IABR-2016-

4
jun, 2016
16:00 - 17:30
jun, 2016
16:00 - 17:30

The Next Story #6: Jeroen de Loor, Tineke van der Burg en Lamya Dahly

ROS: Rotterdams Ongedocumenteerden Steunpunt

Verhalenhuis Belvédère

Langs de rafelranden van de stad leven onzichtbare mensen. Soms zie je ze, maar ze verdwijnen zó weer uit zicht. Heb je ze wel echt gezien?
In Rotterdam wonen naar schatting 15.000 mensen zonder documenten. Ze bestaan, maar niet officieel. De hoofdgasten van Next Story #6 zijn actief bij het ROS: het Rotterdams Ongedocumenteerden Steunpunt. Stichting ROS is al jaren gevestigd op Katendrecht en geeft op allerlei manieren steun aan mensen zonder verblijfsvergunning en aan vrijwilligers en organisaties die met ongedocumenteerden werken. Eenmaal binnen betreedt u letterlijk een andere wereld.

Jeroen is bewoner van Katendrecht, bouwkundige en geeft iedere week Nederlandse les aan vluchtelingen in het ROS. Ook is hij samen met een aantal mensen van het ROS initiatiefnemer van KIFF, Katendrecht Internationaal Film Festival. Tineke werkt aan de ontwikkeling van de Voedseltuin in het Merwehavengebied én een dag in de week bij het ROS. Ze doet voor het ROS de fondsenwerving en is er iedere woensdagmiddag aanwezig tijdens de inloop. Jeroen en Tineke organiseerden dit jaar samen met het Verhalenhuis de derde editie van het KIFF. Bijzonder aan dit filmfestival is dat vluchtelingen én bewoners van Katendrecht samen films programmeren.
We praten deze middag over de toekomst van een humane stad door te starten bij de verhalen van nu – de verhalen van Jeroen en Tineke. Wie zijn Tineke en Jeroen? Wat is hun motivatie om zich in te zetten voor de publieke zaak? En hoe zien Jeroen en Tineke de toekomst van de stad, vanuit hun ervaringen met de mensen die zij ontmoeten en de activiteiten die zij ondernemen?

Lamya Dahly

Lamya Dahly is deze middag onze gastkokkin en zal zich natuurlijk ook presenteren. Lamya kookt regelmatig bij het Verhalenhuis, is jaren geleden uit Syrië gevlucht en heeft een lange tijd met haar gezin in de noodopvang van het ROS gewoond. Haar kinderen zijn in Nederland geboren en gingen naar de basisschool op Katendrecht. Lamya en haar man zetten zich nog steeds vrijwillig in bij het ROS. Hoe gaat het met haar en haar kinderen in Rotterdam? Hoe zien zij de toekomst?

Nieuwsgierig naar de verhalen van deze Rotterdammers? Wij nodigen u van harte uit om deze speciale middag mee te maken.

ZATERDAG 4 JUNI
Tijd: 16:00 – 17.30
Locatie: Rechthuislaan 1, Rotterdam
Taal: Nederlands
Toegang: Gratis

Meer informatie: www.belvedererotterdam.nl


Voor IABR–2016 heeft het Verhalenhuis Belvédère in Rotterdam Katendrecht The Next Story ontwikkeld. Gedurende de biennale vindt er een serie van tien middagen plaats, waarin persoonlijke verhalen van bijzondere bewoners, organisaties of ondernemers, wonend en/of werkend op Katendrecht, gedeeld worden met het publiek. Wat is hun Next Story? Hoe zien zij de toekomst op basis van hun achtergrond, en welke rol speelt de omgeving daarbij? De optelsom van persoonlijke verhalen en prikkelende vragen tonen hoe de daadkracht van individuen de toekomst van een wijk en zelfs een stad kan helpen vormgeven.