IABR-2016-

Op donderdag 12 november wordt in Brussel de eerste Urban Meeting georganiseerd in het kader van het Atelier Productieve Metropool BXL.
Met een lezing van Joachim Declerck (Architecture Workroom) en in gesprek met o.a. Marc Brearley (Professor bij Cass in Londen) en Kristiaan Borret (Bouwmeester Brussels Hoofdstedelijk Gewest) wordt ingegaan op de belangrijkste opgaven en kansen die centraal staan in het Atelier.

Gedurende het verloop van het Atelier worden meerdere Urban Meetings georganiseerd die telkens plaatsvinden op een locatie op de grens tussen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Vlaanderen. Deze Urban Meetings zijn de culminatiepunten van het participatief ontwerpend onderzoek en brengen de ontwerpers, experten, actoren en beleidsmakers samen met stakeholdrs en publiek.

Foto: Bas Bogaerts


DONDERDAG 12 NOVEMBER 2015
Tijd: 17u00 – 19u00
Locatie: Firma, Schaarbeeklei 636, Vilvoorde, Brussel, België
Voertaal: Engels
Toegang: gratis

Aanmelding is niet nodig.


Atelier Productieve Metropool BXL
Het doel van Atelier Productieve Metropool BXL is een betere afstemming tussen de veranderende economie en de organisatie van de ruimte voor productieve activiteiten in het metropolitane gebied van de hoofdstad. Hoe kunnen ruimtelijke kwaliteit en stedelijke economie elkaar versterken en wie maakt de productieve stad?
De Vlaams-Brusselse metropolitane regio kent een groot aantal laaggeschoolde werklozen terwijl er in de stad en rand oude industriezones liggen te verkommeren.
Het Atelier Productieve Metropool BXL stelt voor om die oude industriële locaties een nieuw leven in te blazen door in te zetten op het aantrekken van innovatieve productieactiviteiten. De stad als smeltkroes van kennis en werkkrachten wordt als de ideale voedingsbodem gezien, met kansen voor de Brusselse kanaalzone en de aansluitende industriezones in Vilvoorde, voor het ontwikkelen van een circulaire economie of voor lokale assemblage, gekoppeld aan een mondiaal logistiek systeem.
Volgens het Atelier Productieve Metropool BXL kan in de metropolitane ruimte het fundament gelegd worden voor de productieve stad van de toekomst, waarbij tegelijk sociale, ecologische, economische en ruimtelijke winsten kunnen worden geboekt, langs beide kanten van de gewestgrens.

Atelier Productieve Metropool BXL is een samenwerking van de IABR, Architecture Workroom (AWB) en Brusselse en Vlaamse actoren, waaronder het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Ruimte Vlaanderen, OVAM en de Provincie Vlaams Brabant.