragen aan lokaal belangrijke opdrachten en handelen als LOCAL COSMOPOLITANS.
EARTHLY PROMISES gaat over meer-dan-menselijke ontwerpbenaderingen, waarbij natuurlijke processen als basis voor het ontwerp worden gebruikt: we duiken in de aarde onder ons, en ver in de tijd. In 2072 zullen we onze planeet niet langer exploiteren en co-existeren we te midden van haar natuurlijke processen als EARTHLY PROMISES.
URBAN BIOTOPES gaat over de verdichting en decentralisatie van onze binnensteden – en over het scheppen van een maximaal diverse biotoop, iets waar we allemaal baat bij hebben. In 2072 zullen we steden hebben gebouwd waarin alles met elkaar verbonden is; onderdelen lopen uiteen van uitgestrekte bebouwde ‘Supersurfaces’ tot kleine mobiliteitsmiddelen en geautomatiseerde wooncabines en van stadstuinen tot zorgzame metropolen van gezondheidsnetwerken. Verschillende organismen leven samen in URBAN BIOTOPES.
SOCIAL ECOLOGIES gaat – soms op provocerende wijze – over sociale en maatschappelijke vraagstukken en het op gang brengen van een dialoog over de politieke aspecten van onze ontworpen omgeving. In 2072 zullen architecten actief samen met gemeenschappen anticiperen en cocreëren, debatten initiëren die leiden tot innovatieve projecten en collectieve kennisnetwerken en vorm geven aan nieuwe MAATSCHAPPELIJKE ECOLOGIEËN.
FLOURISHING LANDSCAPES gaat niet alleen over het gebruik van beschikbare, duurzame grondstoffen, maar ook en vooral over het genereren van productieve landschappen die grondstoffen en zingeving toevoegen. In 2072 zullen onze (voedsel) productieketens duurzame productiesystemen zijn die een lage impact hebben op onze ruimtelijke omgeving en die hybride, gestapelde en verbonden FLOURISHING LANDSCAPES creëren.
Om de deelnemers aan de FUTURE GENERATION een gezicht en een stem te geven, produceerde de IABR een documentaire, gemaakt door architecten en filmmakers Juan Benavides en Heng Yu. Bekijk de documentaire hier.
Het winnende team van de besloten wedstrijd voor de scenografie van IABR 2022 staat onder leiding van Richard Venlet, een in Brussel gevestigde kunstenaar met een lange staat van dienst op het gebied van tentoonstellingsontwerpen. Voor de IABR 2022 heeft hij de samenwerking gezocht met de architecten Alice Babini en Leander Venlet.
De kern van hun ontwerpvoorstel is om een tentoonstellingslandschap te maken dat wordt gestructureerd door middel van herbruikbare industriële materialen en kant-en-klare objecten. Architectonische en niet-architectonische voorwerpen structureren de ruimte op diverse manieren, zodat een niet-lineaire reis door de tentoongestelde inhoud ervaren kan worden. Bezoekers kunnen tijdelijk gedesoriënteerd raken om hun oriëntatie later weer terug te vinden. De scenografie is niet alleen op te vatten als een tentoonstellingsontwerp, maar ook als een sterke post-fossiele reactie op de monumentale ruimte die de Ferro als voormalige gashouder biedt.
Het lichtontwerp was in handen van lichtontwerper en theatermaker Tim van ’t Hof. Samen met Venlet en zijn team heeft hij een atmosferische omgeving ontworpen waarin licht en tijd de toeschouwer door de tentoonstelling leiden.
Tim van ’t Hof werkt vanuit Londen als internationaal lichtontwerper. Hij behaalde zijn Bachelor of Theatre aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en specialiseerde zich vervolgens in licht; hij behaalde een Master of Fine Arts aan New York University. Op dit moment is Tim verbonden aan verschillende productiehuizen en gezelschappen wereldwijd. Van ‘t Hof: ‘Voor de tentoonstelling van de IABR hebben we naar een verbeelding van tijd in termen van licht gezocht. In een lopende sequentie, door het schakelen van 12 lichtpunten in de Ferro, hopen we een beweging te laten zien en een laag van urgentie toe te voegen aan het onderwerp duurzaamheid.’
