IABR–2014–URBAN BY NATURE–, de zesde editie van de Internationale Architectuur Biennale Rotterdam, opent op 29 mei 2014 en duurt tot 24 augustus.
De hoofdtentoonstelling is te bezoeken in de Kunsthal en in het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam.
Van 29 mei tot 9 juli wordt er ook een uitgebreid programma georganiseerd van conferenties, lezingen en debatten, excursies en andere events.
URBAN DESIGN IN TIMES OF CLIMATE CHANGE
Op 29 mei, de dag waarop IABR–2014–URBAN BY NATURE– open gaat voor publiek, komen ontwerpers, internationale watersector en publiek bijeen voor het symposium Urban Design in Times of Climate Change.
Multidisciplinaire samenwerking is een essentiële voorwaarde voor vernieuwende oplossingen voor duurzame stedelijke ontwikkeling. Ontwerpers en de internationale watersector komen voor dit symposium bijeen en bespreken hoe we concrete stappen kunnen zetten in de richting van een verdere integratie tussen de watersector en de creatieve industrie, en waarom dit essentieel is in tijden van klimaatverandering.
Moderator van dit symposium is Henk Ovink, die vanuit het ministerie van Infrastructuur en Milieu is aangesteld om de Hurricane Sandy Rebuilding Taskforce te versterken. Ovink vervult hierin de rol van Senior Advisor van de Amerikaanse minister Shaun Donovan van Housing and Urban Development, en geeft in dat kader leiding aan de Amerikaanse ontwerpwedstrijd ‘Rebuild by Design’ waarvan de resultaten te zien zijn op de Rotterdamse biennale.
PROGRAMMA:
Vanaf 9.00 uur Inloop
Koffie en croissants in het Kunsthalcafé
10.00 uur - 12.30 uur Symposium
Het symposium wordt geopend door Steven L. Stockton, Director of Civil Works (USACE)
Aansluitend wordt in drie sessies een tiental projecten gepresenteerd door nationale en internationale sprekers.
Het symposium staat in het teken van hoe de integrale Nederlandse aanpak, waarbij waterkennis en ontwerp worden gecombineerd, bijdraagt aan het vinden van oplossingen in tijden van klimaatverandering.
Op het programma staan casussen uit Jakarta, Istanbul en Rotterdam en inspirerende voorbeelden van betrokken ontwerpers en stakeholders aan Rebuild by Design, een Amerikaanse ontwerpwedstrijd die is bedoeld om de kwetsbaarheid van de regio New York-New Jersey na orkaan Sandy aan de orde te stellen.
Sessie 1
•Dawn Zimmer (Mayor Hoboken, New Jersey) / Nanco Dolman (Royal HaskoningDHV)
•Jeremy Siegel (Bjarke Ingels Group - BIG)
•Florian Boer (De Urbanisten - Rotterdam Climate Resilient City)
•Kellie Terry-Sepulveda (The Point Community Development Corporation, New York City)
Sessie 2
•Adriaan Geuze (West8)
•Frans van de Ven (Deltares - Dutch approach)
•David van Zelm van Eldik (Deltaprogramma Nieuwbouw & Herstructurering, Ministerie van Infrastructuur en Milieu)
Sessie 3
•Lodewijk van Nieuwenhuize (H+N+S – Beykoz, Turkey)
•David Waggonner (Waggonner & Ball Architects, New Orleans)
•Kristian Koreman (ZUS)
12.30 uur Einde
organisatie: Rebuild by Design, IABR, NWP (Netherlands Water Partnership), Ministerie van Buitenlandse Zaken en Ministerie van Infrastructuur en Milieu
voertaal: Engels
toegang: gratis, aanmelden via r.melaard@nwp.nl
Ontmoet de Rotterdamse Metabolisten! Een samenwerkingsverband van zeven Rotterdamse bureaus die toonaangevend zijn op het gebied van het ontwerpen met de stofwisseling van de stad presenteert zich. De door de bureaus gedeelde systemische benadering van het vak biedt inzicht in, en ideeën en oplossingen voor het werken met stromen, het sluiten van kringlopen, organische stedenbouw, circulaire economie, stadslandbouw en veerkrachtige duurzame ontwikkeling. Langs vier thematische lijnen wordt het werk van deze Rotterdamse Metabolisten onderzocht: herwaardering van het polytechnisch ontwerpen; transitie naar sociaal-ecologisch-economische stadsontwikkeling; het oplossen van de schijnbare grenzen tussen lokaal en regionaal en het ontdekken van nieuwe waardeketens en verdienmodellen in complexe systemen.
De Rotterdamse Metabolisten diepen deze thematische lijnen uit in een lezing over de innovatieve aspecten van hun afzonderlijke werk. Gastheer en interviewer Jaap Jan Berg praat met hen en met het publiek over gedeelde ervaringen en benaderingen in het werken met het metabolisme van de stad.
Moderator: Jaap Jan Berg
organisatie: de Rotterdamse Metabolisten, met ondersteuning van AIR
De Rotterdamse Metabolisten zijn: Van Bergen Kolpa Architecten, Doepel Strijkers Architects, Except Integrated Sustainability, Paul de Graaf Ontwerp en Onderzoek, Superuse Studios, De Urbanisten en Studio Marco Vermeulen.
voertaal: Engels
toegang is gratis, reserveren is niet nodig
Voorafgaand aan de biennale organiseren de Rotterdamse Academie van Bouwkunst (RAvB) en AIR, samen met de Metabolisten, een discussieavond (13 mei) en een expert meeting (27 mei) over het ontwerpen aan de stofwisseling van de stad. Voor meer informatie klik hier →
de urbanisten
animatie: studio analoog
LOCAL SOLUTIONS
Inspirerende voorbeelden en optimistische verhalen uit Lagos, Can Tho en Jakarta.
Klimaatverandering, overstromingen, gebrek aan infrastructuur en werkgelegenheid: kunnen zulke complexe uitdagingen ook worden ingezet om economische kansen te creëren voor de arme stadsbevolking? Kunnen traditionele lokale bouw en -woonvormen ons helpen om een meer innovatieve aanpak tegen overstromingen te ontwikkelen? En hoe kunnen participatieve ontwerp- en planningsmethoden hieraan bijdragen?
Local Solutions geeft het podium aan deelnemers van IABR–2014–URBAN BY NATURE– en aan een aantal uitgenodigde specialisten die zich bezig houden met dergelijke vragen en mogelijke benaderingen.
Sprekers: Kelly Shannon, Bruno De Meulder, Daliana Suryawinata, Florian Heinzelmann, Philippe Urech, Taibat Lawanson and Fabienne Hoelzel.
Moderator: Thomas Häusler, hoofdredacteur wetenschap van SRF Radio.
voertaal: Engels
toegang is gratis, reserveren is niet nodig
Fabulous Urban
Naar aanleiding van de publicatie ‘City and Wind - Climate as an Architectural Instrument’ (DOM Publishers, Mei 2014) en de deelname van het project 51,9°N – wind – stad – klimaat aan IABR–2014–URBAN BY NATURE–, organiseren TU Berlin, msa Münster en de Rotterdamse Academie van Bouwkunst Rotterdam een symposium over de integratie van klimaat in het architectonisch en stedenbouwkundig ontwerpproces.
Hoe kunnen wijken en gebouwen zo ontworpen worden dat er een optimaal stadsklimaat ontstaat? Experts gaan met elkaar in gesprek over de relatie tussen architectuur, stedenbouw en klimaat.
Sprekers: Peter Mensinga (ARUP, Amsterdam), Tobias Armborst (Vassar College of Art/Interboro, New York), Duzan Doepel (Lector Sustainable Architecture / Doepel Strijkers, Rotterdam) Mareike Krautheim (Architect, Berlin/Rotterdam), Ralf Pasel (TU Berlin / pasel.künzel architects, Rotterdam), Sven Pfeiffer (FH Münster), Joachim Schultz-Granberg (FH Münster)
voertaal: Engels
toegang gratis
De publicatie ‘City and Wind - Climate as an Architectural Instrument’ (DOM Publishers, Mei 2014) kunt u hier bestellen.
CITIES WITHOUT GROUND
Hongkong is een stad "zonder grond". In plaats van op het maaiveld, de straat en de stoep, speelt het publieke stadsleven zich hieraf op de talloze voetgangersbruggen en onderdoorgangen, in de immense winkelcentra, bedrijfslobby’s, treinstations en andere knooppunten.
Naar aanleiding van de presentatie van het project ´Cities without Ground´ op de hoofdtentoonstelling van IABR–2014– bespreken auteurs Adam Frampton en Jonathan Solomon hun gelijknamige gids van Hongkong en de implicaties van de unieke wijze van stedenbouw in deze bijzondere stad op de toekomst van de publieke ruimte.
voertaal: Engels
toegang: gratis
© Frampton & Solomon & Wong
ZIGZAGCITY
Architectuurfestival ZigZagCity vindt plaats tijdens de openingsweken van IABR–2014– en biedt een alternatieve route dwars door Rotterdam die uitnodigt om met andere ogen naar de stad te kijken.
De historie en transformatie van het Laurenskwartier vormt de inspiratiebron voor het programma. De route bestaat uit interventies, performances en ruimtelijke installaties, en loopt van het Pompenburg Park tot het Blaakse Bos – of omgekeerd.
Alle activiteiten samen bieden een prachtige bloemlezing van de ontwikkeling van de stad en de opvattingen over maatschappij en architectuur die eraan ten grondslag liggen.
ZigZagCity wordt georganiseerd door AIR, Perplekcity en Rotterdam Archiguides.
meer info op www.zigzagcity.nl
VOGELS HUILEN NIET
Lezing naar aanleiding van het fotografieproject ‘Vogels huilen niet’.
Fotografe Anjès Gesink en stadsecoloog André de Baerdemaeker tonen en vertellen samen het verhaal van vogels die in de stad in moeilijkheden zijn gekomen, maar na professionele hulp weer vrolijk verder leven.
voertaal: Nederlands
meer informatie op www.hetnatuurhistorisch.nl
toegang met een geldig IABR toegangsbewijs
aanmelden via zondagmiddag@hetnatuurhistorisch.nl
In het Markermeer komen ruimtelijk beleid, vele opgaven en talloze projecten elkaar tegen. Er is sprake van tal van maatregelen, op het gebied van waterkwaliteit, waterveiligheid, natuurwaarde, recreatieve waarden, de grote toekomstige verstedelijkingsopgave en de bijbehorende infrastructuur. Veel maatregelen zijn op verschillende momenten aan de orde, terwijl ze elkaar wel beïnvloeden. Waar zitten de projecten elkaar in de weg, waar helpen ze elkaar, waar maken ze misschien andere maatregelen overbodig en hoe werkt dat in tijd?
