IABR-2016-

NEXT SALON #2 – VLUCHTELINGEN IN DE STAD
Van Vluchtelingencrisis naar Vluchtelingeneconomie: over sociaaleconomisch perspectief voor vluchtelingen

Next Salon #2 draait om de vraag hoe vluchtelingen volwaardig onderdeel kunnen worden van de economie, hier en elders. Dit urgente vraagstuk staat symbool voor de grotere en meer structurele opgave van de integratie van mondiale economische migranten in de Next Economy.

Hoofdgast is architect en Rijksbouwmeester Floris Alkemade die onlangs met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) de prijsvraag “A Home Away from Home” lanceerde met als ontwerpopgave nieuwe huisvestingsoplossingen voor asielzoekers. Wat is zijn visie? En welke ideeën en nieuwe inzichten heeft de prijsvraag opgeleverd? Welke strategische opties zijn er?
Tamira Combrink, voorzitter van Stichting Noodzaak, vertelt over de werkwijze van Noodzaak. Leegstaande gebouwen worden niet alleen getransformeerd in volwaardige woonruimte voor vluchtelingen, maar bovendien worden woonkosten gedekt door slimme koppelingen met kleine ondernemers, waardoor vluchtelingen niet langer afhankelijk zijn van subsidie. Een autonome thuisbasis voor vluchtelingen.

Huisvesting van vluchtelingen is een noodzakelijke opgave, maar net zo urgent is de behoefte aan nieuwe ideeën en betrouwbare methoden voor sociaal-economische integratie. Want dat is bepaald geen succesverhaal: veel vluchtelingen zijn uitgesloten van de arbeidsmarkt en zijn afhankelijk van een bijstandsuitkering. Welke initiatieven zijn er om vluchtelingen aan de slag te helpen en uitzicht te bieden op zinvol werk en een eigen inkomen? En hoe kan ruimtelijk ontwerp hierbij helpen?
Femke Bijlsma van de Refugee Company schuift aan om de aanpak en werkwijze toe te lichten van deze stichting die een heel nieuwe aanpak heeft ontwikkeld om vluchtelingen zinvol werk te bieden.

Ook het internationaal perspectief komt aan bod. Merve Bedir is betrokken bij projecten die vluchtelingen sociaal-economisch perspectief bieden en hun rol en perceptie in de samenleving veranderen, van gast naar gastheer en –vrouw. Zoals ‘MATBAKH | MUTFAK’: een geïntegreerd tuin, keuken en restaurant dat gerund wordt door vluchtelingen en voedsel produceert voor de inwoners van Gaziantep in Turkije.

Socioloog, publicist en programmamaker Shervin Nekuee die op 19-jarige leeftijd uit Iran emigreerde, draagt een column voor. En Amer Shanati, die in 2014 uit Syrië naar Nederland emigreerde, bespeelt de oud.


ZONDAG 22 MEI
Tijd: 14.30 - 16.00
Locatie: Fenixloods II, Paul Nijghkade 19, Rotterdam
Voertaal: Engels
Prijs: Gratis, mits in het bezit van een geldig toegangsbewijs voor de tentoonstelling.
Let op: vooraf reserveren sterk aanbevolen, e-tickets voor het event zijn hier verkrijgbaar.


Op vier zondagmiddagen, in een ontspannen setting, en gevoed door columns en (film)beelden, zoomt Maarten Hajer met Nederlandse en internationale tafelgasten in op actualiteiten die hun weerslag hebben op het debat over de Next Economy.