IT’S ABOUT TIME: Open Oproep aan bedrijven en overheden
IN ACTIE VOOR EEN BLOEIENDE EN DUURZAME TOEKOMST
De Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) organiseert de komende jaren transitie-ateliers. Daarin geven we op onderzoekende wijze vorm aan een radicale omslag op het gebied van energie, voedsel, natuur, mobiliteit, water(beheer), circulariteit en rechtvaardigheid. De methode komt voort uit jaren van ontwerpend onderzoek en studie naar transities. Met de aan de IABR gekoppelde ontwerpateliers willen we het denk- en ontwerpproces versnellen en tegelijkertijd een publiek podium geven.
Met deze Open Oproep daagt de IABR overheden en bedrijven uit om een grote sprong voorwaarts te maken. Omdat we weten dat het anders kan en moet, willen we samen transitie-ateliers opstarten, waarin we ontwerp en onderzoek concreet inzetten om versneld tot doorbraken te komen.
Het doel van de ateliers is om tastbare bijdragen aan de gewenste transitie te realiseren. Denk aan een interventie, bouwwerk, handboek, scenario, ontwerp of manifest. Met deze bijdragen creëren we daarnaast een mobiliserend perspectief op de transitie, die even urgent als ingrijpend en uitdagend is. In de transitie-ateliers betrekken we gericht alle partijen die al werken aan verandering, om vervolgens samen een strategische beweging te vormen met een gedeelde agenda en aanpak. De eerste voorbeelden van de transitie-ateliers zijn binnenkort te vinden op deze website.
Elk transitie-atelier is uniek en aangepast op een specifieke context en opgave. Wel hanteren we een algemene methode. In de eerste fase verkennen we samen de aanwezige transitie-potentie, weerstand en dynamiek, om een idee te krijgen van de radicale omslag die we nastreven. We formuleren gezamenlijk de juiste ontwerp- en onderzoeksvragen. In de tweede fase werkt een op maat samengesteld team van ontwerpers en onderzoekers deze in opdracht uit. In de derde fase, tenslotte, bestendigen we de uitkomsten met het netwerk en dragen we de resultaten uit. We vertalen ze in actie en delen ze via podia zoals de biënnale.
De IABR benadert transitie-vraagstukken op een brede manier. In een ontwerp- en transitieteam worden altijd drie rollen vertegenwoordigd: die van de versneller, de activist en de voorouder. De versneller onderzoekt welke innovaties en optimalisaties een rol kunnen spelen in het creëren van doorbraken. De activist forceert verandering dooronmiddellijke actie, improvisatie en verbinding met lokale gemeenschappen. En de voorouder plaatst vraagstukken in een ruimer tijdsbeeld en beschrijft wenselijke toekomstbeelden, voor ons en toekomstige generaties, los van de beperkingen van nu.
Geïnspireerd door deze drie benaderingen willen we daadkrachtig aan de slag met sociale transformatie. Alleen door onze verantwoordelijkheid als professionals en opdrachtgevers te begrijpen, kunnen we de transformaties doorvoeren die nodig zijn om het evenwicht op onze planeet te herstellen. Het is tijd om deel te nemen aan een wereld die duurzaam, functioneel en rechtvaardig is. Een wereld die we willen.
De voorziene doorlooptijd van de ateliers is een jaar. De IABR organiseert het gehele proces en wordt daarbij ondersteund door het Dutch Research Institute For Transitions (DRIFT) en LOLA Landscape Architects. Aanmelden kan via callforcollaboration@iabr.nl. Voor vragen kunt u bellen naar +31 10 20 600 33.
DE ATELIERS IN HET KORT
- Ruimtelijk transitietraject van ongeveer een jaar
- Ondersteuning aan mensen die in hun organisatie een doorbraak willen forceren
- De beste krachten vanuit ontwerp en transitie
- Uitwerken en doorvoeren van de gewenste transitie in een specifieke context
AANMELDEN
callforcollaboration@iabr.nl
Aanmeldingen worden op volgorde van binnenkomst behandeld.
Kunnen we ons een wereld voorstellen zonder klimaatverandering? Een wereld waarin de biodiversiteit toeneemt en waar mens en dier gezond en veilig leven? Een wereld bovendien waar energie duurzaam en betaalbaar is, waar steden en dorpen voor iedereen bereikbaar zijn en waar een woning weer boven alles een thuis is?
In een tijd waarin de crises zich opstapelen en de overheid vooral inzet op behoud en verduurzaming van het bestaande, lijkt dit toekomstbeeld verder weg dan ooit. Er is een nieuwe, veel radicalere koers richting een betere wereld nodig, met reële mogelijkheden als uitgangspunt. Alleen zo komt een fundamenteel duurzamere wereld dichterbij.