Twee zones staan centraal: Marker Wadden/ Houtribdijk, met daarin de versterking Houtribdijk en de ontwikkeling van de Marker Wadden, en de westkant Markermeer met daarin de luwtemaatregelen Hoornse Hop en de Dijkversterking Hoorn/Edam. Van beide zones wordt het ontwerpend onderzoek gepresenteerd dat de afgelopen maanden is uitgevoerd in het kader van Atelier Making Projects. Tijdens het debat wordt ingegaan op de verschillende opgaven die het natuurgebied kent en de integrale uitwerking hiervan.
Moderator: Bert van Meggelen
programma
14:00 Introductie
door André Rijsdorp (Natuurmonumenten)
14:15 Presentaties
- Advies Ontwerpend Onderzoek Markermeer door Frits Palmboom (Van Eesteren Leerstoel)
- Ontwerpend Onderzoek Marker Wadden / Houtribdijk door Rik de Visser (Vista Landschapsarchitectuur & Stedenbouw)
- Ontwerpend Onderzoek westkant Markermeer door Ruut van Paridon en Karen de Groot (Van Paridon en de Groot)
15:45 Debat
Hoe kunnen opgaven als natuurontwikkeling, waterveiligheid en recreatie integraal worden opgepakt? Hoe kan het gebied zich ontwikkelen tot een Metropolitaan landschap, het blauwe hart van de Deltametropool?
17:00 Afsluitende borrel tot 18:00 uur
Organisatie: Atelier Making Projects i.s.m. Natuurmonumenten en Ministerie van Infrastructuur en Milieu en Ministerie van Economische Zaken
voertaal: Nederlands
toegang gratis, aanmelden via ateliermakingprojects@minienm.nl onder vermelding van uw naam, organisatie en de titel van het debat.
Meer informatie: Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Deltasteden kampen met langetermijnproblemen zoals bodemdaling, de gevolgen van klimaatverandering en een snel groeiende bevolking. Jakarta, New Orleans of Gouda: ze staan allemaal voor grote uitdagingen.
Een debat, georganiseerd door Deltares, over het beter benutten van beschikbare kennis van bodemdaling, klimaatverandering en adaptief deltamanagement in stedenbouw en stedelijk beleid op weg naar toekomstbestendige steden.
voertaal: Nederlands
meer informatie op www.deltares.nl
toegang gratis, aanmelden via iabr@deltares.nl
PRIJSUITREIKING ‘ONTWERPEN MET STROMEN’
Ter gelegenheid van IABR−2014−URBAN BY NATURE− schreven brancheverenigingen BNA, NVTL en BNSP samen met de gemeente Rotterdam de prijsvraag 'De stad als ecosysteem: ontwerpen met stromen' uit. De opgave was het stadsdeel Blaak/Westblaak een vitaal onderdeel te maken van het ‘organisme’ Rotterdam, zodat het aantrekkelijker, duurzamer en toekomstbestendiger wordt.
Een jury onder voorzitterschap van IABR–2014– curator Dirk Sijmons koos uit de ingezonden ontwerp ideeën drie genomineerden. Op 4 juni wordt de geldprijs uitgereikt. Het winnende ontwerp krijgt tevens een plek in de tentoonstelling URBAN BY NATURE–.
Sprekers op deze dag zijn Dirk Sijmons, Paul de Ruiter, Astrid Sanson en Jos Gadet.
Genomineerd zijn:
Als Stromen Verweven; Op naar de Adaptieve Stad
Ingrid Ackermans, Guido Zeck en Peter Twisk
Coop Blaak
Hannah Frederiks, Mischa Woutersen, Albertine Tjeenk Willink en Rob Brink
GFT Avenue; Groente- en Fruittuinen in het Centrum van Rotterdam
Janneska Spoelman, Merten Nefs en Lucia Dossin
organisatie: BNA onderzoek, NVTL en BNSP
voertaal: Nederlands
meer informatie op www.ontwerpenmetstromen.nl
toegang gratis, aanmelden via secretariaat@nvtl.nl
DE INFRASTRUCTUUR VAN DE SMART CITY
Hoe krijgt de Smart City in Nederland vorm? Wat betekent dat voor de infrastructuur, het metabolisme en de burgers van de stad? Maarten Hajer (Planbureau voor de Leefomgeving) gaat in het kader van IABR–2014– in debat met Marleen Stikker (Waag Society), Jan Hendrik Dronkers (Rijkswaterstaat), Peter Glas (Unie van Waterschappen), Guido Braam (Circle Economy), Chris Sigaloff (Nederland Kennisland) en Jorick Beijer (Blossity).
voertaal: Nederlands
toegang gratis, aanmelden via www.pbl.nl/iabr
meer informatie op de website van het Planbureau voor de Leefomgeving
Jaarlijkse herdenking van de wilde eend die zich op 5 juni 1995 doodvloog tegen de glazen gevel van de nieuwbouw van Het Natuurhistorisch en direct daarna werd ‘verkracht’ door een soort- en seksegenoot. Om 17:55 uur, het exacte tijdstip van het dodelijk ongeval, komt de geprepareerde eend uit het museum en wisselen belangstellenden en specialisten ideeën uit over methoden die aanvaringen tussen vogels en glazen gebouwen kunnen voorkomen.
Met na afloop een gezamenlijk zes-gangen-eenden-diner bij restaurant Tai Wu, Mauritsweg 24-26, Rotterdam.
voertaal: Nederlands / Engels
toegang gratis, maaltijd op eigen kosten
informatie en aanmelden: www.hetnatuurhistorisch.nl
WERKEN AAN DE DUURZAME STAD
De groene stad heeft de toekomst. Steeds meer gemeenten barsten daarom van de duurzame ambities en steeds meer bedrijven, ontwerpers, bewoners en ondernemers werken op hun eigen manier aan de duurzame stad door stedelijke stromen als energie, water, voedsel en afval slim te combineren met ruimtelijke opgaven. Maar wat betekenen die ambities en initiatieven voor het stedelijk management van vandaag en morgen? En hoe werk je als gemeente samen met bewoners, ondernemers en andere partners aan het echt verwezenlijken van die ambities?
RUIMTEVOLK en Nederlandwordtanders organiseren op vrijdag 6 juni tijdens de IABR de bijeenkomst 'Werken aan de duurzame stad'. Op het programma staan Roelof Kruize (algemeen directeur Waternet), drie ambitieuze wethouders van de gemeenten Almere, Amersfoort en Leeuwarden en een groot aantal initiatiefnemers van bijzondere duurzaamheidsprojecten.
Programma:
13.30 uur - introductie
RUIMTEVOLK en Nederlandwordtanders
13.35 uur - de kracht van water
keynote door Roelof Kruize, algemeen directeur Waternet
14.00 uur - 3x3 pitches
Ontwikkelen met groen/blauw
Ambities en praktijk gemeente Almere, door Henk Mulder (wethouder duurzame ruimtelijke ontwikkeling)
Het dak als oplossing - Amsterdam Roof Top Solutions (Sacha Stolp)
Energie-productie-park – Solarpark Bronckhorst (Nico Wissing)
Ontwikkelen met energie
Ambities en praktijk gemeente Leeuwarden, door Isabelle Diks (wethouder duurzame ontwikkeling)
Wonen zonder energierekening - de Stroomversnelling (Jan Willem van der Groep)
Form follows energy – zelfvoorzienend zonne-energie gebouw in Barcelona (Rodrigo Rubio)
Slim samenwerken
Ambities en praktijk gemeente Amersfoort, door Pim van den Berg (wethouder duurzame ruimtelijke ontwikkeling)
(Ver)bouwen, duurzaamheid en water – De Ceuvel Amsterdam (Sacha Glasl)
Slave City – Joep van Lieshout (nog onder voorbehoud)
15.00 uur - debat
Wat is er nodig voor een nieuwe, groene bouwcultuur?
Met Roelof Kruize, wethouders en overige pitchers
16.00 uur borrel / bezoek tentoonstelling
Organisatie: Ruimtevolk i.s.m. Nederlandwordtanders
voertaal: Nederlands
toegang gratis, aanmelden via www.ruimtevolk.nl
Jonathan Loh: THE HUMAN PLANET REPORT
Biocultural Diversity – Threatened species, endangered languages
Presentatie van The Human Planet Report door Jonathan Loh. Dit rapport beschrijft en vergelijkt de huidige trends in biologische en linguïstische diversiteit. Volgens Loh bestaan er opvallende overeenkomsten tussen de evolutionaire ontwikkeling van de diversiteit in de natuur en de cultuur, en worden beiden bedreigd. Het uitsterfproces van talen verschilt echter van het uitsterfproces van soorten. En geografische patronen van uitsterfrisico’s over de hele wereld lopen ook sterk uiteen.
Jonathan Loh is bioloog, adviseur van het Wereld Natuur Fonds en ere-onderzoeker aan de Zoological Society of London.
voertaal: Engels
toegang gratis, aanmelden niet nodig
Kan ontwerpkracht ons helpen een alternatief model voor stedelijke ontwikkeling uit te denken dat niet kapitaliseert op exploitatie van land en natuurlijke hulpbronnen, maar inzet op de productieve capaciteit van mensen en ruimte?
voor meer informatie lees hier verder
voertaal: Engels
gratis toegang, aanmelden via conference@iabr.nl
YOURTOPIA
Gesprek met Bjarne Mastenbroek (SeARCH), Sami Rintala (Rintala Eggertsson Architects) en Iwan Baan (fotograaf)
Wat is minimaal nodig om een maximale kwaliteit van leven te bereiken? Op die basisvraag greep architect Bjarne Mastenbroek terug in het ontwerp van Het Nieuwe Paviljoen 2014 - Yourtopia by SeARCH. Tijdens een bijzondere avond op donderdag 12 juni, ontvouwt Mastenbroek zijn visie op het paviljoen. Op uitnodiging van Bjarne Mastenbroek reflecteren fotograaf Iwan Baan en de Finse architect en kunstenaar Sami Rintala hierop vanuit hun eigen perspectief.
PRAKTISCHE INFORMATIE
Datum: Donderdag 12 juni
Tijd: 20.00 uur
Locatie: Het Nieuwe Paviljoen, Museumpark 25, 3015 CB Rotterdam
Voertaal: Engels
Entree: Standaard €7,50 / Studenten/Vrienden van Het Nieuwe Instituut €3,75
Kaarten bestellen
LAB@IABR
The Los Angeles Biennale (LAB) is an experiment in creating a nomadic platform on urbanism and architecture in LA, hosted by other urbanist biennales around the world. Its second installment takes place in Rotterdam, is hosted by IABR and ZUS, and will take place on Friday 13 and Saturday 14 June, on the Luchtsingel in the Schieblock Rotterdam.
LAB@IABR will host a number of architects, urban designers, writers, curators and others in a public setting.
