IABR-2016-

27
mei, 2016
17:30 - 19:00
mei, 2016
17:30 - 19:00

Next Talk #5 : Anab Jain

The Smart City Imagined

IABR
Anab Jain: Towards an Equitable City
In de Next Economy worden we geconfronteerd met nieuwe, ontwrichtende ‘smart’ technologieën die niet vanzelfsprekend de best denkbare stedelijke werkelijkheid opleveren. De technologie ontwikkelt zich razendsnel, vooralsnog vaak vanuit een ‘extractief’ economisch model: er wordt geld aan de stad verdiend, niet door en voor de stad.
Het is tijd dat ontwerpers smart urban technology naar een hoger plan tillen: hoe kun je technologieën inzetten om sociaal inclusieve, ecologisch verantwoorde stedelijke economieën te ontwikkelen? Wat zijn technologisch slimme toepassingen en innovaties die wel toegevoegde waarde behouden voor het stedelijke milieu waaruit ze zijn voortgekomen?

Anab Jain

superflux

Anab Jain toont hoe smart technologieën (en de bedrijven die ze produceren) onze gebouwde omgeving vormen. Ze bespreekt hoe stedelijk ontwerp en architectuur bij kunnen dragen aan een nieuwe verbeelding van de rol die technologie kan spelen om onze steden sociaal inclusiever en duurzamer te maken.

Respondent is Willem Schinkel, professor in de Sociale Theorie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.


Anab Jain is medeoprichter en directeur van Superflux en werkt nauw samen met klanten en medewerkers aan projecten ‘die de realiteit van onze snel veranderende tijd erkennen en ontwerpen met en voor onzekerheid, in plaats van er weerstand aan te bieden.’ Superflux is met name geïnteresseerd in de wisselwerking tussen technologieën, de omgeving en het dagelijks leven en streeft ernaar de verkenningen en gevolgen van nieuwe interacties in het hier en nu te verankeren, met behulp van rapid prototyping en multimedia sketches. Eerder had Anab leidinggevende functies aan het Helen Hamlyn Centre, Microsoft Research Cambridge en Nokia Design Londen.


VRIJDAG 27 MEI
Tijd: 17.30 - 19.00
Locatie: Fenixloods II, Paul Nijghkade 19, Rotterdam
Voertaal: Engels
Prijs: Gratis, mits in het bezit van een geldig toegangsbewijs voor de tentoonstelling.
Let op: vooraf reserveren sterk aanbevolen, e-tickets voor het event zijn hier verkrijgbaar.


Iedere vrijdag vindt er in de namiddag in het auditorium van THE NEXT ECONOMY een Next Talk plaats. Radicale en provocerende ideeën voor de toekomst van de stad krijgen het podium. Internationale sprekers prikkelen en verdiepen het debat over de Next Economy.

Een hapje na een Next Talk? Tot 22.00 uur serveert Galerie Robert van Oosterom vegetarische soepen met bijpassend brood, wijn, bier en water. Galerie Robert van Oosterom bevindt zich op de begane grond van de Fenixloods II, schuin onder IABR–2016.