Veel van de hardnekkige problemen van nu komen voort uit de manier waarop onze maatschappij functioneert. Klimaatverandering, gezondheidsbedreigingen en groeiende ongelijkheid hangen nauw samen met het dominante economische en politieke systeem. Het gebruik van fossiele brandstoffen, het exploiteren van de natuur en het genereren van meer geld vormen daarvan de basis.
Vanuit de wetenschap staat al lang niet meer ter discussie dat we moeten breken met het gebruik van fossiele hulpbronnen en dat we af moeten van het streven naar lineaire economische groei. Maar de praktijk is weerbarstig. Binnen de wereld van transitieonderzoek noemen we dit padafhankelijkheid of regime: de afspraken, regels, technologie, routines, opvattingen, waarden en structuren die we hebben ontwikkeld om het leven gemakkelijker maken, houden ons ook gevangen in een proces van stapsgewijze verbetering.
De manier waarop de overheid en het bedrijfsleven opereren, vergroot de kans op meer verstoringen en crises. Hun werkwijze is gericht op het reduceren van risico’s en het isoleren van problemen, om hier vervolgens oplossingen voor te bedenken, plannen voor te maken en deze uit te voeren. Die aanpak levert in stabiele tijden geleidelijke vooruitgang, groei en verbetering op. Maar als het gaat om de grote opgaven, die structurele verandering vereisen, werkt deze benadering averechts.
Om onszelf een reële kans op een leefbare toekomst te geven, zullen we dingen radicaal anders moeten gaan doen. In plaats van in te zetten op het verbeteren van het bestaande, moeten we ons richten op ingrijpende, uitvoerbare transities die de wereld die we graag willen dichterbij brengen. Een rechtvaardige en positieve ecologische toekomst, waarin consumptie en productie een waardevolle bijdrage leveren aan mens en natuur, is daarvan de grondslag.
In alle economische sectoren vinden ontwikkelingen plaats die tot zulke transities kunnen leiden. Er is alleen een dosis verbeelding, wat slimme sturing en zelflerend vermogen voor nodig. Maar omdat het potentieel van deze ontwikkelingen voor veel mensen onzichtbaar is, is voor hen ook de mogelijkheid van een radicale ommekeer ondenkbaar.
Kijkend naar de noodzaak voor transitie en naar wat haalbaar is, zien we de contouren van een Groot Transitieplan voor Nederland. Het bestaat uit verschillende onderdelen: regeneratieve landbouw die de bodem herstelt, in combinatie met een dieet dat nog maar 20 procent dierlijke eiwitten bevat; woningen van hout en bio-based materialen, die een positieve uitwerking hebben op het klimaat; collectieve, decentrale energie- en warmtesystemen; een ruimtelijke ordening die gebaseerd is op natuurlijke systemen, en schone, gezonde mobiliteit voor iedereen. Klimaatneutraliteit in 2050 zou de bijvangst moeten zijn van deze ecologische en maatschappelijke omschakeling.
Deze noodzakelijke, radicale transities hebben een aantal zaken gemeen. Ze broeien allemaal al een tijd onder de oppervlakte en hebben zich inmiddels organisch ontwikkeld en verspreid. Vaak zijn het combinaties van technologische ontwikkeling en veranderingen in de manier waarop we denken, handelen en organiseren. De meeste van bovenstaande transities ontstaan daarnaast vanuit de motivatie om gezamenlijke hulpbronnen zo veel mogelijk gemeenschappelijk te beheren, te ontwikkelen en te benutten, om lokaal waarde te creëren en ecologische impact te minimaliseren.
Een andere overeenkomst is dat deze ontwikkelingen vaak onzeker en moeilijk te sturen zijn. Ze ontstaan dikwijls naast, of ondanks, gevestigde structuren en concurreren hiermee. Ook hebben ze per definitie een lokaal en uniek karakter: duurzame oplossingen zijn altijd maatwerk. Het inzetten op radicale transities heeft daarom altijd politieke implicaties: ze ondermijnen het huidige fossiele, lineaire economische regime.
