IABR-2014-

Op het terrein tussen Het Nieuwe Instituut en Huis Sonneveld realiseert de Nederlandse architect Bjarne Mastenbroek met zijn bureau SeARCH deze zomer een tijdelijk huis. Mastenbroek spreekt bij zijn ontwerp van eenYourtopia en reageert op maatschappelijke thema’s als globalisering, schending van privacy en scheefgroei in de verdeling van welvaart. Die ontwikkelingen dwingen ook de architectuur tot een fundamentele ‘reset’. Het huis zal daarom teruggaan tot de basis: wat hebben we minimaal nodig om een maximale kwaliteit van leven te genieten?

Het project van Mastenbroek is de eerste folly in een reeks, waarvoor Het Nieuwe Instituut de komende jaren als opdrachtgever optreedt als onderdeel van zijn meerjarig programma rond Landschap en Interieur. Elke twee jaar, gelijktijdig met de IABR, zal telkens een andere Nederlandse architect, ontwerper of theoreticus de mogelijkheid krijgen een modelhuis te bouwen. In aansluiting op het programma van Het Nieuwe Instituut geeft de ontwerper zijn visie op het verdwijnende onderscheid tussen de private en de publieke ruimte, interieur en landschap, binnen en buiten, stad en natuur. Daarmee biedt het modelhuis de gelegenheid over veranderende maatschappelijke verhoudingen en de mogelijke ruimtelijke uitdrukkingen daarvan te discussiëren.

29 mei – 28 september 2014

H
et werk van Bjarne Mastenbroek/SeARCH is uitgangspunt voor tal van lezingen, performances, workshops en andere publieksactiviteiten

Het Nieuwe Instituut: Architectuur, Design, e-Cultuur
Museumpark 25, 3015 CB Rotterdam
meer info op www.hetnieuweinstituut.nl