IABR-2016-

4
feb, 2016
18:00 - 20:30
feb, 2016
18:00 - 20:30

Op donderdag 4 februari wordt in Brussel de tweede Urban Meeting georganiseerd in het kader van het Atelier Productieve Metropool BXL.

Naar aanleiding van de opstart van het ontwerpend onderzoek worden de ontwerpvragen die in het Atelier BXL op tafel liggen geconfronteerd met de resultaten van gelijkaardig onderzoek uit Rotterdam en Antwerpen. Internationaal actieve ontwerpers gaan in debat over het belang van productieve activiteiten in de stad en stellen de hypothese van het Atelier BXL op scherp.

Lezingen door Djamel Klouche (l’AUC - IABRProjectatelier Rotterdam), Klaas Meesters (projectleider Labo XX – Werk, Stad Antwerpen) en Freek Persyn (51N4E, Brussel).

Debat met onder andere Mark Brearley (CASS Cities, London), Olv Klijn (FABRIC, Amsterdam) en Ward Verbakel (Plusoffice, Brussel) Moderator: Joachim Declerck.

foto: Bas Bogaerts


DONDERDAG 4 FEBRUARI 2016
Tijd: 18u00 – 20u30
Locatie: Firma, Schaarbeeklei 636, Vilvoorde, Brussel, België
Voertaal: Engels
Toegang: gratis

Aanmelding is niet nodig.


Atelier Productieve Metropool BXL
Het doel van Atelier Productieve Metropool BXL is een betere afstemming tussen de veranderende economie en de organisatie van de ruimte voor productieve activiteiten in het metropolitane gebied van de hoofdstad. Hoe kunnen ruimtelijke kwaliteit en stedelijke economie elkaar versterken en wie maakt de productieve stad? De Vlaams-Brusselse metropolitane regio kent een groot aantal laaggeschoolde werklozen terwijl er in de stad en rand oude industriezones liggen te verkommeren. Het Atelier Productieve Metropool BXL stelt voor om die oude industriële locaties een nieuw leven in te blazen door in te zetten op het aantrekken van innovatieve productieactiviteiten. De stad als smeltkroes van kennis en werkkrachten wordt als de ideale voedingsbodem gezien, met kansen voor de Brusselse kanaalzone en de aansluitende industriezones in Vilvoorde, voor het ontwikkelen van een circulaire economie of voor lokale assemblage, gekoppeld aan een mondiaal logistiek systeem.
Volgens het Atelier Productieve Metropool BXL kan in de metropolitane ruimte het fundament gelegd worden voor de productieve stad van de toekomst, waarbij tegelijk sociale, ecologische, economische en ruimtelijke winsten kunnen worden geboekt, langs beide kanten van de gewestgrens.

Atelier Productieve Metropool BXL is een samenwerking van de IABR, Architecture Workroom (AWB) en Brusselse en Vlaamse actoren, waaronder het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Ruimte Vlaanderen, OVAM en de Provincie Vlaams Brabant.