IABR-2020-

De naam van de 9e editie van de Internationale Architectuur Biennale Rotterdam, DOWN TO EARTH, ontleende hoofdcurator George Brugmans aan de titel van de Engelse vertaling van het boek Où aterrir? van Bruno Latour. Daarin stelt de Franse filosoof dat opnieuw op aarde landen nu onontkoombaar onze nieuwe politieke, sociale en culturele opgave is, en dat we al ons handelen moeten herdefiniëren in termen van hoe ze ons terug naar de aarde brengen.

Earthrise

photo by Bill Anders (1968), courtesy NASA

Inderdaad, waar kunnen we landen?, zoals de Nederlandse vertaling van de titel van Latours boek luidt. Kunnen we ons als het ware opnieuw vestigen op planeet Aarde, in een duurzame balans met andere levensvormen en één met de natuur, vraagt Brugmans zich dan ook af in zijn curator inleiding.

The Bibliography
Er zijn, naast Où aterrir?, veel meer cruciale boeken gepubliceerd over de kwesties en uitdagingen die in deze biennale aan de orde komen, boeken over economie en ecologie, over politiek en filosofie, en natuurlijk over ontwerp en verandering.

DOWN TO EARTH: RECLAIMING THE COMMONS

beeld: Aad Hoogendoorn

In de tentoonstelling RECLAIMING THE COMMONS werd daarom DOWN TO EARTH: THE BIBLIOGRAPHY gepresenteerd, een overzicht van een zestigtal boeken, en citaten daaruit, die Brugmans en Thijs van Spaandonk, mede-curator van deze tentoonstelling, hebben geïnspireerd.

Top 16
Op verzoek van NAi Boekverkopers stelde George Brugmans zijn Top-16 samen. Het maken van een selectie viel niet mee, maar geeft diegenen die geen tijd hebben om alle zestig boeken te lezen enig houvast.
De meeste boeken zijn te koop via de speciale DOWN TO EARTH - webpagina van NAi Boekverkopers.