De pop-up voorbij?
Een gesprek over de voor- en nadelen van tijdelijke (architectuur)projecten in de stad
“De pop-up hype gaat onze steden niet redden.” Dat is de provocatieve titel van een artikel dat onlangs verscheen op de website van Failed Architecture. Met het stuk reageerden de auteurs op de verschillende tijdelijke projecten, in Nederland en ver daarbuiten die te zien zijn in de tentoonstelling van IABR–2016. Meer in het algemeen zijn ze kritisch op de vele vormen van ‘bottom-up’, ‘guerrilla’ en ‘pop-up’-initiatieven. Volgens hen zijn die vaak incidenteel van aard, geïsoleerd en teveel afhankelijk van externe financiele ondersteuning. Tegelijkertijd verhullen ze de echte problemen en de onmacht van de overheid en vormen ze een goedkoop alternatief voor meer structurele oplossingen.
De Britse architect Jack Self uitte vergelijkbare kritiek in zijn Next Talk en waarschuwde voor de uitbuiting van bottom-up initiatieven door vastgoedontwikkelaars. De opkomst van pop-up projecten van gevestigde modemerken en horecaondernemers in leegstaande (winkel)panden past in dit beeld.
foto: Reineke Otten
Tijdens de Next Salon op 26 juni gaat het gesprek over de vraag of de 'pop-up’ inderdaad de belofte toch niet waarmaakt en misschien zelfs contraproductief is. Wat is de sociaal-maatschappelijke en economische waarde van dergelijke projecten? Op welke manieren dragen ze bij aan vitale en inclusieve buurten en steden? Op welke punten schieten ze te kort? Wat kunnen architecten en anderen leren van bestaande initiatieven? Zijn er alternatieven denkbaar en wenselijk? Kunnen we nog zonder de pop-up?
Gasten zijn René Boer (Failed Architecture), Elma van Boxel en Kristian Koreman (ZUS Zones Urbaines Sensibles), Sabrina Lindemann (OpTrek Binckhorst), Winy Maas (MVRDV), Tjeerd Haccou en Marthijn Pool (Space&Matter), Jeanne van Heeswijk (Afrikaanderwijk Coöperatie).
Gespreksleiders: Maarten Hajer en Michiel van Iersel (IABR–2016)
ZONDAG 26 JUNI
Tijd: 14.30 - 16.00
Locatie: Fenixloods II, Paul Nijghkade 19, Rotterdam
Voertaal: Engels
Prijs: Gratis, mits in het bezit van een geldig toegangsbewijs voor de tentoonstelling.
Let op: vooraf reserveren sterk aanbevolen, e-tickets voor het event zijn hier verkrijgbaar.