Among the guests invited are Elma van Boxel (ZUS), Dirk van Peijpe (De Urbanisten), George Brugmans (director IABR), Guilherme Wisnik (curator Architecture Biennale of São Paulo), Jose Armenio de Brito Cruz (president of the Brazilian Institute of Architects), Dirk Sijmons (curator IABR–2014–URBAN BY NATURE), Joachim Declerck (Architecture Workroom Brussels), Ilaria Mazzoleni (Professor at Southern California Institute of Architecture), Anthony Carfello (LA Biennale), Adelina Greca (director National Planning Agency of Albania), Joni Baboçi (National Planning Agency Albania), and Ole Bouman (curator).
This time around, LAB will shine the light on a local municipality in Los Angeles County, Vernon City. Known for being “Exclusively Industrial” since its establishment in 1900’s, Vernon City has been home to countless factories involved in food production, storage and distribution.
“The Vernon City Project” has also been a selected entry for IABR–2014–’s main exhibition URBAN BY NATURE– in the Kunsthal Rotterdam.
Discussions will start from the possible forms of urbanism and the critical co-existence with industrial production in the urban core. In Los Angeles, this co-operative condition not only has a strong economic impact on the employment of the labor force but it is also seen as a catalyst to mitigate and counter the sprawl of the city. This also triggers questions on varied conditions of suburbia, sustainability and good city design practices.
What will happen to the city cores as they increasingly become management / middlemen / administrative centers filled with real estate speculation and retail based local economy, often capitalized by global brand name corporations?
What happens to vulnerable communities within the city that are subjected to the fetishisms of the marketing concept “The Future Is Our Product” and all its uncertainties?
Lastly, how should the built environment and involved parties respond to these complex and interconnected issues dealing with the contemporary evolution of nature and urban life?
Locatie: Luchtsingel Passage
vrijdag 13 juni en zaterdag 14 juni: 10:30 - 16:00 uur
voertaal: Engels
URBAN DELTAS IN TRANSITION
In het kader van de gelijknamige presentatie van 8 stedelijke deltaregio’s in de hoofdtentoonstelling van IABR–2014–, bespreken wetenschappers en ontwerpers tijdens dit symposium de bedreigingen en kansen van de verschillende deltaregio’s. Het doel is kennisuitwisseling op het gebied van maatregelen en ruimtelijke strategieën die noodzakelijke langetermijnontwikkelingen in het watersysteem van de delta als gevolg van klimaatverandering kunnen combineren met kortetermijnplannen voor gebieds- en natuurontwikkeling.
Op het door de TU Delft georganiseerde symposium zullen nieuwe theoretische inzichten en (daarmee verband houdende) nieuwe ontwerp concepten en ruimtelijke strategieën worden gepresenteerd en bediscussieerd.
Programma
09:00 Registratie en koffie
09:30 Welkom en introductie, Han Meyer, TU Delft
Sessie I: Understanding deltas in transition
10:00 Steffen Nijhuis, TU Delft
10:30 Richard Campanella, Tulane University, New Orleans
11:00 Pauze
Sessie II: Designing deltas in transition
11:15 Frits Palmboom, TU Delft
11:45 Diego Sepulveda Carmona, TU Delft, Wolbert van Dijk, Rotterdam
12:15 Tom Colbert, University of Houston
13:00 Lunch
13:45 Joao Pedro Costa, University of Lisbon
14:30 Bruno De Meulder, Catholic University of Leuven
15:15 Pauze
Sessie III Discussion
15:30 Reflections, Peter Bosselmann, University of California, Berkeley, Bas Jonkman, TU Delft
16:00 Debat
17:00 Afsluiting en Borrel
voertaal: Engels
meer informatie op www.tudelft.nl toegang gratis, aanmelden via l.h.i.devos@tudelft.nl
TESTED ON TEXEL
Op 13 juni gaan gemeente Texel en de ontwerpbureaus aan de hand van de resultaten van het PROJECTATELIER PLANET TEXEL in gesprek met belangrijke stakeholders. Dat zijn Texelaars maar ook ‘Overkanters’.
TESTED ON TEXEL presenteert de resultaten van het IABR–PROJECTATELIER PLANET TEXEL. Hoe kunnen de uitdagingen op het gebied van klimaat, energie, landbouw en toerisme ontwikkelkansen worden? Hoe kunnen ecologische duurzaamheid en de economische agenda van het eiland daarbij productief worden gekoppeld? Welke concrete handvatten levert dit op voor gemeente en ondernemers?
En belangrijker nog: hoe kan Texel deze projecten nu tot uitvoer brengen? Daarbij gaat het niet alleen om de Texelaars zelf, maar ook om de “Overkanters” die met beleid, wet- en regelgeving en programma’s de plannen kunnen stimuleren. Hoe kan de innovatie ruimte die door het Projectatelier is gecreëerd optimaal worden benut? Welke partijen zijn hiervoor nodig en welke kansen zien zij in de gepresenteerde plannen en projecten?
Nu alvast een voorproefje? Bekijk dan hier de video ‘Planet Texel’, waarin wethouder Eric Hercules vertelt wat het Projectatelier Texel voor hem heeft opgeleverd.
voertaal: Nederlands
toegang gratis, aanmelden via iabr@texel.nl
Hans Peter Föllmi
Laat u meenemen naar de Rotterdamse ondergrond. Maak kennis met de onbekende, donkere kant van de stad en laat u informeren door beheerders van Stadsbeheer. Op zaterdag 14 juni mag u afdwalen naar de krochten van de Maastunnel en een kijkje nemen in ruimtes als de controlekamer, tunnelgemalen en de ventilatoren hal. Daarna staat er een bezoek aan de ondergrondse water berging (OWB) van het Museumpark op het programma. Deze waterberging kan 10.000 m³ kwijt, wat neerkomt op de helft van de bergingscapaciteit van het riool in het centrum. Tip: sluit de expeditie af met een bezoek aan de Kunsthal Rotterdam, waar de ondergrond een geheel eigen hoofdstuk is van de tentoonstelling URBAN BY NATURE–
De expeditie gaat van start bij de Maastunnel, waarna de route naar de OWB te voet wordt voortgezet.
Groep 1: 10.00 – 12.00 uur (VOL)
Groep 2: 11.30 – 13.30 uur (VOL)
Groep 1 uiterlijk 10.00 uur verzamelen bij Maastunnel
Parkkade 30 - Roltrappengebouw Noord (net voorbij de Euromast richting de Nieuwe Maas)
Groep 2 uiterlijk 11.30 uur verzamelen bij Maastunnel
Parkkade 30 - Roltrappengebouw Noord (net voorbij de Euromast richting de Nieuwe Maas)
Niet geschikt voor kinderen jonger dan 12 jaar en mensen met lichamelijke beperkingen.
Voertaal: Groep 1 Nederlands
Voertaal: Groep 2 Engels
Deelname gratis, aanmelden verplicht via: beheerondergrondgw@rotterdam.nl
Vergeet bij uw aanmelding niet de datum en groep nummer te vermelden.
© Jannes Linders
Als het om het metabolisme van de stad gaat, dan is er al veel te zien op straat in Rotterdam en omgeving: pilots, showcases en projecten die innovatieve voorbeelden zijn voor hoe de stad omgaat met de verschillende stromen die in het ‘IABR–PROJECTATELIER ROTTERDAM: Urban Metabolism’ aan de orde komen.
Met een routekaart laat de gemeente Rotterdam zien hoe het stedelijk metabolisme zichtbaar is in Rotterdam en omgeving. Op 14 juni en 28 juni worden tours georganiseerd onder begeleiding van een gids. Stromen door de stad toont op de routekaart bekende en minder bekende te bezichtigen plekken in de stad, die laten zien hoe Rotterdam omgaat met voedsel, water of afval. Van kruiden, afvalverwerking, concept huizen tot wateropvang in een parkeergarage!
Route 1: Water
Deze route begint op het Benthemplein, het eerste grote waterplein van de wereld dat helpt om droge voeten te houden en voert onder andere langs de DakAkker en de groene gevel aan de Westblaak-parkeergarage. Bijzonder aan zijn de bezoeken aan het gemaal aan de Westersingel en aan de wateropvang in de Museumparkgarage, twee plekken die normaal niet van binnen te bezichtigen zijn.
Route 2: Recycling & Duurzaamheid
Deze route begint met een oversteek naar Heijplaat met de Aqualiner vanaf de Marconistraat. Daar worden onder andere de RDM-campus met het Innovationdock en de windmolens van 'de Archimedes' bezocht. De route voert langs het Quarantaineterrein en St. Lawine, komt langs Fibre Core die zorgt voor innovatie in de bruggenbouw met kunststof wat de gemeente Rotterdam ondertussen al toepast en eindigt bij Van Gansewinkel, hét bedrijf dat weet wat je met afval allemaal kunt doen.
Route 3: Voedsel
Rotterdammers gebruiken braakliggende terreinen en tuinen steeds vaker als moestuin. De verscheidenheid aan moestuinen en de wens van bewoners om meer eigen voedsel te telen en te delen, komt aan bod in route no 3, de voedselroute. Er wordt langs Uit je eigen Stad gefietst, een sociale-cohesie-stroopwafel gegeten bij Stroop, de dames van Kromkommer vertellen over kromme groenten en de Tuin aan de Maas met pluk- en ontdekkingstuin voor jong en oud wordt aangedaan. Ter inspiratie wordt ook Zadenwinkel Stek bezocht.
aanvangstijden: 11.00 uur en 14.00
prijs: 5 euro
voertaal: Nederlands
de routes zijn vooraf te reserveren bij Archiguides Rotterdam via reserveren@rotterdam-archiguides.nl of via telefoonnummer 010 433 16 28
De routekaart is verkrijgbaar bij de Kunsthal, Rotterdam.info aan de Coolsingel, andere culturele instellingen en de betere café’s.
Mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van het Rotterdam Climate Initiative/Programmabureau Duurzaam en Project Management & Engineering (Stadsontwikkeling, gemeente Rotterdam).
De DakAkker op het kantoorgebouw Schieblock in het centrum van Rotterdam is met zijn 1.000 m2 het eerste grote stadslandbouwdak in Europa. Tijdens het Verborgen Tuinen Weekend en tijdens de Dag van de Architectuur is de DakAkker op het Schieblock de gehele dag geopend voor publiek. Stel al je vragen over dak-agricultuur aan de dakboer en geniet van kopjes dakthee in het pop-up theehuis.
foto: Ossip van Duivenbode
De DakAkker op het kantoorgebouw Schieblock in het centrum van Rotterdam is met zijn 1.000 m2 het eerste grote stadslandbouwdak in Europa. Tijdens het Verborgen Tuinen Weekend en tijdens de Dag van de Architectuur is de DakAkker op het Schieblock de gehele dag geopend voor publiek. Stel al je vragen over dak-agricultuur aan de dakboer en geniet van kopjes dakthee in het pop-up theehuis.
foto: Ossip van Duivenbode
NATUUR IN DE HAVEN
Groenknolorchis, rugstreeppad en andere rode lijst soorten hebben een vaste plaats veroverd in het havengebied, net zoals de grootste kolonie mantelmeeuwen van Europa. Een excursie voor wie de natuur in de haven van dichtbij wil zien, onder leiding van een ecoloog van het Bureau Stadsnatuur.
voertaal: Nederlands
meer info via www.portofrotterdam.com
kaarten kunnen gekocht worden aan de kassa van de Kunsthal
wegens het beperkt aantal plaatsen wordt vooraf aanmelden via het aanmeldingsformulier sterk aanbevolen
DE SCHREEUW VAN DE GRUTTO
Een audiovisuele live performance van Theunis Piersma, hoogleraar Trekvogelecologie en Sytze Pruiksma, componist, geluidkunstenaar en vogelspotter.
voertaal: Nederlands
toegang gratis, aanmelden niet nodig
FEEDING METROPOLES
De verstedelijking neemt wereldwijd nog steeds toe en daardoor wordt het voeden van de bevolking van metropolitane regio's een steeds grotere uitdaging. Het koppelen van de belangrijkste data over stedelijke populaties aan de productiecapaciteit van de landbouwsector brengt nieuwe strategieën aan het licht.
