IABR-2016-

Gezondheid en zorg spelen een steeds belangrijkere rol in de stadsontwikkeling, ook als het gaat om stedelijke economie en werkgelegenheid. Maar het krachtenveld waarbinnen gemeenten moeten opereren, verandert snel. In Nederland decentraliseert het Rijk de zorgtaken naar gemeenten, ontwikkelt zich een 'gezondheidseconomie' en komt het zorgaanbod steeds meer in handen van een aantal landelijk organisaties die niet vanzelfsprekend lokaal maatwerk (kunnen) leveren. In België zetten beleidsmakers in op de vermaatschappelijking van de zorg.

Nu de relatie tussen inkomens- en opleidingsniveau, gezondheid en levensverwachting steeds evidenter wordt, is gezondheidsbeleid ook sociaal beleid geworden. De nadruk verschuift van ‘cure’ naar ‘care’ en er ontstaan nieuwe condities voor gemeenten, verzekeraars en zorgtehuizen. Hoe kunnen lokale en regionale overheden beleid ontwikkelen voor een gezonde en sociaal inclusieve stad? En welke rol kunnen ontwerpers spelen?

Met een lezing van Paul Vermeulen (DeSmetVermeulen architecten, betrokken bij IABR–Atelier Utrecht) en interviews met Halewijn Lievens (NU architectuuratelier) en Frederik Leenders (gemeente Utrecht). Het debat wordt gemodereerd door Joachim Declerck (AWB).


DONDERDAG 1 DECEMBER
Tijd: 19.00 - 21.00
Locatie: Atelier Vlaams Bouwmeester, Ravensteingalerij 54-59, Brussel
Voertaal: Nederlands
Toegang: gratis. Aanmelden via deze link.


Designing the Future sessies
Dit debat vormt onderdeel van het debatprogramma Designing the Future, georganiseerd door AWB en IABR, samen met Team Vlaams Bouwmeester, Vlaamse Vereniging voor Ruimte en Planning en de Brussels Bouwmeester.

Globale en lokale uitdagingen presenteren zich vandaag steeds vaker als complexe ruimtelijke vraagstukken, denk aan de energietransitie, de vermaatschappelijking van de zorg en duurzame mobiliteit. Dat vertaalt zich in een vernieuwd geloof in het potentieel van ontwerp om onze toekomst mee in de gewenste richting te sturen. Het is van groot belang om de kennis, inzichten en ervaringen die reeds zijn opgedaan te bundelen en bij mekaar te brengen. Welke lessen kunnen we hieruit trekken? Maar vooral, wat zijn de volgende stappen? Op welke manier brengen we beleidsintenties in de praktijk? Hoe en met wie gaan we aan de slag? De Designing the Future sessies staan in het teken van het ontwikkelen van een gedeelde agenda voor het ontwerpen aan een betere toekomst.