IABR-2016-

Mark Swilling: Planetary Urbanism
Wereldwijd staan we voor de uitdaging van de transitie naar een koolstofarme, hernieuwbare energievoorziening op het moment dat de meerderheid van de wereldbevolking in toenemende mate in steden woont.
Mark Swilling

foto: Hans Tak

De extra 2,5 miljard die in de komende decennia het aantal mensen op deze planeet van 7 naar 9,5 miljard zal stuwen, zullen in Afrikaanse en Aziatische steden belanden. Het is daarom cruciaal dat steden manieren vinden om koolstofarm te worden en efficiënter met hun grondstoffen om te gaan. Die opgave heeft geleid tot een mondiale wildgroei aan stedelijke experimenten die in het heden tonen wat mogelijk en schaalbaar is in de toekomst. Swilling bespreekt het belang en de gevolgen van deze stedelijke transities.

Respondent is Eric Frijters, architect en directeur .FABRIC

Mark Swilling is lid van UNEPs International Resource Panel en Distinguished Professor in Duurzame Ontwikkeling aan de Universiteit van Stellenbosch, Kaapstad. Hij is betrokken bij het Stellenbosch Centre for Complex Systems in Transition en één van de gast curatoren van Urban Africa; What's Next?, onderdeel van de hoofdtentoonstelling van IABR–2016.


VRIJDAG 29 APRIL
Tijd: 17.30 - 19.00
Locatie: Fenixloods II, Paul Nijghkade 19, Rotterdam
Voertaal: Engels
Prijs: Gratis, mits in het bezit van een geldig toegangsbewijs voor de tentoonstelling.
Let op: vooraf reserveren sterk aanbevolen, e-tickets voor het event zijn hier verkrijgbaar.


Iedere vrijdag vindt er in de namiddag in het auditorium van THE NEXT ECONOMY een Next Talk plaats. Radicale en provocerende ideeën voor de toekomst van de stad krijgen het podium. Internationale sprekers prikkelen en verdiepen het debat over de Next Economy.

Een hapje na een Next Talk? Tot 22.00 uur serveert Galerie Robert van Oosterom vegetarische soepen met bijpassend brood, wijn, bier en water. Galerie Robert van Oosterom bevindt zich op de begane grond van de Fenixloods II, schuin onder IABR–2016.