IABR-2016-

10
jun, 2016
17:30 - 19:00
jun, 2016
17:30 - 19:00

Next Talk #7: Harriet Bulkeley

The Power of Experiments

IABR

Harriet Bulkeley: The Power of Experiments
Zelfs de meest argeloze stadsbezoeker kan er niet omheen: experimenten zijn overal. Van living labs waarin nieuwe vormen van huisvesting worden getest en sleutelprojecten die ernaar streven Europese smart cities te belichten, tot proeftuinen voor technische innovatie en gemeenschappen die in de praktijk op zoek gaan naar nieuwe manieren van voedselverbouwing en energiewinning, maakt de experimentele stad aanspraak op een plek in de Next Economy. De geordende stad, gepland voor lange termijn collectieve sociale uitkomsten lijkt met haar doelgroepen naar de achtergrond te verdwijnen. In die ambivalentie kunnen stedelijke experimenten gedijen en de gevestigde orde verstoren. Ze brengen nieuwe ‘change agents’ in de stad, bieden hoopvolle tekenen van de broodnodige transitie naar een economie die we willen, wekken onze nieuwsgierigheid over de mogelijkheden in de toekomst en stellen de stad open voor het maken van een nieuwe historie gerelateerd aan de urgente problemen van klimaatverandering en duurzaamheid. Maar ze geven ons een ongemakkelijk gevoel. Eilandjes van nieuwsgierigheid achter onzichtbare muren, zijn dergelijke experimenten slechts een museum voor de toekomst die nog moet komen? Verleidelijk in hun belofte maar met weinig potentie voor echte verandering. Zijn experimenten te machtig of niet krachtig genoeg?

In deze Next Talk zal Harriet Bulkeley vragen wat experimenten aan het doen zijn in onze steden – hoe en waarom is experimenteren dé manier geworden waarbinnen de overgang naar een economie die we willen, lijkt te worden geboren? En ze zal onderzoeken wat experimenten aan het doen zijn in onze steden – wat zijn hun intenties, gevolgen en politiek? Ze onderzoekt hoe en voor wie steden tot experiment worden gemaakt, en helpt ons na te denken over de transitie naar een economie die we willen, hoe het zou kunnen worden bewerkstelligd en waar het zou kunnen falen.

Respondent is Bas van der Pol. Hij studeerde architectuur aan de Technische Universiteit Eindhoven, werkte voor het architectuurcentrum van zijn geboortestad Tilburg en is sinds enige jaren programmaleider voor AIR Rotterdam.

Harriet Bulkeley is Hoogleraar Geografie aan de Durham University. Haar onderzoek heeft betrekking op de processen, praktijken en de politiek van milieu-governance. Ze heeft bijzondere expertise op het gebied van klimaatverandering, energie en stedelijke duurzaamheid. In 2014 werd ze bekroond met de Koning Carl XVI Gustaf's Professorship in Environmental Science en een gasthoogleraarschap aan de Universiteit van Lund, Zweden.

VRIJDAG 10 JUNI
Tijd: 17.30 - 19.00
Locatie: Fenixloods II, Paul Nijghkade 19, Rotterdam
Voertaal: Engels
Prijs: Gratis, mits in het bezit van een geldig toegangsbewijs voor de tentoonstelling.
Let op: vooraf reserveren sterk aanbevolen, e-tickets voor het event zijn hier verkrijgbaar.

Iedere vrijdag vindt er in de namiddag in het auditorium van THE NEXT ECONOMY een Next Talk plaats. Radicale en provocerende ideeën voor de toekomst van de stad krijgen het podium. Internationale sprekers prikkelen en verdiepen het debat over de Next Economy.

Een hapje na een Next Talk? Tot 22.00 uur serveert Galerie Robert van Oosterom vegetarische soepen met bijpassend brood, wijn, bier en water. Galerie Robert van Oosterom bevindt zich op de begane grond van de Fenixloods II, schuin onder IABR–2016.