IABR-2014-

28
jun, 2014
jun, 2014

STROMEN DOOR DE STAD 2

de stofwisseling van Rotterdam

Gemeente Rotterdam Stadsontwikkeling

Als het om het metabolisme van de stad gaat, dan is er al veel te zien op straat in Rotterdam en omgeving: pilots, showcases en projecten die innovatieve voorbeelden zijn voor hoe de stad omgaat met de verschillende stromen die in het ‘IABR–PROJECTATELIER ROTTERDAM: Urban Metabolism’ aan de orde komen.

Met een routekaart laat de gemeente Rotterdam zien hoe het stedelijk metabolisme zichtbaar is in Rotterdam en omgeving. Op 14 juni en 28 juni worden tours georganiseerd onder begeleiding van een gids. Stromen door de stad toont op de routekaart bekende en minder bekende te bezichtigen plekken in de stad, die laten zien hoe Rotterdam omgaat met voedsel, water of afval. Van kruiden, afvalverwerking, concept huizen tot wateropvang in een parkeergarage!

Route 1: Water
Deze route begint op het Benthemplein, het eerste grote waterplein van de wereld dat helpt om droge voeten te houden en voert onder andere langs de DakAkker en de groene gevel aan de Westblaak-parkeergarage. Bijzonder aan zijn de bezoeken aan het gemaal aan de Westersingel en aan de wateropvang in de Museumparkgarage, twee plekken die normaal niet van binnen te bezichtigen zijn.

Route 2: Recycling & Duurzaamheid
Deze route begint met een oversteek naar Heijplaat met de Aqualiner vanaf de Marconistraat. Daar worden onder andere de RDM-campus met het Innovationdock en de windmolens van 'de Archimedes' bezocht. De route voert langs het Quarantaineterrein en St. Lawine, komt langs Fibre Core die zorgt voor innovatie in de bruggenbouw met kunststof wat de gemeente Rotterdam ondertussen al toepast en eindigt bij Van Gansewinkel, hét bedrijf dat weet wat je met afval allemaal kunt doen.

Route 3: Voedsel
Rotterdammers gebruiken braakliggende terreinen en tuinen steeds vaker als moestuin. De verscheidenheid aan moestuinen en de wens van bewoners om meer eigen voedsel te telen en te delen, komt aan bod in route no 3, de voedselroute. Er wordt langs Uit je eigen Stad gefietst, een sociale-cohesie-stroopwafel gegeten bij Stroop, de dames van Kromkommer vertellen over kromme groenten en de Tuin aan de Maas met pluk- en ontdekkingstuin voor jong en oud wordt aangedaan. Ter inspiratie wordt ook Zadenwinkel Stek bezocht.

aanvangstijden: 11.00 uur en 14.00
prijs: 5 euro
voertaal: Nederlands

de routes zijn vooraf te reserveren bij Archiguides Rotterdam via reserveren@rotterdam-archiguides.nl of via telefoonnummer 010 433 16 28

De routekaart is verkrijgbaar bij de Kunsthal, Rotterdam.info aan de Coolsingel, andere culturele instellingen en de betere cafés.

Mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van het Rotterdam Climate Initiative/Programmabureau Duurzaam en Project Management & Engineering (Stadsontwikkeling, gemeente Rotterdam).