De sprekers zullen de huidige situatie aan de orde stellen, maar ook richtingen naar de toekomst verkennen.
voertaal: Nederlands
toegang gratis, aanmelden via www.metropolitanagriculture.com
BRABANTSTAD
Op 18 juni komen (Brabantse) architecten, stedenbouwkundigen en landschapsarchitecten, wetenschappers, bestuurders, bedrijven en geïnteresseerde burgers de voorstellen die de ontwerpbureaus deden die in het kader van het IABR–Projectatelier BrabantStad onder de loep nemen. Hoe kan de kracht en de kwaliteit van de Brabantse mozaïekmetropool beter benut worden om de ambitie te realiseren een topkennis– en innovatieregio te zijn en te blijven? En hoe kan dat op een manier die past binnen het huidige principe van het inspelen op de energie uit de samenleving? Nieuwe, creatieve ideeën zijn hiervoor nodig om de Brabander in 2050 prettiger te laten wonen, werken en recreëren.
10:00 Opening
10:10 Interview met Yves de Boer en Dirk Sijmons
10:30 Toekomst van Brabant. Trends en Ontwikkelingen
Ruud Veltenaar , filosoof, trendwatcher en bevliegeraar, neemt ons mee in zijn spannende visie op de toekomst.
11:00 Pauze
11:15 Projectatelier BrabantStad
Joachim Declerck (AWB), Floris Alkemade, Cees van der Veeken (LOLA architects) presenteren de bevindingen van het projectatelier BrabantStad. Welke innovatie strategieën hebben zij voor de toekomstige ontwikkeling van Brabant(Stad)?
11:45 Reacties en debat met panel en publiek
Met in de panel Erik Luiten (Rijksadviseur Landschap en water, Friso de Zeeuw (hoogleraar gebiedsontwikkeling) Geert Snijders (Wethouder RO ‘s-Hertogenbosch, Lambert Verheijen (dijkgraaf Aa en Maas) en Judith Lekkerkerker (Hoofdredacteur Ruimtevolk)
12.45 Afsluiting Plenair gedeelte
voertaal: Nederlands
toegang gratis, aanmelden vóór 13 juni via ywijns@brabant.nl
BUILDING WITH NATURE
Is het mogelijk in dichtbevolkte delta's een water-gerelateerde infrastructuur te ontwikkelen in harmonie met de omgeving, daarbij gebruik te maken van natuurkrachten en tegelijkertijd de natuur nieuwe kansen te bieden? Uitgaande van een aantal pilot projecten in Nederland en het buitenland bespreekt EcoShape, een netwerk van Nederlandse aannemers, adviesbureaus, overheidsinstellingen, instituten voor toegepast onderzoek en universiteiten die zich bezighouden met waterbouw en milieubeheer, deze en aanverwante kwesties op het platform van IABR–2014–.
voertaal: Nederlands
toegang gratis, aanmelden via www.ecoshape.nl
GLOBAL CHALLENGES – URBAN FUTURES
Overal ter wereld komen steden die geen greep kunnen krijgen op hun eigen metabolisme voor grote problemen te staan. De stromen energie, voedsel, water, materiaal en afval worden steeds groter.
Ter gelegenheid van IABR–2014–URBAN BY NATURE ensceneert het PBL een internationaal debat over de mondiale uitdagingen waar steden mee worden geconfronteerd.
Deelnemers zijn Mark Swilling (Universiteit van Stellenbosch, UNEP IRP), Philipp Rode (London School of Economics), Joyeeta Gupta (Universiteit van Amsterdam) en John Urry (Lancaster University).
De moderator is Maarten Hajer (directeur PBL).
voertaal: Engels
toegang gratis, aanmelden via www.pbl.nl/iabr
Het boek 'Slimme Steden - Opgaven voor de 21e eeuw in beeld' van Maarten Hajer en Ton Dassen (PBL) wordt op deze conferentie gepresenteerd en is tijdens de IABR (tot en met 24 augustus 2014) te koop tegen een gereduceerde prijs: €19,50 in plaats van €24,50. U kunt het boek hier bestellen.
Op 19 juni vindt in het kader van de IABR en ter gelegenheid van het verschijnen van de publicatie Steen in Water een speciale editie plaats van The Z-Files.
De publicatie Steen in Water vertelt over de totstandkoming van een verborgen land art kunstwerk op de 1e Maasvlakte in de jaren ’70.
Ooit was het ’t grootste land art-kunstwerk van Nederland, tot stand gekomen tussen 1975 en 1979 met het voor die tijd enorme budget van 650.000 gulden. Het indrukwekkende werk van beeldend kunstenaar Teun Jacob en Kees Verschuren is door zijn omheining en afzondering nagenoeg onbekend gebleven.
Aan het woord komen o.a. Siebe Thissen (hoofd BKOR van het CBK Rotterdam), Sandra Smets (kunsthistoricus en schrijver) en Kees Verschuren (beeldend kunstenaar). De sprekers zullen nader ingaan op land art in het algemeen en dit uitzonderlijke werk op de 1e Maasvlakte in het bijzonder.
Het programma start om 17.00 uur, de inloop is vanaf 16.30 uur.
De toegang is gratis, aanmelden is niet nodig.
Voor meer informatie: www.cbkrotterdam.nl
REFLECTING on EDUCATION of LANDSCAPE ARCHITECTURE 2014
Naar aanleiding van het thema van de IABR ̶ 2014 ̶ en de internationale opinie over de landschapsarchitectuur reflecteren vijf Nederlandse opleidingen voor landschapsarchitectuur over hun programma's. Daarbij zoeken ze naar overlappingen, verschillen en tegenstellingen, en presenteren ze hun visie en ideeën over onderwijs.
voertaal: Engels
toegang gratis, aanmelden via www.dutchschooloflandscapearchitecture.nl
REFLECTIE OP SLEUTELEN AAN STAD EN LAND
Al duizend jaar ligt de stad Groningen (200.000 inwoners) heel strategisch op het uiterste puntje van de Hondsrug. Stad en Ommeland hebben elkaar al die eeuwen hard nodig gehad. Voedsel en energie wordt uit de regio naar de stad en de wereld gebracht en verhandeld. Stad én Ommeland vinden zichzelf daarbij steeds opnieuw uit: als laboratorium waar voortdurend spontane innovatie plaatsvindt.
De Groningse inzending aan de IABR is de weerslag van de zoektocht. Op 20 juni tijdens een lunchdebat in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam geeft o.a. Dirk Sijmons een reflectie op de positie van de Groningse inzending.
Sprekers:
Roeland van der Schaaf, wethouder Ruimtelijke Ordening Gemeente Groningen
Tjerk Ruimschotel, supervisor Stedenbouw Gemeente Groningen
Dirk Sijmons, curator IABR–2014–URBAN BY NATURE–
Eric Frijters, architect .FABRIC en lector FUR ( Future Urban Regions)
Yttje Feddes, voormalig Rijksadviseur voor het Landschap
Aansluitend is er ruimte voor gedachtewisseling met aanwezigen.
aanvang 12.00 uur
Voertaal: Nederlands
Toegang: gratis
Er is beperkte capaciteit. Aanmelden via: jeannette.roelofs@groningen.nl ovv naam, organisatie (en functie)
meer informatie via www.urbangrolab.nl
© Shootmedia/VentoBoreale
De DakAkker op het kantoorgebouw Schieblock in het centrum van Rotterdam is met zijn 1.000 m2 het eerste grote stadslandbouwdak in Europa. Tijdens het Verborgen Tuinen Weekend en tijdens de Dag van de Architectuur is de DakAkker op het Schieblock de gehele dag geopend voor publiek. Stel al je vragen over dak-agricultuur aan de dakboer en geniet van kopjes dakthee in het pop-up theehuis.
foto: Ossip van Duivenbode
ARCHITECTUUR IN DE HAVEN
Deze excursie voert langs een aantal bijzondere locaties, gebieden en gebouwen in het 40 km lange havengebied. Stedenbouwkundige Bernadette Janssen van bureau BVR en als zodanig betrokken in het Qualityteam van het Havenbedrijf en architect Jasna de Groot, adviseur buitenruimte bij het Havenbedrijf Rotterdam geven onderweg een toelichting op het ruimtelijk beleid van het Havenbedrijf en hoe dat vertaald wordt in de praktijk.
Dankzij het ‘Programma Beeldkwaliteit’ wordt de visuele uitstraling van het Rotterdams havengebied steeds hoogwaardiger. We zien nieuwe projecten verschijnen met aandacht voor het oog. Denk aan de renovatie van karakteristieke gebouwen, Santas en het RDM-terrein, en de aandacht voor architectuur bij nieuwbouw van kantoren, zoals Euromax, Port City, Dockworks en het gebouw van Britisch Petroleum (BP) . Ook in de openbare ruimte zien we mooie ontwikkelingen op Strandopgangen Maasvlakte 2, en het Maxima Viaduct en de Dardanellenweg.
Vertrek excursie om 13.00 bij de Kunsthal, einde 17.00 uur
voertaal: Nederlands
meer info via www.portofrotterdam.com
Kaarten kunnen op de dag zelf gekocht worden aan de kassa van de Kunsthal.
Gereserveerde kaarten kunnen ook alleen op de dag van de excursie worden afgehaald tot uiterlijk 30 min voor aanvang van de excursie.
prijs: combiticket bezoek IABR tentoonstelling + excursie: 15 euro p.p. (let op, ivm sluitingstijd is de IABR tentoonstelling alleen voorafgaand aan de excursie te bezoeken!)
