IABR-2016-

De locatie van IABR–2016–THE NEXT ECONOMY in de Fenixloods II is niet alleen een aantrekkelijke thuisbasis voor IABR–2016, er komen in en rond Katendrecht ook veel opgaven samen waarmee Rotterdam de komende decennia te maken krijgt bij de transitie naar een Next Economy.

Rotterdam-Zuid
De stedelijke ontwikkeling van Rotterdam hink-stap-springt richting Rotterdam-Zuid. Katendrecht staat, samen met Afrikaanderwijk en Charlois, in het centrum van de transformatieopgave. Lokale bewoners en kleine ondernemers in het gebied zijn daarom beducht voor gentrification, voor nieuwe ontwikkelingen die ten koste gaan van de bestaande (betaalbare) woon-, werk- en winkelruimte en de huidige bewoners vroeger of later het gebied uitdrukken.
Reden genoeg dus om het gebied te bekijken door de lens van IABR– 2016: hoe kunnen we hier ruimtelijk ontwerp inzetten op weg naar de Next Economy die we willen? Is er een alternatief voor gentrification? Kan de transitie van dit deel van Rotterdam op een slimmere en inclusievere manier worden aangepakt? Zijn er ontwikkelingsmodellen denkbaar én uitvoerbaar waarbij de lokaal toegevoegde waarde en aanwezige kwaliteiten als uitgangs- punten worden meegenomen?

lokale alliantie
Deze vragen vormen de start voor het programma Next op Zuid, dat bestaat uit onder meer lunchlezingen, interventies, presentaties, rondleidingen en workshops. De kennis van lokale partners en stakeholders wordt hier gekoppeld aan het internationale kennisnetwerk van de IABR.
De IABR ontwikkelt Next op Zuid samen met een brede lokale alliantie: de Afrikaanderwijk Coöperatie, het Verhalenhuis, Heijmans, AIR, De Rotterdam Tours en RAAF.

Meer informatie volgt vanaf medio april