IABR-2016-

15
mei, 2016
16:00 - 17:30
mei, 2016
16:00 - 17:30

The Next Story #2 : Ellen Zee & Fengqui Chen

De geschiedenis tussen China en Katendrecht

Verhalenhuis Belvédère

Deze middag wordt de geschiedenis in gedoken aan de hand van twee persoonlijke Chinese verhalen. Ruim 100 jaar geleden kwamen de eerste Chinese gastarbeiders naar Nederland om als matroos of in de haven te werken. Op Katendrecht ontstond zo de eerste Chinatown van Europa.

Het eerste verhaal over familie en het leven op Katendrecht wordt verteld door Ellen Zee. In de jaren twintig kwam Opa Zee naar Katendrecht, waar hij verliefd werd op Neeltje van de Kaap, wat voor zover bekend het eerste huwelijk was tussen een Chinese matroos en Nederlands meisje. Meer weten over de familie Zee? Kijk hier naar Geloof, Hoop en Liefde.

Fengqui Chen

foto: Joop ReijngoudFengqui Chen vertelt het tweede verhaal. Zij is in 1999 uit China naar Katendrecht verhuisd vanwege de liefde. Ze trouwde met haar man die ze ontmoet heeft tijdens zijn vakantie in China en al vanaf zijn twaalfde jaar op Katendrecht woont. Fengqui is als vrijwilliger actief in het buurt- en Verhalenhuis.

ZONDAG 15 MEI
Tijd: 16:00 – 17.30
Locatie: Rechthuislaan 1, Rotterdam
Taal: Nederlands
Toegang: Gratis

Meer informatie: www.belvedererotterdam.nl


Voor IABR–2016 heeft het Verhalenhuis Belvédère in Rotterdam Katendrecht The Next Story ontwikkeld. Gedurende de biennale vindt er een serie van tien middagen plaats, waarin persoonlijke verhalen van bijzondere bewoners, organisaties of ondernemers, wonend en/of werkend op Katendrecht, gedeeld worden met het publiek. Wat is hun Next Story? Hoe zien zij de toekomst op basis van hun achtergrond, en welke rol speelt de omgeving daarbij? De optelsom van persoonlijke verhalen en prikkelende vragen tonen hoe de daadkracht van individuen de toekomst van een wijk en zelfs een stad kan helpen vormgeven.