Wegens het beperkt aantal plaatsen wordt vooraf aanmelden via het aanmeldingsformulier sterk aanbevolen
Laat u meenemen naar de Rotterdamse ondergrond. Maak kennis met de onbekende, donkere kant van de stad en laat u informeren door beheerders van Stadsbeheer. Op zaterdag 21 juni mag u afdwalen naar de krochten van de Maastunnel en een kijkje nemen in ruimtes als de controlekamer, tunnelgemalen en de ventilatoren hal. Daarna staat er een bezoek aan de ondergrondse water berging (OWB) van het Museumpark op het programma. Deze waterberging kan 10.000 m³ kwijt, wat neerkomt op de helft van de bergingscapaciteit van het riool in het centrum. Tip: sluit de expeditie af met een bezoek aan de Kunsthal Rotterdam, waar de ondergrond een geheel eigen hoofdstuk is van de tentoonstelling URBAN BY NATURE–
De expeditie gaat van start bij de Maastunnel, waarna de route naar de OWB te voet wordt voortgezet.
Groep 1: 10.00 – 12.00 uur VOL
Groep 2: 11.30 – 13.30 uur VOL
Groep 1 uiterlijk 10.00 uur verzamelen bij Maastunnel, Parkkade 30 - Roltrappengebouw Noord (net voorbij de Euromast richting de Nieuwe Maas)
Groep 2 uiterlijk 11.30 uur verzamelen bij Maastunnel, Parkkade 30 - Roltrappengebouw Noord (net voorbij de Euromast richting de Nieuwe Maas)
Niet geschikt voor kinderen jonger dan 12 jaar en mensen met lichamelijke beperkingen.
Voertaal: Nederlands (een Engelstalige expeditie wordt verzorgd op 14 juni)
Deelname gratis, aanmelden verplicht via: beheerondergrondgw@rotterdam.nl
Vergeet bij uw aanmelding niet de datum en groep nummer te vermelden.
© Jannes Linders
¿ ? DAKENNIE ¿ ?
Kinderactiviteiten op de Rotterdamse DakAkker – maak kennis met stadslandbouw bovenop het Schieblock en werk een middag mee als echte dakboer.
Dakennie = zoeken, snuffelen, planten, schoffelen, oogsten, zaaien, zaadbommen maken en samen aan een vogelverschrikker werken of een bijenhotel onder leiding van de dakboeren en – boerinnen.
aanmelden via info@milieucentrum.rotterdam.nl
Directeur van de Youth Food Movement Joris Lohman vertelt over de relatie tussen natuur en ons eten, en welke acties en interventies noodzakelijk zijn in de transitie naar een voedselsysteem met respect voor natuur, mens, dier en milieu.
In 2050 woont 70% van de wereldbevolking in de stad. Een van de grootste uitdagingen voor de komende 30 jaar is hoe de groeiende, voornamelijk urbane, wereldbevolking te voeden. Terwijl momenteel de ‘foodie-cultuur’ onder met name jonge stedelingen populair is - foodfestivals schieten als paddenstoelen uit de grond - is de afstand tussen stad en platteland, steeds groter. Voedselproductie staat in veel gevallen op gespannen voet met natuur. Welke rol heeft de nieuwe generatie in het vinden van een nieuwe balans tussen natuur, voedsel, en de kwaliteit van onze leefomgeving?
Overal in de wereld zijn meer en meer jonge mensen zich in toenemende mate bewust van de rol die zij kunnen spelen in de transitie naar een duurzamere en gezondere voedselcultuur. Een belangrijke representant is de Youth Food Movement; onderdeel van het internationale Slow Food Youth Network. Sinds 2009 timmeren zij aan de weg met de YFM Academie, acties en het jaarlijks terugkerende Food Film Festival, en werken ze aan een ketenbreed netwerk van veranderingsgezinde young professionals in agro en food.
Programma:
15.00 – 15.30 Ontvangst met koffie & thee
15.30 – 15.40 Welkom door Natasja Oerlemans
Hoofd Footprint & Innovatie bij het Wereld Natuur Fonds
15.40 – 16.30 Lezing ‘De natuur op je bord’ door Joris Lohman
16.30 – 17.00 Borrel met een hapje geheel volgens de duurzame cultuur van de YFM
voertaal: Nederlands
toegang gratis, aanmelden niet nodig
Meer informatie over de Youth Food Movement vind je hier.
Van al het leegstaande vastgoed maakt slechts 20% kans op herbestemming. Wat doen wij met de overige 80%? Wat zijn hiervoor wél haalbare strategieën?
Om naar oplossingen te zoeken voor dit dilemma organiseert het College van Rijksadviseurs het symposium Diversiteit van de Leegstand.
Na het doornemen van het aanbod (Rudy Stroink), de analyse en de aanpak (Erik en Ronald Rietveld, RAAAF) gaan Rijksbouwmeester en Rijksadviseurs onder leiding van Ruben Maes met een aantal sleutelpersonen in discussie, waaronder Yvonne van der Bruggen, Jaap Draaisma, Hans Looijer, Martin Cnossen, Arno Boon, Lenze Hofstee, Thom Aussems, Maarten van Poelgeest en Marcus Fernhout.
De rode draad in de discussie is het gebrek aan programma voor het merendeel van de leegkomende gebouwen en terreinen. Hoe om te gaan met deze leegstand?
Diversiteit van de Leegstand is de ochtendsessie van de tweedelige conferentie Leegstand en Herbestemming
organisatie: College van Rijksadviseurs
voertaal: Nederlands
meer informatie op www.collegevanrijksadviseurs.nl
toegang gratis, aanmelden via bram.verhave@rgd.minbzk.nl
Levert een gebiedsgerichte aanpak meer op dan een aanpak per object? Is gebiedsgerichte aanpak bij herbestemmen anders dan traditioneel herbestemmen? Welke strategie is succesvoller om kansen van een gebied te benutten en welke rol kan monumentaal vastgoed hierin spelen? Welke knelpunten zijn er? En welke instrumenten en methodieken zijn elders ook bruikbaar?
Met presentaties van de drie case-studies ontwerpend onderzoek in Den-Haag, Dordrecht en de Achterhoek.
Presentaties zijn van Jannemarie de Jonge, TNO en de ontwerpteams.
De teams presenteren de resultaten van het onderzoek samen met de regionale en nationale opdrachtgevers: waar staan we nu en hoe gaan we ermee verder?
Tijdens het debat worden de gepresenteerde strategieën tegen het licht gehouden. Hoe kijken andere partijen, o.a. uit financieel, politiek of cultuurhistorisch oogpunt ertegenaan? We gaan in gesprek met o.a. wethouders, bestuurders en projectontwikkelaars.
Keynote spreker: Eric Luiten (Rijksadviseur Landschap en Water)
Yvonne van der Brugge (directeur Portefeuillestrategie en Portefeuillemanagement, Rijksvastgoedbedrijf i.o.) sluit het programma af.
moderator Ruben Maes
zaal open 13.30, start programma 14.00 uur
aansluitend borrel in het Kunsthalcafé
voertaal: Nederlands
toegang gratis, aanmelden via ateliermakingprojects@minienm.nl o.v.v. naam, organisatie en de titel van het debat.
organisatie: Ministerie van Infrastructuur en Milieu, het Rijksvastgoedbedrijf i.o., de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en het Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie.
Het middagsymposium sluit aan op het ochtendsymposium ‘De diversiteit van de leegstand’, georganiseerd door het College van Rijksadviseurs. Aanmelden voor het ochtendprogramma via: bram.verhave@rgd.minbzk.nl
Van 13:00 tot 14:00 uur is een lunch beschikbaar.
SLEUTELEN AAN STOFSTROMEN
ROTTERDAMSE STADSONTWIKKELING EN DE CIRCULAIRE ECONOMIE
Rotterdam zet met het PROJECTATELIER ROTTERDAM een volgende stap in haar ambitie een duurzame stad en regio te worden. De resultaten liggen er: het ontwerpend onderzoek, de ontwikkelde strategieën en concrete projectvoorstellen bieden een stevige aanzet voor een duurzamere stedelijke ontwikkeling van Rotterdam, gebaseerd op een uitgebreide analyse van haar metabolisme en dat van de Rijn-Maas-Schelde Delta waarin de stad met haar haven een knooppunt is.
Op 25 juni gaat de gemeente Rotterdam in samenwerking met IABR en AIR op zoek naar de verbinding en de synergie tussen deze voorstellen, en naar de grote Rotterdamse spelers en de lokale kleinschalige initiatieven die de bouwstenen zijn van een succesvolle een circulaire economie. Neem deel aan de open discussie en denk mee over de stad en haar toekomst.
voertaal: Nederlands
toegang gratis, meer info en programma op www.sleutelenaanstofstromen.nl
lees meer over Projectatelier Rotterdam
FUTURE METROPOLIS
Het kennis- en innovatienetwerk CLICKNL | Built Environment, onderdeel van de Topsector Creatieve Industrie, trapt op 27 juni 2014 af met het evenement ‘Future Metropolis’. Het evenement vindt plaats ten tijde van IABR–2014–URBAN BY NATURE–. Het ontwerpen aan stromen van mensen, goederen en energie in de stad komt aan de orde in vier deelthema’s: shopping, living, energy en transit.
De kick-off is bedoeld voor alle spelers uit de sector ‘built environment’: kennis, overheid en marktpartijen. CLICK NL | Built Environment profileert zich door cross-overs te stimuleren om daarmee innovatie in de gebouwde omgeving te bewerkstelligen. Inspiratie en samenwerking staan in het startevenement centraal.
INSPIRATIE: De middag begint met de visie van Winy Maas op het thema ‘Future Metropolis’. Shopping, Living, Energy en Transit zijn de bouwstenen van de nieuwe stad: een metropool die d.m.v. onderzoek, innovaties en slimme coalities kan uitgroeien tot een daadwerkelijk ‘smart environment’. In razend tempo presenteren ontwerpers, onderzoekers en stakeholders inspirerende praktijkvoorbeelden op het gebied van innovatie in de stedelijke gebouwde omgeving.
SAMENWERKING: Deel twee van het programma staat in het teken van het verknopen van bestaande netwerken. Ontwerpers, overheden en kennisinstellingen op zoek naar cross-overs / partners voor hun innovatieve project of idee voor de ‘future metropolis’ kunnen dit pitchen tijdens de speeddatemarkt. Meld u hiervoor aan!
Afsluitende netwerkborrel
Organisatie: CLICKBE: BNA, TU Delft, Gemeente Rotterdam, SBRCurnet
toegang gratis, aanmelden noodzakelijk
voertaal: Nederlands
Meer info via clicknl.nl
EXPEDITIE ONDERGROND 3
Basculekelder Erasmusbrug, Westersingel Gemaal en OWB Museumpark
Laat u meenemen naar de Rotterdamse ondergrond. Maak kennis met de onbekende, donkere kant van de stad en laat u informeren door beheerders van Stadsbeheer. Op zaterdag 28 juni mag u afdwalen naar de ondergrondse water berging (OWB) van het Museumpark. Deze waterberging kan 10.000 m³ kwijt, wat neerkomt op de helft van de bergingscapaciteit van het riool in het centrum. Daarna staat er een bezoek aan het Westersingel Gemaal op het programma. Dit monumentale gebouw is in 2010-2011 gerenoveerd, waarbij de pompcapaciteit is verhoogd en is verbonden met de nieuwe waterberging onder de Museumparkgarage. De expeditie heeft een bijzondere afsluiting met een bezoek aan de Basculekelder van de Erasmusbrug. Het beweegbare deel van de Erasmusbrug is uitgevoerd als een enkele basculebrug, de grootste en zwaarste van West-Europa. Tip: sluit de expeditie af met een bezoek aan de Kunsthal Rotterdam, waar de ondergrond een geheel eigen hoofdstuk is van de tentoonstelling URBAN BY NATURE–
De expeditie gaat van start bij de Museumpark garage, waarna de route naar de Westersingel en de Erasmusbrug per voet wordt voortgezet.
