In het kader van IABR–2018+2020–THE MISSING LINK organiseert Architectuur Instituut Rotterdam (AIR) drie publieke lezing- en debatavonden op het snijvlak van architectuur, energietransitie en de alledaagse woonomgeving.
De gebouwde omgeving is verantwoordelijk voor ruim 30% van het bruto energieverbruik en is daarmee de grootste eindverbruiker van alle sectoren. Ook de alledaagse leefomgeving vormt daarom het werkterrein voor een urgente energietransitie. Maar een energieke cultuurverandering is nog nauwelijks waarneembaar. Wat leren we van de hoopvolle lichtvoetigheid van architectonische experimenten en hoe zorgt Rotterdam dat niet alleen de nieuwe woningbouwopgave energieneutraal wordt gerealiseerd maar dat ook de bestaande stad deze transitie maakt?
foto: AIR
De eerste aflevering van dit drieluik viert het kleinschalige experiment, maar zoekt ook naar de opschaalbaarheid daarvan. Het Vlaamse Blaf Architecten en het Rotterdamse KAW Architecten realiseerden energieneutrale woonhuizen en zoeken naar manieren om de geleerde lessen te verbinden aan dat van energiewijken en de energiesprong van grootschalige wooncomplexen. Lieven Nijs (BLAF Architecten) bespreekt hoe de Vlaamse architectuurproductie van het bureau de grotere maatschappelijke energieopgave aankaart en zo een rol speelt in het stedelijk energievraagstuk. Reimar von Meding (KAW Architecten) bouwde zijn eigen woning energieneutraal, richtte een op de woonconsument georienteerde ‘duurzaamheidswinkel’ op en startte een onderwijsprogramma. Zijn bureau verbindt geleerde lessen aan grootschalige projecten in de bestaande stad.
Programma:
19:00 uur: inloop
19:30 uur: start programma
21:00 uur: einde programma, borrel in het HAKAfé
locatie: HAKA-gebouw
datum: 12 juni
tijd: 19:00 - 21:00, uur met aansluitend een borrel in het HAKAfé
voertaal: Nederlands