IABR-2014-

Pure Veerkracht

In de tentoonstelling PURE VEERKRACHT - DE STAD IS OOK NATUUR poppen in een weids panorama van Rotterdam foto’s op van natuur in de stad – libellen boven een tuinvijver, duiven op een balkon, slechtvalken rond de Willemsbrug, nijlganzen in de Spoorsingel, varens langs een havenkade.

Stadsmensen zien (en fotograferen) stadnatuur, maar niet iedereen realiseert zich dat de stad ook natuur is. Kijk je tussen stenen en beton door, dan blijkt de biodiversiteit in de bebouwde omgeving groter dan in de omringende open ruimte. Dat komt door de diversiteit aan ‘stadslandschappen’, een warmer klimaat en de grenzeloze aanpassingen (pure veerkracht) die dieren en planten laten zien om de stad als leefgebied te kunnen benutten.
In drie pijlers van de stad –Steen & Straat, Voedsel & Water en Klimaat & Licht ̶ toont het Natuurhistorisch Museum Rotterdam met de stadsnatuurcollectie welke dieren en planten de stad als leefgebied hebben en welke aanpassingen er zijn gemaakt.

De tentoonstelling sluit aan bij DE AARDE EEN TUIN, het eerste hoofdstuk van de hoofdtentoonstelling URBAN BY NATURE– in de naastgelegen Kunsthal Rotterdam.