Groep 1: 10.00 – 12.30 uur VOL
Groep 2: 13.00 – 15.30 uur VOL
Groep 1 uiterlijk 10.00 uur verzamelen bij de (auto-)ingang van de Museumparkgarage, Museumpark 32.
Groep 2 uiterlijk 13.00 uur verzamelen bij de (auto-)ingang van de Museumparkgarage, Museumpark 32.
Niet geschikt voor kinderen jonger dan 12 jaar en mensen met lichamelijke beperkingen.
Voertaal: Nederlands (een Engelstalige expeditie wordt verzorgd op 14 juni)
Deelname gratis, aanmelden verplicht via: beheerondergrondgw@rotterdam.nl
Vergeet bij uw aanmelding niet de datum en groep nummer te vermelden
© Jannes Linders
Als het om het metabolisme van de stad gaat, dan is er al veel te zien op straat in Rotterdam en omgeving: pilots, showcases en projecten die innovatieve voorbeelden zijn voor hoe de stad omgaat met de verschillende stromen die in het ‘IABR–PROJECTATELIER ROTTERDAM: Urban Metabolism’ aan de orde komen.
Met een routekaart laat de gemeente Rotterdam zien hoe het stedelijk metabolisme zichtbaar is in Rotterdam en omgeving. Op 14 juni en 28 juni worden tours georganiseerd onder begeleiding van een gids. Stromen door de stad toont op de routekaart bekende en minder bekende te bezichtigen plekken in de stad, die laten zien hoe Rotterdam omgaat met voedsel, water of afval. Van kruiden, afvalverwerking, concept huizen tot wateropvang in een parkeergarage!
Route 1: Water
Deze route begint op het Benthemplein, het eerste grote waterplein van de wereld dat helpt om droge voeten te houden en voert onder andere langs de DakAkker en de groene gevel aan de Westblaak-parkeergarage. Bijzonder aan zijn de bezoeken aan het gemaal aan de Westersingel en aan de wateropvang in de Museumparkgarage, twee plekken die normaal niet van binnen te bezichtigen zijn.
Route 2: Recycling & Duurzaamheid
Deze route begint met een oversteek naar Heijplaat met de Aqualiner vanaf de Marconistraat. Daar worden onder andere de RDM-campus met het Innovationdock en de windmolens van 'de Archimedes' bezocht. De route voert langs het Quarantaineterrein en St. Lawine, komt langs Fibre Core die zorgt voor innovatie in de bruggenbouw met kunststof wat de gemeente Rotterdam ondertussen al toepast en eindigt bij Van Gansewinkel, hét bedrijf dat weet wat je met afval allemaal kunt doen.
Route 3: Voedsel
Rotterdammers gebruiken braakliggende terreinen en tuinen steeds vaker als moestuin. De verscheidenheid aan moestuinen en de wens van bewoners om meer eigen voedsel te telen en te delen, komt aan bod in route no 3, de voedselroute. Er wordt langs Uit je eigen Stad gefietst, een sociale-cohesie-stroopwafel gegeten bij Stroop, de dames van Kromkommer vertellen over kromme groenten en de Tuin aan de Maas met pluk- en ontdekkingstuin voor jong en oud wordt aangedaan. Ter inspiratie wordt ook Zadenwinkel Stek bezocht.
aanvangstijden: 11.00 uur en 14.00
prijs: 5 euro
voertaal: Nederlands
de routes zijn vooraf te reserveren bij Archiguides Rotterdam via reserveren@rotterdam-archiguides.nl of via telefoonnummer 010 433 16 28
De routekaart is verkrijgbaar bij de Kunsthal, Rotterdam.info aan de Coolsingel, andere culturele instellingen en de betere cafés.
Mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van het Rotterdam Climate Initiative/Programmabureau Duurzaam en Project Management & Engineering (Stadsontwikkeling, gemeente Rotterdam).
¿?DAKENNIE¿?
Kinderactiviteiten op de Rotterdamse DakAkker – maak kennis met stadslandbouw bovenop het Schieblock en werk een middag mee als echte dakboer.
Dakennie = zoeken, snuffelen, planten, schoffelen, oogsten, zaaien, zaadbommen maken en samen aan een vogelverschrikker werken of een bijenhotel onder leiding van de dakboeren en – boerinnen.
aanmelden via info@milieucentrum.rotterdam.nl
In het kader van de IABR–2014–URBAN BY NATURE– organiseert het Rotterdams Milieucentrum i.s.m. Binder Daktuinen en Optigroen Wij willen groen! een symposium over 'groene stadsdaken'.
Het symposium wordt geopend door Luc Smits van LSI de eigenaar van Het Schieblock. Op kantoorgebouw Het Schieblock is de Dakakker aangelegd. Met 1000 m2 het grootste stadslandbouwdak van Europa. De Dakakker is een echte testsite voor stadslandbouw op daken.
Sprekers:
Luc Smits directeur LSI (eigenaar Schieblock)
Henk Vlijm directeur Optigreen Benelux
Dr. Cristoph Maria Ravesloot Rotterdam University
Kristan Skaarup GRO, Kopenhagen
Jo Huygh SA Abattoir, Brussel
Workshop ronde 1:
1. Dakakker, aanleg en beheer: Wouter Bauman (RMC) en Rob Luyk (Binder daktuinen) – Nederlands
2. Abattoir in Brussel: Jo Huygh (plan rooftopfarm op het Abbottoir in Brussel) – Nederlands
3. GRO Kopenhagen: Kristan Sjaarup (rooftopfarm Gro Kopenhagen) – Engels
4. Waarom Groene daken en financiering: Dr. drs. Ir. Cristoph Maria Ravesloot en Eveline Bronsdijk (gemeente Rotterdam) – Engels
Workshop ronde 2:
1. Valuefarms: Thomas Chung (Hong Kong) – Engels
2. Rooftopeducation, dakakker-educatie: Angelique Vandevenne – Engels
3. Heemtuin op het dak: Gert Jan Koopman (stichting Heem) – Nederlands
4. Waarom groene daken en financiering: Dr. Cristoph Maria Ravesloot en Eveline Bronsdijk (gemeente Rotterdam) – Engels
organisatie: Rotterdams Milieucentrum i.s.m. Binder Daktuinen en Optigroen
aanvang lunch: 12.00 uur op de Dakakker (kosten 15 euro)
aanvang programma: 13.00 uur programma in BAR
voertaal: Nederlands / Engels
aanmelden via info@milieucentrum.rotterdam.nl
meer info op www.milieucentrum.rotterdam.nl
JAAR VAN DE RUIMTE 2015
NUT EN NOODZAAK IN DE RUIMTELIJKE ONTWIKKELING VAN NEDERLAND
In het kader van het Jaar van de Ruimte 2015 is een toekomstverkenning gestart op basis waarvan een vijftal perspectieven zijn ontwikkeld voor Nederland in 2040. Deze perspectieven zijn op 4 juli onderwerp van gesprek en discussie en zullen de basis vormen voor spannende presentaties en stevig debat over de toekomst van de ruimtelijke ordening.
Waarom worden er nog steeds bedrijventerreinen aangelegd? Wanneer krijgt de fiets, als vervoermiddel van de toekomst, ruimte in de stad? Wanneer wordt de lucht uit de kantorenmarkt gelaten? Kunnen provincies een rol spelen om werkgelegenheid te bevorderen? Is bouwen in de Delta nog verantwoord? Op deze dag willen we vragen oproepen die niet eerder zijn gesteld en problemen onder de aandacht brengen die we liever niet onder ogen willen zien.
programma:
12.30 Inloop & registratie
13.00 Opening & welkomstwoord – Peter Heij
13.05 Inleiding Jaar van de Ruimte – Hans Leeflang
13.15 De 5 perspectieven – Paul Gerretsen
13.35 Nieuwe werkvormen in de RO – Rick Vermeulen
13.45 Intermezzo
14.00 - 15.30 Breakout sessies
6 Tafels: Nederland Productieland; Groen Blauw Nederland; Nederland Kringloopland; Nederland Een grote stad; Nederland Netwerkland; Vrije tafel.
15.30 Intermezzo (terug naar het Auditorium)
15.45 Coreferenten tafels leveren belangrijkste inzichten
16.30 Presentatie website Jaar van de Ruimte & afsluiting – Jeroen Niemans
16.35 Afsluiting – Hans Leeflang
16.45 - 17.30 Borrel
Organisatie: Platform31 (namens C2015 en Ministerie van Infrastructuur en Milieu) en Vereniging Deltametropool
voertaal: Nederlands
toegang gratis, aanmelden via www.platform31.nl (inschrijven noodzakelijk)
PELPINDAPODIUM
Tijdens IABR–2014–URBAN BY NATURE– vindt het eerste Pelpindapodium plaats waarop de relatie tussen natuur en architectuur wordt onderzocht en ontrafeld aan de hand van twee verhalen: ‘Architecture follows Nature’ en ‘Nature meets Architecture’.
Ilaria Mazzoleni (IMStudios, Milaan/Los Angeles) gaat in op het eerste thema. In haar onlangs verschenen boek, Architectuur Follows Nature: Biomimetic Principles for Innovative Design (CRC Press), worden innovatieve oplossingen gevonden voor het bekleden van gebouwen door het nabootsen van tactieken uit het dierenrijk (biomimesis).
Huib van Zeijl en Daniëlle Segers (Équipe architecten, Amsterdam) gaan in op het thema‘Nature meets Architecture’. Hun uitbreiding voor van Helvoirt Groenprojecten ‘Proyecto Roble’ is onder andere winnaar van de BNA Gebouw van het jaar (2013) en de ARC12 Architectuurprijs (2012). Een bijzonder en duurzaam project, ingebed in de context van de omgeving en gebouwd in een innovatieve samenwerking. Groene energie wordt lokaal opgewekt en in het gehele ontwerp grondig is nagedacht over demontabel bouwen en verantwoord materiaalgebruik. Kunstlicht is vrijwel overbodig is en het bioritme van mensen staat centraal.
