IABR-

Luchtsingel, 2014

foto: Reineke OttenOp zondag 28 september 2014, opende de IABR een foto tentoonstelling die de transformatie van het Schieblock en Rotterdam Central District gedurende de afgelopen twee jaar in beeld brengt. De foto's zijn van de Rotterdamse fotografe Reineke Otten.

ZUS
De inspirerende en innovatieve plannen en ideeën waarmee ZUS het Schieblock en omgeving wilde onttrekken aan het doemscenario dat met de financiële crisis werd geschreven, waren in 2010 voor de Internationale Architectuur Biennale Rotterdam (IABR) reden haar kantoor te verplaatsen naar het Schieblock en het gebied uit te roepen tot één van de drie Test Sites die zij in het kader van de 5e IABR: Making City (2012) ontwikkelde.
Net als op de IABR Test Sites in Istanbul en São Paulo werd op de Test Site Rotterdam ontwerpend onderzoek ingezet om een nieuw perspectief op stedelijke ontwikkeling te testen. In dit geval door de focus te verleggen van traditionele, top-down vastgoedontwikkeling naar het werken vanuit kleine initiatieven en het leggen van verbindingen in infrastructuur én tussen mensen.

Reineke Otten
Met succes: tussen 2012 en 2014 is er door ZUS en alle anderen die zich voor het Schieblock en omgeving hebben ingespannen, opvallend veel tot stand gebracht. Reden voor de IABR om visueel sociologe Reineke Otten, net als in 2012, te vragen de stand van zaken in het gebied vast te leggen. Met als resultaat twee fotoseries foto’s die samen de transformatie van Schieblock en Rotterdam Central District fraai in beeld brengen.

IABR Test Site Rotterdam 2012

foto: Reineke Otten

De fototentoonstelling is te zien in de ‘passage’ van de Luchtsingel: de plek waar de Luchtsingel het Schieblock doorklieft.
Dit is publiek gebied dat gedurende de gehele dag gratis toegankelijk is.