IABR-2016-

Na elf weken met meer dan 150 conferenties, lezingen, workshops, brainstorms en debatten is de vraag: Now, What’s Next?

Op 23 april 2016 opende de zevende editie van de Internationale Architectuur Biennale Rotterdam, IABR–2016–THE NEXT ECONOMY, over de relatie tussen ruimtelijk ontwerp en de toekomst van de economie. Na elf weken debat door ontwerpers en academici, bestuurders en beleidsmakers, stakeholders en ondernemers, stadsbewoners en publiek, uit binnen- en buitenland, wordt het programma WHAT’S NEXT? op 3 juli afgesloten met een slotakkoord: NOW, WHAT’S NEXT? Wat hebben we geleerd? En wat kunnen we meegeven aan de ontwerpers die gestaag verder werken aan de stad van morgen?

NOW, WHAT’S NEXT? start om 14:00 in het auditorium van IABR–2016, midden in de tentoonstelling, en bestaat uit twee delen: de laatste Next Steps met Ruimtevolk, en de laatste Next Salon.

In de serie Next Steps met Ruimtevolk werd de afgelopen weken nog eens bevestigd dat er andere manieren van stad maken nodig zijn, willen we onze steden CO2-neutraal, sociaal inclusief en productief maken. Deze grote opgaven vragen niet alleen om nieuwe manieren van financiering en governance, maar ook om een vernieuwde en alternatieve ontwerp- en planningspraktijk. Ontwerpers zouden zich, was de boodschap, meer moeten gaan bezighouden met de rol die ontwerp kan spelen bij het oplossen van sociaal-maatschappelijke vraagstukken.
Hoe kunnen lange termijn strategieën en grootschalige programma’s worden verbonden met regionale en lokale opgaven? Welke rol kan het ontwerp spelen in het verbinden van ambities, schaalniveaus en partijen? Kan ontwerp een rol spelen bij het ontwikkelen van nieuwe governance en financieringsmodellen? Op 3 juli legt Sjors de Vries van Ruimtevolk nog een keer de vraag What’s Next? op tafel en krijgt hij antwoord van onder andere Kim Putters (directeur Sociaal Cultureel Planbureau), Hans Tijl (directeur Ruimtelijke Ontwikkeling, ministerie Infrastructuur en Milieu), Elma van Boxel (ZUS Zones Urbaines Sensibles), Joachim Declerck (partner AWB en lid van Curator Team IABR–2016) en Indira van ’t Klooster (ArchitectuurLokaal).

Na de pauze gaat Maarten Hajer in op de kwesties die hij als de meest urgente distilleert uit het tijdens IABR–2016 gevoerde debat. Met Mark Swilling (gastcurator Urban Africa, IABR–2016) bespreekt hij de highlights uit tien weken programma en verkent hij nieuwe vormen van stedelijke ontwikkeling ‘beyond gentrification’. Met Maike Boggemann (Projectmanager Strategieen Scenarios Team bij Shell) spreekt hij over de rol van het ontwerp bij grote transities en specifiek over het effect van het IABR–Atelier 2050–Een Energieke Ontdekkingsreis. Met Nahyun Hwang (Assistent Professor Architectuur Columbia Universiteit en partner NHDM Architecture Urbanism, New York) kijkt hij vooruit naar de ‘de Stad als Campus’. Met Freek Persyn (partner 51N4E en Curator Team IABR–2016) gaat hij in op de rol die ontwerp kan spelen als instrument voor participatieve stedelijke ontwikkeling, aan de hand van voorbeelden uit Tirana en Brussel. En met de stadssocioloog Arnold Reijndorp praat hij over nieuw publiek domein in Rotterdam-Zuid.

Na deze twee sessies worden rond 17:30 uur de conclusies van de middag voorgelegd aan een panel van ontwerpers: Nathalie de Vries (founding partner MVRDV, voorzitter BNA en tevens professor aan de Baukunstklasse van de Kunstakademie Düsseldorf), Rients Dijkstra (oprichter Maxwan, Rijksadviseur Infrastructuur en Stad, Hoogleraar Urban Design TU Delft) en Joachim Declerck (partner AWB, Curator Team IABR–2016). Hun reactie zal tevens een oproep zijn aan beroepsgroep en beleidsmakers: now, what’s next?

De tentoonstelling THE NEXT ECONOMY is open van 12 tot 19 uur. Er zijn rondleidingenen er is speciale aandacht voor het Next Op Zuid-programma van IABR–2016. De Kaart van Zuid presenteert de eerste selectie van de opbrengsten van haar openbare oproep om nieuwe ideeën voor de publieke ruimte in Rotterdam-Zuid aan te leveren. En in ons café wordt een lunch aangeboden die bestaat uit 100% lokale producten.

De toegang tot IABR–2016–THE NEXT ECONOMY is op deze zondag eenmalig gratis. We raden u aan om vooraf uw kaart te reserveren in onze online ticketshop.

Meer informatie en updates van het programma: www.iabr.nl


Datum: Zondag 3 juli 2016
Tijd programma: 14:00 - 18:00 uur
Locatie:
Fenixloods II, Paul Nijghkade 19, Rotterdam
Voertaal:
Nederlands (voor de pauze) en Engels (na de pauze)
Toegang gratis, maar we raden u aan om vooraf uw kaart te reserveren in onze online ticketshop.
Openingstijden tentoonstelling: 12:00 – 19:00 uur