IABR-2016-

6
mei, 2016
17:30 - 19:00
mei, 2016
17:30 - 19:00

Next Talk #2 : Keller Easterling

Extrastatecraft - The Logistics of the Next Economy

IABR

Keller Easterling: ‘Extrastatecraft – The Logistics of the Next Economy’
Met ‘infrastructuur ruimte’ wordt niet de infrastructuur van kabels en leidingen onder de grond bedoeld, maar zoiets als een besturingssysteem voor de vormgeving van de stad. Deze ruimte is gecodeerd met wetten, econometrie, informatica, wereldwijde standaarden en formules voor het maken van ruimtelijke producten. Iedereen kent de voorbeelden: het beeldverhaal van wolkenkrabbers, winkelcentra, resorts, franchises, parkeerplaatsen, golfterreinen, luchthavens en hun lounges, vrijhandelszones. Niet een infrastructuur die verborgen is – integendeel – een infrastructuur die zich op het netvlies brandt en die er overal hetzelfde uitziet, of het nu in Texas of Taiwan is. Een aantal van de meest radicale veranderingen op Aarde worden geschreven in de taal van deze ruimtematrix, zozeer zelfs dat het feitelijk een bestuurmiddel is geworden. Het is het geheime wapen van enkele van ’s werelds machtigste spelers.

In deze Next Talk bespreekt auteur, stedenbouwkundige en architect Keller Easterling infrastructuur ruimte als een structurerend element in de Next Economy. Hoe kunnen we de digitale infrastructuur aan de fysieke koppelen? Hoe kunnen we dit generieke besturingssysteem herconfigureren opdat sociaal inclusieve en energieschone stedelijke economieën worden ontwikkeld?

Respondent is Reinier de Graaf, architect en partner AMO/OMA.

Keller Easterling is Amerikaans architect, stedenbouwkundige, auteur, leraar en momenteel Professor Architectuur aan de Universiteit van Yale. Haar boek ‘Extrastatecraft: The Power of Infrastructure Space’ vormt de aanleiding voor haar Next Talk.


In het digitaal archief van de IABR vonden we CORPORATE CITIES, een interview met Keller Easterling in het kader van de 3e IABR, POWER - PRODUCING THE CONTEMPORARY CITY (2007).

WAARSCHUWING: deze video heeft een lage resolutie.


VRIJDAG 6 MEI
Tijd: 17.30 - 19.00
Locatie: Fenixloods II, Paul Nijghkade 19, Rotterdam
Voertaal: Engels
Prijs: Gratis, mits in het bezit van een geldig toegangsbewijs voor de tentoonstelling.
Let op: vooraf reserveren sterk aanbevolen, e-tickets voor het event zijn hier verkrijgbaar.


Iedere vrijdag vindt er in de namiddag in het auditorium van THE NEXT ECONOMY een Next Talk plaats. Radicale en provocerende ideeën voor de toekomst van de stad krijgen het podium. Internationale sprekers prikkelen en verdiepen het debat over de Next Economy.

Een hapje na een Next Talk? Tot 22.00 uur serveert Galerie Robert van Oosterom vegetarische soepen met bijpassend brood, wijn, bier en water. Galerie Robert van Oosterom bevindt zich op de begane grond van de Fenixloods II, schuin onder IABR–2016.