Het doorbreken van de politieke en maatschappelijk impasse kan alleen met een verbeeldings- en mobilisatieoffensief. Daarbij hebben we iedereen nodig: van particulieren en belangenverenigingen tot organisaties, bedrijven en lokale overheden. Samen met de mensen die in hun eigen omgeving al vormgeven aan radicale transities moeten we ons daadwerkelijk gaan voorstellen hoe die rechtvaardige en duurzame toekomst eruit kan zien. Vanuit sociaal ondernemerschap en ‘vooruitstruikelend’ zullen we alternatieven moeten gaan vinden voor onhoudbare vormen van productie en consumptie. Zo kunnen we gezamenlijk werken aan de transities die zo hard nodig zijn.
Een radicale transitie dient het publieke belang op de lange termijn, maar ondermijnt de gevestigde belangen van overheden en marktpartijen. Hen dagen we daarom uit om niet het behouden van wat er is, maar het veranderen van wat nog komt tot speerpunt te maken.
Maar allereerst roepen we de wereld van ontwerp en onderzoek op om, samen met de partijen die al op weg zijn, te helpen bij het onderzoeken, zichtbaar maken en versnellen van deze ingrijpende transities. Samen kunnen we een positief perspectief voor Nederland schetsen: een toekomstbeeld dat de impasse doorbreekt en de politiek een instrument geeft om het maatschappelijk ongenoegen in beweging om te zetten.
De Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) start een platform voor transitie-ontwerp. We nodigen ontwerpers en onderzoekers uit om in steden, dorpen, regio’s of sectoren radicale transities te ontwerpen en te versnellen. Overheden en bedrijven kunnen zich aanmelden voor een transitie-ontwerpatelier.
Derk Loorbach (hoogleraar sociaal-economische transities, Erasmus Universiteit Rotterdam)
Peter Veenstra (partner bij LOLA landschapsarchitecten)
Derk en Peter zijn samen met Léa-Catherine Szacka en Véronique Patteeuw curator van de 10e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam, die dit najaar plaatsvindt onder de titel IT’S ABOUT TIME.
IT’S ABOUT TIME: OPEN CALL
IT’S TIME TO ACT FOR A DESIRABLE FUTURE ON A FINITE PLANET
Computer model "World One", developed by MIT, and used by the Club of Rome for the projections in The Limits to Growth. Video still from ABC News In-Depth, Computer predicts the end of civilisation (1973) | RetroFocus. Image design by Stahl R.
Deze OPEN CALL is alleen beschikbaar in het Engels.
Deadline: May 15th 2022 [CLOSED]
We need your contribution to reimagine the way we conceive and build our world. The 10th International Architecture Biennale Rotterdam, titled IT’S ABOUT TIME, will reflect on the notion of time and design. Time, we claim, is an essential yet neglected parameter in designing sustainable futures. It is therefore the only antidote to the short-term interests that seem to be ruling the world.
In 1972, the seminal book The Limits to Growth warned that exponential economic growth would lead to ecological disasters within a century unless society made fundamental changes. Our current economic system has fulfilled the worst-case projections made fifty years ago. Each one of us now needs to answer the question: How can we—personally and as a society at large—radically change the perspective on growth, development, urbanity? Historically, mainstream architecture has facilitated and stimulated economic growth while contributing to an ever-escalating human footprint, exponential carbon emissions, resource extraction, and loss of biodiversity. It’s time for the power of design to contribute to an environmentally and socially conscious future, and to develop alternative visions.
The International Architecture Biennale Rotterdam (IABR) is releasing an open call for realized projects, research projects, or conceptual propositions that can lead to new visions of development in architectural design. Contributions at all scales are welcomed. You can also submit projects that you observed are having a decisive impact, and act as a supporter. We will give visibility to all practices that are impactful through their interventions in the present. Concurrently, we will highlight proposals that give a better understanding of the neglected lessons from the past and projects that will inspire us with visions for the future.
The IABR 2022 has identified three fundamental, complementary yet interwoven attitudes to pressure transition. Three crucial roles time could play in the broader processes of social change by engaging architects, landscape architects, designers, urban thinkers, as well as public authorities, private stakeholders, community-lead projects, and initiatives coming from civil society at large. The ACCELERATOR explores which role time pressure and/or technologies can play in enhancing the processes using smart system, scalable solutions, and digital tools to define fundamental changes toward sustainable futures. The ACTIVIST takes immediate action, is rooted in the here and now, and uses intuition and collaboration to enhance dialogue with local communities while stimulating empowerment strategies. The ANCESTOR researches through time and combines disciplinary lenses to create long-term models of development. The Ancestor reveals visions that inspire change, taking into account historically developed injustice and the well-being of future generations.