Manou Huijbregts (HP architecten, Rotterdam) is de moderator.
voertaal: Engels
toegang: gratis, aanmelden via www.pelpindapodium.nl
Locatie:
Erasmus Centre for Entrepeneurship
Rotterdam Science Tower (toren IV)
Marconistraat 16, 11e verdieping,
3029 AK Rotterdam.
© René de Wit
MAASVLAKTE 2 EN SLUFTER (2)
Helaas is de excursie van 6 juli volgeboekt. Wellicht vallen er reserveringen vrij. In dat geval kunt u op 6 juli proberen nog een kaartje aan de kassa van de Kunsthal verkrijgen.
Gereserveerde kaarten kunnen alleen op de dag van de excursie worden afgehaald tot uiterlijk 30 min voor aanvang van de excursie.
Een excursie door de haven met deskundige toelichting op de algemene principes van havenontwikkeling en de uitgangspunten voor het ontwerp en de aanleg van Maasvlakte 2. Inclusief een bezoek aan De Slufter, een in de jaren 1980 aangelegd depot voor de opslag van verontreinigde bagger dat nu onderwerp is van studie hoe dit gebied in de toekomst op een andere manier te gebruiken.
Zowel Maasvlakte 2 als De Slufter zijn ook te zien in URBAN BY NATURE– in de Kunsthal Rotterdam.
Vertrek excursie om 13.00 bij de Kunsthal, einde 17.00 uur
voertaal: Nederlands
meer info via www.portofrotterdam.com
prijs: combiticket bezoek IABR tentoonstelling + excursie: 15 euro p.p. (let op, ivm sluitingstijd is de IABR tentoonstelling alleen voorafgaand aan de excursie te bezoeken!)
© Aeroview
WILDPARK ROTTERDAM
Een lezing van Jelle Reumer in het kader van IABR–2014–URBAN BY NATURE met na afloop een rondgang door de nieuwe tentoonstelling PURE VEERKRACHT – DE STAD IS OOK NATUUR in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam.
Het boek Wildpark Rotterdam – De stad als natuurgebied, geschreven door Jelle Reumer, is een kleine geschiedenis van de stadsecologie en een ode aan de veerkracht van de natuur. Met dit boek als leidraad speculeert hij in deze speciale zondagmiddag-lezing met aanstekelijk plezier over de stedelijke natuur van de toekomst en wijst hij op de verrassende evoluties die zich dagelijks onder onze urbane neuzen voltrekken. De tomaat die opschiet langs de tramlijn, de zwaan die een nest bouwt van petflessen, de metromug die de ondergrondse zijn leven lang niet verlaat: de stad is een wonderbaarlijk natuurgebied.
voertaal: Nederlands
aanmelden via zondagmiddag@hetnatuurhistorisch.nl
meer informatie: www.hetnatuurhistorisch.nl
Het boek Wildpark Rotterdam – De stad als natuurgebied is te koop in de Kunsthal Bookshop of online via www.historischeuitgeverij.nl
RUIMTE VOOR DUURZAME ENERGIE IN 2050
Wat is de ruimtelijke impact van de transitie naar duurzame energie? Een debat en een dubbele boekpresentatie plaats.
Eerst zal een studie van Theo Baart worden gepresenteerd, die in opdracht van het CRA het land in is getrokken 'een fotografische nulmeting' van uitdrukkingsvormen van duurzame energie te vast te leggen. De beeldende studie brengt de huidige stand van zaken in Nederland in beeld. Rijksadviseur Landschap en Water Eric Luiten zal naar aanleiding van de publicatie ingaan op het CRA-advies over mogelijkheden voor windenergie op land.
Ook zal het boek 'kWh/m2: Landschap en Energie' van IABR–2014–URBAN BY NATURE– curator Dirk Sijmons en H+N+S Landschapsarchitecten worden aangeboden. Dit boek bevat de resultaten van ontwerpend onderzoek naar de ruimtelijke gevolgen van een vrijwel volledige energietransitie in 2050. Dat gebeurt op vier schaalniveaus: Europa, het regionale landschap, de stad en het individuele huishouden. De beide boeken worden aangeboden aan Ed Nijpels in zijn hoedanigheid van voorzitter van de Borgingscommissie Energieakkoord.
De middag wordt gemodereerd door Jaap Modder.
Organisatie: NAi010 uitgevers / College van Rijksadviseurs / H+N+S Landschapsarchitecten / Landschapsarchitectuur TU Delft
Het boek kWh/m2: Landschap en Energie is te koop bij de NAi Bookshop.
tijd: inloop 15.00 uur, aanvang programma 15.30 uur
voertaal: Nederlands
toegang gratis, aanmelden via rsvp@nai010.com
THE URBAN UNDERGROUND
THE URBAN UNDERGROUND is een dagvullend programma dat ingaat op hoe zorgvuldige inzet van de ondergrond de waarde van de leefomgeving bovengronds kan verbeteren.
Duurzame ontwikkeling vereist veel van de veerkracht van steden. Desondanks wordt de belangrijke bijdrage die de ondergrond hieraan kan bijdragen vaak over het hoofd gezien. Het doel van THE URBAN UNDERGROUND is een bijdrage te leveren aan het verbinden van de verschillende netwerken om zo de relatie te transformeren tussen ondergronddeskundigen en degenen die hier het meest van deze kennis kunnen profiteren zoals stedenbouwkundigen, beleidsmakers en het publiek.
Het programma bestaat uit:
Een symposium tijdens welke stadsontwikkelaars en ondergrondspecialisten van verschillende Europese steden de urgente issues rondom de ondergrond in stadsontwikkeling aan de orde stellen.
En een underground experience: 3D modellen en visualisaties, serious game, demo sessies, profielen, boorkernen.
PROGRAMMA:
09.00 Registratie met koffie en thee
PLENAIRE SESSIE 09.30 – 10.40
09.30 Welkom en introductie door voorzitter (Ard den Outer)
09.40 Opening door ir. Ron Voskuilen (directeur Stadsontwikkeling Rotterdam
09.50 Noodzaak efficiënt gebruik van de stedelijke ondergrondse middelen door prof. dr. Jacqueline Cramer (hoogleraar Duurzame innovatie aan de Universiteit van Utrecht, ambassadeur van het COB)
10.15 De wereld tussen kabels en Carboon - Dr. Michiel van der Meulen (TNO Geological Survey)
PAUZE 10.40 - 11.00
PARALLELE SESSIES 11.00 - 12.30
Sessie 1: Workshop Ministerie van Infrastructuur en Milieu met Helsinki (Natuurhistorisch Museum,
Sessie 2: Presentaties (Auditorium Kunsthal)
Sessie 3: 3D Demo’s (LAB Kunsthal)
Sessie 4: Serious Game Underground (Auditorium boven)
LUNCH 12.30 - 13.45
PARALLELE SESSIES 11.00 - 12.30
Sessie 1: Workshop Ministerie van Infrastructuur en Milieu met Oslo (Natuurhistorisch Museum)
Sessie 2: Presentaties (Auditorium Kunsthal)
Sessie 3: 3D Demo’s (LAB Kunsthal)
Sessie 4: Serious Game Underground (Auditorium boven)
PAUZE 15.15 - 15.40
PLENAIR PROGRAMMA 15.40 - 16.30
15.40 Feedback van parallele sessies
15.55 COST–SUB-URBAN: Het verbeteren van het begrip en het gebruik van de grond onder onze steden door Dr. Diarmad Campbell (British Geological Survey)
16.20 Afsluitende opmerkingen door ir. Johan Vermeer (directeur ingenieursbureau Gemeentewerken Rotterdam)
16.30 Afsluiting & borrel
Organisatie: COST SUBURBAN; Gemeente Rotterdam, Ingenieursbureau MRO; TNO Geologische Dienst; COB; Strategis; RO2.
Met medewerking van: Ministerie van I&M (STRONG), Ministerie van EZ (EBN), Gemeente Amsterdam en Geo-Impuls.
Voertaal: Engels
Deelname gratis, registreren via: connecting_underground@rotterdam.nl
NUTRIËNTEN OOGSTEN IN ROTTERDAM
Rotterdam is een ‘groentetuin’ vol waardevolle nutriënten, klaar om geoogst te worden. In en om Rotterdam leven circa 1,2 miljoen mensen die een grote afvalstroom met zich mee brengen. Onder meer vanuit grootschalige evenementen, kantoorgebouwen en de vele horeca verdwijnen grote hoeveelheden herwinbare grondstoffen. Aan de andere kant is er potentiele vraag naar deze grondstoffen voor productie in de glastuinbouw in het Westland, stadslandbouw in Rotterdam en voor parken en plantsoenen van tal van gemeenten. Door deze twee kanten te verbinden kunnen we een grote bijdrage leveren aan de circulaire economie.
In het kader van IABR–2014–URBAN BY NATURE– is op 10 juli een buitenlandse expert te gast in Rotterdam en gaan we met lokale partijen aan de slag met dit thema.
Middagprogramma 13.00 - 17.00 uur
Circular Clinics
locatie: Gemeente Rotterdam, Galvanistraat 15, Rotterdam
Clinics voor bedrijven, kennisinstellingen, NGO’s en publieke organisaties: concreet aan de slag met de mogelijkheden voor recycling van nutriënten in Rotterdam.
Avondprogramma 19.00 - 22.00 uur
Stadslandbouwcafé
locatie: Fenix Food Factory, Veerlaan 19, Rotterdam
Interactief programma voor burgers, stadsland-bouwondernemers en organisaties. Op zoek naar kansen hoe recycling van nutriënten kan bijdragen aan lokaal ondernemerschap.
Deelname is gratis.
voertaal: Engels
Meer informatie, het volledige programma en het registratieformulier is te vinden op www.growthecity.eu
WEED PLUKKEN
We zijn van nature stedelijk en dus gaan we op zondag 13 juli met de fiets op zoek naar het heerlijke eten dat wild in de stad te vinden is.
The Youth Food Movement stippelt een route uit die begint bij Station Blaak en voert langs plekken waar onverwacht eetbare planten en bloemen te vinden zijn.
De zoektocht eindigt bij de mooie locatie van Hof van Noord, waar we de stadsoogst zullen bekijken, klaarmaken en natuurlijk gezamenlijk opeten.
De excursie begint om 13:00 uur
verzamel locatie: Station Blaak
deelname is gratis, aanmelden via rotterdam@youthfoodmovement.nl
voertaal: Nederlands
meer info op Facebook
STROMEN DOOR DE STAD 3
Vergeet de vakantie in het buitenland. Dé vakantiebestemming van 2014 is Rotterdam, de stad die zowel door de New York Times als de Rough Guides is uitgeroepen tot must-see city 2014. Daarom opent Rotterdam Info voor het tweede jaar op rij het tijdelijk reisbureau Staycation dat de leukste vakantietips geeft voor een vakantie in eigen stad.
