IABR-2014-

Play
The Vernon City Project

7"24'

"Dit is een stad voor auto's. Los Angeles betekent: auto’s. Als je de stad als urbanist wilt begrijpen, moet je gaan rijden", zegt de architect Orhan Ayyüce in de film The Vernon City Project.

Veertig jaar na "Reyner Banham loves Los Angeles" neemt opnieuw een architect met de blik van een buitenstaander ons mee op een rit door de "City of Angels, of zoals de Turkse architect Orhan Ayyüce het liever aanduidt, "La Citta Capitalista".
Ayyüce neemt ons mee naar Vernon City, niet ver ten zuiden van het oorspronkelijk centrum van Los Angeles. Vernon is een atypische gemeente, misschien wel de meest atypische in de gehele VS. Het stadje telt slechts 100 inwoners die vrijwel allemaal werkzaam zijn binnen het gemeentebestuur. Het bestaat voornamelijk uit big boxes: bedrijfspanden en industriegebouwen. Dagelijks komen ruim 50.000 mensen naar Vernon om er te werken; het is een van LA’s belangrijkste centra voor voedseldistributie en daarmee een essentieel logistiek knooppunt in de metropoolregio.
De ‘exclusieve industriestad’ Vernon grenst aan het kosmopolitische centrum van Los Angeles. Wat zijn de mogelijkheden van deze unieke gemeente aan de oever van de Los Angeles River? Zijn er andere vormen van wonen, landbouw en natuur denkbaar in een gemeente die enkel op industrie en transport leunt?

IABR–2014–project #69: The Vernon Project (LA Forum for Architecture and Urban Design) - Los Angeles, USA

The Vernon City Project, ingediend door het LA Forum for Architecture and Urban Design en geleid door Orhan Ayyüce, is geselecteerd voor HET STEDELIJK METABOLISME– , onderdeel van de hoofdtentoonstelling URBAN BY NATURE–.


regie: Eline Jongsma & Kel O'Neill
montage: Harm van den Berg
producent: Jos de Putter
gemaakt in opdracht van de IABR
@iabr/UP, 2014

IABR–2014–project #69: The Vernon Project (LA Forum for Architecture and Urban Design) - Los Angeles, USA

Keywords