These three approaches can inspire us to engage deeply in processes of social transformation of our environment. Only by understanding our responsibility as design professionals and individuals can we make the necessary transformations to reestablish a balance between our presence on the planet and the other natural forces that sustain our lives. IT’S ABOUT TIME to engage in a world that is sustainable, functional, equitable, and also deeply desirable.
Selected entries will be exhibited in the 10th International Architecture Biennale Rotterdam: IT’S ABOUT TIME, in one of three ways: 1) exhibited in the overall exhibition, 2) selected to be developed into a large-scale installation, funded by IABR, or 3) become involved in the discursive parallel program of IT’S ABOUT TIME.
The 10th International Architecture Biennale Rotterdam (IABR) will be held from 22 September to 13 November 2022. International Architecture Biennale Rotterdam is a think and do tank and a biennial platform for architecture, urban design, spatial planning and landscape architecture. The IABR enables research as well as concrete (cultural) contributions to the changes needed for a sustainable and equitable future for mankind and the planet.
IT’S ABOUT TIME
Precies 50 jaar na het verschijnen van De grenzen aan de groei vraagt de 10e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR 2022), IT’S ABOUT TIME, zich af hoe de architectuur op sociaalecologische urgenties zou reageren als zij de tijd op zou vatten als een cruciale factor in het ontwerpproces.
De grenzen aan de groei
In 1972 publiceerde De Club van Rome, een groep academici, zakenlieden, diplomaten en industriële leiders van over de hele wereld die zich grote zorgen maakten over de algemene omstandigheden van het leven op aarde het Rapport van de Club van Rome: De grenzen aan de groei. Het rapport was gebaseerd op computersimulaties – indertijd een nieuwe technologie – die waren gegenereerd door de Systems Dynamics Group van het MIT (Cambridge, MA). De groep bestudeerde de gecombineerde effecten van een aantal factoren die de menselijke samenleving op aarde kunnen bedreigen: exponentiële bevolkingsgroei, agrarische productie, uitputting van niet-duurzame grondstoffen, industriële productie en vervuiling.
De opstellers van De grenzen aan de groei voorzagen dat we, als er in deze historische groeitrends geen veranderingen zouden optreden, in de eenentwintigste eeuw grote bedreigingen voor de bewoonbaarheid van de aarde duidelijk zouden gaan zien en dat deze zouden leiden tot een plotseling en onbeheersbaar verval en de ineenstorting van de menselijke samenleving. In de afgelopen vijf decennia is uit onderzoek gebleken dat het rapport een opmerkelijk accurate schets geeft van de wereldwijde nood waarmee wij vandaag worden geconfronteerd. Ondanks de inspanningen die sinds 1972 zijn geleverd om tot duurzame ontwikkeling te komen, heeft onze wereld zich in grote lijnen voortbewogen langs de paden die in het rapport worden geschetst. De architectuur is in dit proces niet neutraal gebleven: architecten hebben de economische groei vergemakkelijkt en gestimuleerd en tegelijkertijd bijgedragen aan een steeds grotere menselijke voetafdruk, exponentiële koolstofuitstoot, ontginning van grondstoffen en het verlies van biodiversiteit. Tegelijkertijd bestaat er behoefte aan alternatieve ideeën en wordt van de ontwerpsector verwacht dat die een bijdrage levert aan een duurzame en bestendige toekomst. Het jaar 2022 is het aangewezen tijdvak om het vijftigjarige bestaan van het rapport in te gedenken; het zou mooi zijn als we dit op een toekomstgerichte manier zouden kunnen doen.
De bandbreedte van de tijd
In het jaar 2022 reflecteert de 10e IABR: IT’S ABOUT TIME op de notie van ‘tijd en ontwerp’. Tijd, zo stellen wij, speelt een essentiële maar verwaarloosde rol als parameter bij het ontwerpen van duurzame toekomsten.