Staycation opent haar deuren op zaterdag 12 juli. Tijdens het openingsweekend kan het publiek eenmalig onder begeleiding de route Stromen door de Stad fietsen. Deze route in het kader van IABR–2014–URBAN BY NATURE– toont de stofwisseling van Rotterdam aan de hand van bekende en minder bekende plekken in de stad en laat zien hoe Rotterdam omgaat met voedsel, water of afval.
De route begint om 13.00 uur bij Rotterdam Info Coolsingel en duurt tot 15.30 uur.
Prijs € 5,00 p.p.
Duur 2,5 uur
Start: Rotterdam Info Coolsingel, Coolsingel 195-197
voertaal: Nederlands
Meer informatie en aanmelden via www.rotterdam-archiguides.nl
Let op: neem je eigen fiets mee!
PURE VEERKRACHT
tuinen als fysiek en sociaal verbonden stadsnatuur
Ellen van Holstein presenteert haar onderzoek naar 'community gardens' in Sydney (Australië) en Bangalore (India), gevolgd door een vraaggesprek en discussie onder leiding van Jelle Reumer, directeur van Het Natuurhistorisch en auteur van het boek ‘Wildpark Rotterdam’.
Van Holstein is verbonden aan de Universiteit van Wollongong, Australië. Haar promotie-onderzoek, 'Contesting the Western Origin of Urban Norms: tracing urban nature through Australian and Indian case studies', richt zich op de ontwikkeling van een focus op tuinen als als fysieke en sociale "verbinders" in plaats van geïsoleerde natuureilanden in de stad. Haar werk is een kritiek op het Westerse idee dat er een tegenstelling is tussen natuur en cultuur.
tijd: 17.00 - 18.00 uur
locatie: Het Natuurhistorisch Museum
toegang: gratis voor IABR-bezoekers
voertaal: Engels
meer informatie via www.hetnatuurhistorisch.nl
EXPEDITIE ONDERGROND
Laat u meenemen naar de Rotterdamse ondergrond. Maak kennis met de onbekende, donkere kant van de stad en laat u informeren door beheerders van Stadsbeheer. Op zaterdag 2 augustus mag u afdwalen naar de krochten van de Maastunnel en een kijkje nemen in ruimtes als de controlekamer, tunnelgemalen en de ventilatoren hal. Tip: sluit de expeditie af met een bezoek aan de Kunsthal Rotterdam, waar de ondergrond een geheel eigen hoofdstuk is van de tentoonstelling URBAN BY NATURE– De expeditie gaat van start bij de Maastunnel.
Groep 1: 10.00 – 11.00 uur
Groep 2: 11.30 – 12.30 uur VOL
Groep 1 uiterlijk 10.00 uur verzamelen bij Maastunnel, Parkkade 30 - Roltrappengebouw Noord (net voorbij de Euromast richting de Nieuwe Maas)
Groep 2 uiterlijk 11.30 uur verzamelen bij Maastunnel, Parkkade 30 - Roltrappengebouw Noord (net voorbij de Euromast richting de Nieuwe Maas)
Niet geschikt voor kinderen jonger dan 12 jaar en mensen met lichamelijke beperkingen.
Voertaal: Nederlands
Deelname gratis, aanmelden verplicht via: beheerondergrondgw@rotterdam.nl
Vergeet bij uw aanmelding niet de datum en groep nummer te vermelden.
EXPEDITIE ONDERGROND
Laat u meenemen naar de Rotterdamse ondergrond. Maak kennis met de onbekende, donkere kant van de stad en laat u informeren door beheerders van Stadsbeheer. Op zaterdag 23 augustus mag u afdwalen naar de krochten van de Maastunnel en een kijkje nemen in ruimtes als de controlekamer, tunnelgemalen en de ventilatoren hal. Tip: sluit de expeditie af met een bezoek aan de Kunsthal Rotterdam, waar de ondergrond een geheel eigen hoofdstuk is van de tentoonstelling URBAN BY NATURE– De expeditie gaat van start bij de Maastunnel.
Groep 1: 10.00 – 11.00 uur VOL
Groep 2: 11.30 – 12.30 uur VOL
Groep 1 uiterlijk 10.00 uur verzamelen bij Maastunnel, Parkkade 30 - Roltrappengebouw Noord (net voorbij de Euromast richting de Nieuwe Maas)
Groep 2 uiterlijk 11.30 uur verzamelen bij Maastunnel, Parkkade 30 - Roltrappengebouw Noord (net voorbij de Euromast richting de Nieuwe Maas)
Niet geschikt voor kinderen jonger dan 12 jaar en mensen met lichamelijke beperkingen.
Voertaal: Nederlands
Deelname gratis, aanmelden verplicht via: beheerondergrondgw@rotterdam.nl
Vergeet bij uw aanmelding niet de datum en groep nummer te vermelden.
UITGESTELD TOT NADER TE BEPALEN DATUM
Op zondag 24 augustus zou met de opening van het Pompenburg Park ook de gehele Luchtsingel officieel worden geopend. Vanwege de weinig feestelijke weersvoorspellingen worden de feestelijkheden uitgesteld en zullen ze later in het jaar plaatsvinden.
Het startschot van de bouw van de houten brug vond twee jaar geleden plaats tijdens de 5e IABR: Making City. De realisatie zal in het slotweekend van IABR–2014– zou feestelijk met de hele stad worden gevierd met een URBAN PICNIC in het gehele gebied rond de Luchtsingel.
organisatie: ZUS i.s.m. IABR
aanmelden via info@luchtsingel.org
Luchtsingel, tussen Schiekade 189 tot Station Hofplein
meer info over programma op www.luchtsingel.org
IABR TEST SITE ROTTERDAM 2012 – 2014
Ter gelegenheid van de voltooiing van de Luchtsingel vroeg de IABR aan Reineke Otten om, net als in 2012, de stand van zaken in het gebied rondom de Luchtsingel vast te leggen. Met als resultaat een mooie fotoserie die de transformatie in beeld brengt van een vergeten stuk stad tot een opnieuw bruisend gebied.
De tentoonstelling wordt geopend op zondag 28 september, om 17:00 uur, en is te zien in de Schieblock Passage van de Luchtsingel.
Planet Texel landt op Texel
De gemeente Texel zet een volgende stap in de verdere ontwikkeling van de resultaten van het IABR–Projectatelier Planet Texel en nodigt lokale stakeholders uit om hun steentje bij te dragen.
Op maandag 29 september geven ontwerp bureaus la4sale en FARO Architecten een presentatie van de eindresultaten van het IABR–Projectatelier. Ook zijn onderdelen van de tentoonstelling van Planet Texel (eerder te zien in de tentoonstelling URBAN BY NATURE in de Kunsthal in Rotterdam) te bezichtigen.
De presentatie vormt tevens het startschot voor de ‘Planet Texel Academy’ – een spin off van het IABR–Projectatelier en een initiatief van onder andere de TU Eindhoven en TU Delft. Groepen studenten werken onder leiding van hoogleraren en experts aan voorstellen op basis van de resultaten van het IABR–Projectatelier. De Koog en Nieuweschild zijn als eerste aan de beurt.
Maandag 29 september, van 19u30 tot 22u00 in Hotel De Pelikaan, Pelikaanweg 18, 1796 NR De Koog
In het kader van IABR–2014–URBAN BY NATURE heeft het Projectatelier BrabantStad via ontwerpend onderzoek nieuwe ontwikkel-modellen voor BrabantStad verkend en op basis daarvan zes ontwikkel-principes geformuleerd waarmee provincie, steden en waterschappen nu concreet verder kunnen.
Het IABR–Projectatelier BrabantStad gaat nu op reis. Van oktober 2014 tot en met februari 2015 zijn de resultaten te zien in achtereenvolgens Eindhoven, Tilburg, Helmond, ’s-Hertogenbosch en Breda, steeds gecombineerd met een publiek programma.
Meer informatie op de website van MozaïekBrabant
Van 9 – 31 oktober 2014 zijn de resultaten van IABR–Projectatelier BrabantStad te zien in Eindhoven
Locatie: Designhuis, Stadhuisplein 3, 5611 EM Eindhoven
Georganiseerd door: Provincie Noord-Brabant, bkkc en Designhuis Eindhoven
Van 6 – 30 november 2014 zijn de resultaten van IABR–Projectatelier BrabantStad te zien in Tilburg
Locatie: Brabants Kenniscentrum Kunst en Cultuur (bkkc), Spoorlaan 21, 5038 CB Tilburg
Georganiseerd door: Provincie Noord-Brabant en bkkc
Van 5 – 31 december 2014 zijn de resultaten van IABR–Projectatelier BrabantStad te zien in Helmond
Locatie: Groen4Life & Cacaofabriek, Cacaokade 1, 5705 LA Helmond.
Georganiseerd door: Provincie Noord-Brabant, bkkc Groen4Life en de Cacaofabriek
Van 12 – 30 januari 2014 zijn de resultaten van IABR–Projectatelier BrabantStad te zien in ’s-Hertogenbosch
Locatie: Sigarenfabriek Willem II, Boschveldweg 473, 5211 VK ’s-Hertogenbosch
Provincie Noord-Brabant, bkkc en de Sigarenfabriek
Van 5 – 28 februari 2015 zijn de resultaten van IABR–Projectatelier BrabantStad te zien in Breda
Locatie: Stadskantoor van de gemeente Breda, Claudius Prinsenlaan 10, 4811 DJ, Breda
Georganiseerd door: Provincie Noord-Brabant, bkkc en de gemeente Breda
Samen met de Provincie Noord-Brabant, de vijf grote steden, de waterschappen, de Brabantse architectuurcentra én een uitnodiging naar de maatschappij, kan iedereen meewerken aan de invulling van het programma rondom ‘MozaïekBrabant’, het vervolg dat wordt gegeven aan de voorstellen van het IABR–Projectatelier BrabantStad.
STOFWISSELING VAN DE ZUID WESTELIJKE RANDSTAD
Tentoonstelling HET STEDELIJK METABOLISME VAN ROTTERDAM en debat over STOFWISSELING VAN DE ZUID WESTELIJKE RANDSTAD in Provinciehuis ZUID–HOLLAND
Om richting te geven aan het denken over de toekomst van de provincie Zuid-Holland en de rol die provincie en partners daarbij moeten vervullen, zet de Provincie Zuid Holland de resultaten van het IABR–2014–PROJECTATELIER ROTTERDAM: URBAN METABOLISM centraal met de tentoonstelling Het Stedelijk Metabolisme van Rotterdam en het debat De stofwisseling van de Zuidelijke Randstad.
Opening en debat vinden plaats op 21 april in het Provinciehuis in Den Haag, de tentoonstelling is te zien tot 5 mei; ze is vrij toegankelijk en te bezichtigen binnen de openingstijden van het Provinciehuis.
Aanmelden voor het debat kan hier
Dinsdag 21 april, 15u30 – 17u30
Provinciehuis Zuid-Holland
MSA hal
Zuid-Hollandplein 1, 2596 AW Den Haag
voor meer informatie klik hier