Oliver Wainwright: Sell-out Cities – Hoe Londen onder de voet werd gelopen door ontwikkelaars
Londen is uitverkocht. In de gehele stad transformeren projectontwikkelaars hele stadsstroken in exclusieve private enclaves. Huizen worden hier niet langer gezien als leefruimte, maar als activa voor tomeloze financiële speculatie. Terwijl de staat zich steeds meer terugtrekt en sociale huisvesting bijna uitgestorven is, hangt het aanbod van sociale huisvesting af van wat de markt kan leveren – een uitdaging die zij klaarblijkelijk niet aankan. In de laatste 10 jaar alleen al heeft Londen 8.000 sociale huurwoningen verloren. In de komende twee jaar zullen er een miljoen minder betaalbare woningen zijn dan er in 1980 waren, terwijl in dezelfde periode de bevolking zal zijn toegenomen met 7 miljoen inwoners. Tegelijkertijd is het planningsapparaat volkomen platgewalst: ooit opgezet als de garantie voor de beste verdeling van grond, is het uitgegroeid tot een systeem dat enkel dient ter bescherming van de winsten van ontwikkelaars.
In deze lezing zal Oliver Wainwright het krachtenveld ontrafelen dat van de stad een omplezieriger en steeds verder verdeelde plek maakt, waar publieke goederen meedogenloos worden verkocht en hele landgoederen gebulldozerd om ruimte te creëren voor de opslagplaatsen van luxe kluizen in de lucht. Door de hele stad wordt bestaand beleid continu met voeten getreden, wordt afgezien van sociale huisvestingsquota, worden hoogtelimieten geschonden en de belangen van de inwoners eindeloos vertrapt, terwijl de straten verpest raken door steeds verder opgeblazen ontwikkelingen. Van de gladde spreadsheets van de ‘kosten-baten analyses’ tot de uitbuiting van mazen in de planningswetgeving, Wainwright zal zijn licht laten schijnen over de donkere kanten van hoe de stad gemaakt wordt – en verkennen welke alternatieven ontwikkeld zouden kunnen worden.
Respondent is Ewald Engelen, hoogleraar Financiële Geografie aan de UvA, Follow the Money-columnist en verbonden aan het Sustainable Finance Lab in Utrecht.
Oliver Wainwright is de architectuur en design criticus van The Guardian.
Hij is opgeleid tot architect aan de Universiteit van Cambridge en de Royal College of Art en heeft voor een aantal ontwerpbureaus gewerkt – waaronder OMA en het Londense muf – en aan strategische planningvraagstukken voor de Architecture and Urbanism Unit van de Greater London Authority, onder Richard Rogers en Ken Livingstone.
Oliver heeft veel geschreven over architectuur en ontwerp voor uiteenlopende internationale vakbladen, van Building Design en Architects’ Journal tot Icon, Domus en De Architect. Hij is ook jurylid geweest van de internationale architectonische prijzen RIBA en AAI, was adviseur van de curator van de Architecture Foundation en geeft regelmatig lezingen aan architectuurinstituten.
VRIJDAG 17 JUNI
Tijd: 17.30 - 19.00
Locatie: Fenixloods II, Paul Nijghkade 19, Rotterdam
Voertaal: Engels
Prijs: Gratis, mits in het bezit van een geldig toegangsbewijs voor de tentoonstelling.
Let op: vooraf reserveren sterk aanbevolen, e-tickets voor het event zijn hier verkrijgbaar.
Iedere vrijdag vindt er in de namiddag in het auditorium van THE NEXT ECONOMY een Next Talk plaats. Radicale en provocerende ideeën voor de toekomst van de stad krijgen het podium. Internationale sprekers prikkelen en verdiepen het debat over de Next Economy.
Een hapje na een Next Talk? Tot 22.00 uur serveert Galerie Robert van Oosterom vegetarische soepen met bijpassend brood, wijn, bier en water. Galerie Robert van Oosterom bevindt zich op de begane grond van de Fenixloods II, schuin onder IABR–2016.