De dynamiek van de eeuwige of grenzeloze groei heeft geleid tot een tijdperk van versnelling waarin dominante praktijken, mogelijk gemaakt door de logica van de markt, de politiek en de economie, zich steeds meer gingen richten op kortetermijnbelangen zoals het winnen van de volgende verkiezingen of het onmiddellijk behalen van winst. Een gelijksoortig gevoel van urgentie is ook terug te vinden in narratieven over klimaatverandering die oproepen tot onmiddellijke actie om ineenstorting op planetaire schaal te voorkomen: alternatieve vormen van waardecreatie worden niet snel genoeg opgeschaald en dit proces moet in feite worden versneld. Hoe kunnen beleidsmakers, ontwerpers en andere belanghebbenden bijdragen aan de herijking die aan de horizon gloort? Deze herijking – op basis van geografisch georiënteerde ontwikkelingen, natuurlijke oplossingen, gedeelde hulpbronnen, duurzame mobiliteit, veerkrachtige structuren en de recommoning van gemeenschappen – broeit vooralsnog onder het oppervlak. Het idee erachter is dat onze gebouwde omgeving gebaseerd moet zijn op de eigenschappen van grond, lucht en water en van ecologieën en gemeenschappen en dat de grenzen van deze hulpbronnen ook de grenzen van de groei moeten bepalen. Binnen deze alternatieve vormen van groei wordt de architectuur niet langer als een probleemoplossende discipline beschouwd, maar wordt ruimtelijke transformatie eerder gezien als een hefboom voor het bereiken van grotere maatschappelijke doelen en milieudoelen. Inmiddels lijken dergelijke ideeën getuige architectuurtentoonstellingen, academische conferenties en culturele publicaties gemeengoed te zijn geworden. Maar hoe kunnen we ze in de ‘echte’ wereld ‘laten landen’?
1972–2022–2072
In de overtuiging dat inspiratie evenzeer in het verleden als in de toekomst te vinden is, plaatst de IABR 2022 de afgelopen 50 jaar in perspectief door de onsamenhangende opeenstapeling van voorspellingen, debatten, experimenten en hun doorwerking sinds 1972 in een kader te plaatsen. Welke ontwerpopvattingen kunnen we kadreren door historische voorbeelden te heroverwegen? Hoe kunnen lessen uit het verleden helpen bij het formuleren van een nieuwe verzameling ontwerpinstrumenten, -methoden en -praktijken?
Net als in 1972 is vandaag de dag onze gezamenlijke bezorgdheid over de toekomst een sterke inspiratiebron voor debat en actie. Hoe kunnen we zich in 2072 afspelende toekomstscenario’s gebruiken om de activiteiten die we in het heden ontplooien succesvol te onderbouwen? Hoe kunnen we ze terugkoppelen naar het heden? En welke ontwerpattitudes en -strategieën verhouden zich bijvoorbeeld goed tot, enerzijds, de traag verlopende tijd van overgangsprocessen en, anderzijds, tijden waarin snelle verandering noodzakelijk is? De IABR hoopt dit aan het licht te brengen, tot onderwerp van debat te maken, lacunes te identificeren en nieuwe rollen te verkennen ten behoeve van het ontwerpen van gewenste transities op economisch, ecologisch en maatschappelijk gebied.
De snelheid van veranderingen
De IABR zal daarnaast verschillende historische ‘lenzen’ gebruiken om de huidige praktijk te onderzoeken en wenselijke toekomsten te verkennen. Als uitgangspunt heeft de IABR 2022 drie fundamentele, elkaar aanvullende maar toch met elkaar verweven houdingen geïdentificeerd die men kan innemen ten opzichte van de transitiedruk. Ze benoemen de cruciale rollen die de tijd kan spelen in zowel maatschappelijke veranderprocessen in brede zin als in de activiteiten van hetzij architecten, landschapsontwerpers en andere personen die nadenken over de stad, hetzij overheden, particuliere belanghebbenden, gemeenschappen en individuen.
De versneller onderzoekt welke rol het ontwerp kan spelen bij de structurering van veranderprocessen waaraan verschillende actoren deelnemen. De versnellende ontwerper gaat de uitdaging van de tijdsdruk aan en gebruikt slimme technologie, standaardisatie, schaalbare oplossingen en digitale hulpmiddelen om de verworven levensstandaard duurzaam te handhaven of zelfs te verhogen.
De activist onderzoekt hoe in sommige gevallen improvisatie en onmiddellijke actie nodig zijn, soms met vallen en opstaan. De activistische ontwerper maakt zich los van het versnelde leven, wijst bureauonderzoek af, is geworteld in het hier en nu en geeft de voorkeur aan initiatieven uit de samenleving en aan lokale gemeenschappen.
