IABR-2016-

Freehouse ziet Rotterdam Zuid als een Social Harbour. Traditioneel vervullen havens niet alleen de functie van poort tussen stad en wereld, het zijn ook dynamische plekken die sociaal, cultureel en economisch altijd volop in ontwikkeling zijn. Ze genereren verkeer van mensen, ideeën en goederen, en zijn knooppunten van migratiestromen. Havens stimuleren innovatie en werkgelegenheid. Dit trekt weer nieuwe mensen aan en zo vervullen havens een belangrijke rol in de ontwikkeling en positionering van stad, regio en land.

Freehouse
Op verzoek van de IABR en in nauwe samenwerking met de Afrikaanderwijk Coöperatie geeft Freehouse deze inzichten vorm in Social Harbor, een programma van activiteiten en interventies in de Rotterdamse Afrikaanderwijk tijdens IABR–2016. Social Harbor laat zien dat dynamische wederkerigheid kracht geeft aan toekomstige ontwikkeling en biedt daarom experimenteerruimte aan nieuwe vormen van werk uitgaande van lokaal aanwezige kwaliteiten en expertise.
In workshops, met presentaties en via kennisuitwisseling tussen lokale, nationale en internationale experts wordt onderzocht hoe ondernemerschap, migratie, identiteit en de kracht van netwerken de weg bereidt naar de Next Economy in Rotterdam Zuid.
Beeldbepaling

foto: Johannes van Assem


Onderdelen van het programma van Social Harbour in het kader van IABR–2016 zijn onder meer een expertmeeting, Labour in Transition and Urban Transformation, in samenwerking met het Department of Social and Policy Sciences van de University of Bath en de Veldacademie; een Rotterdamse versie van het Londens Museum of Water; een workshop van de Griekse kunstenaar Vasiliki Sifostratoudaki; workshops en presentaties van social designmethode De Voorkamer, 't Borrelt op Zuid-bijeenkomsten, en tentoonstellingen van Johannes van Assem en Wolfgang Tillmans.

Het programma blijft zich ontwikkelen, dus kijk altijd even in onze agenda