De voorouder onderzoekt hoe ontwerpers ons kunnen helpen naar de toekomst te kijken, in een maatschappelijke context waarin fragmentatie en de korte termijn de dominante modi zijn. Deze ontwerpers vertragen, reflecteren op de geologische tijd, bestuderen scenario’s die ver in de toekomst liggen, passen langetermijnplanning toe en houden rekening met historisch gegroeide onrechtvaardigheid en het welzijn van toekomstige generaties.
Hoewel het mogelijk is meer dan één van deze houdingen tegelijk aan te nemen – en hoewel dat misschien zelfs moet – en er wellicht meer relevante houdingen denkbaar zijn, dienen deze als uitgangspunt voor onderzoek naar de nabije toekomst.
Tentoonstelling, debat en onderzoek
Ontwerpen voor verandering betekent dat het nodig is om tegelijkertijd de tijdshorizon te heroverwegen, verschillende tijdskaders met elkaar te verweven en de snelheid van veranderingen te onderzoeken. Door het tentoonstellen van gebouwde architectuur, speculatieve projecten en onderzoek in opdracht zal de IABR 2022: IT’S ABOUT TIME een rijke variatie aan transformatieve praktijken in architectonisch, landschappelijk of stedelijk ontwerp laten zien. Het gaat om projecten die transitie mogelijk maken, de levensduur van de gebouwde omgeving heroverwegen en buiten de conventies van de op ontwikkeling gebaseerde architectonische praktijk treden. Waar De Club van Rome adviseerde om de groei te beperken, verkent de IABR 2022 alternatieve manieren om te groeien.
Een aanvulling op deze editie komt voort uit onze relaties met universiteiten. Onze samenwerking met de Erasmus Universiteit/ DRIFT maakt het mogelijk te verkennen op welke manier ontwerpen en transitiedenken een positieve impact kunnen hebben op de maatschappij in het algemeen. Samenwerkingen zoals die van de verschillende Academies van Bouwkunst met de Technische Universiteit Delft en Archiprix creëren een platform voor de volgende generatie.
—
IT’S ABOUT TIME, de 10e International Architecture Biënnale Rotterdam, gaat open op 22 september 2022.
© Dana Romina
Van 22 september tot 13 november 2022 opent de 10e Architectuur Biënnale, internationaal event, platform voor debat en dialoog, en agenda-settend forum voor (inter)nationale ontwerppraktijken - haar deuren in Rotterdam, Nederland.
De benoeming van Saskia van Stein tot directeur geeft aan dat de IABR een nieuwe koers gaat varen. Decentrale samenwerkingsmodellen zullen worden ingezet om de integrale, intergenerationele en duurzame vernieuwing van het vak op alle niveaus te stimuleren. Meedoen en meedenken over nieuwe manieren om onze leefomgeving in te richten is immers een voorwaarde voor een rechtvaardige toekomst. Het curatorenteam van de editie 2022, dat vorm en inhoud zal geven aan deze nieuwe ambities, bestaat uit de volgende personen:
Peter Veenstra, mede-oprichter van LOLA Landscape Architects (met Cees van der Veeken en Eric-Jan Pleijster)
PASZA Platform voor Architectonisch Onderzoek, mede opgericht door Dr. Léa-Catherine Szacka, senior docent Architectuurstudies aan de University of Manchester en gastdocent aan het Berlage, de Technische Universiteit Delft en ETH Zürich en Dr. Ir. Véronique Patteeuw, docent aan de École Nationale Supérieure d'Architecture et du Paysage Lille, gastdocent aan de KU Leuven en EPFL Lausanne en wetenschappelijk redacteur van OASE.
Prof. dr. Derk Loorbach hoogleraar Sociaaleconomische Transities, directeur van DRIFT, en hoofdonderzoeker van het platform Design, Impact, Transition (DIT) van de Erasmus Universiteit Rotterdam
In de komende periode zal het curatorenteam de lijnen uitzetten voor het evenement en een aantal transitiegerichte projecten opstarten; ontwerp- en ontwikkelingstrajecten die sociale verandering helpen vormgeven, versnellen, opschalen en verspreiden. De IABR zal een (internationale) Open Oproep lanceren voor ontwerpers om toonaangevend werk te verzamelen voor de komende tentoonstelling. Om de kloof tussen (sociaal) ruimtelijke vraagstukken en ontwikkelende partijen te dichten, zal een andere Open Oproep worden uitgeschreven voor opdrachtgevers. De IABR zal samenwerkingsverbanden aangaan met diverse kennis- en onderwijsinstellingen en andere culturele partners.