IABR-

“2020 was natuurlijk een rampzalig en treurig jaar. Een verloren jaar, in veel opzichten en voor verreweg de meeste mensen. Maar toch ook een jaar om vooral niet té snel te vergeten. Want de pandemie fungeert als stress test, zet zaken op scherp die we anders onder het tapijt waren blijven schuiven. Het is een broodnodige reality check want het gaat niet goed met de planeet.”

Zo begint de Eindejaarsbrief van onze directeur, George Brugmans. Over the state of the planet, de staat van de cultuursector en de volhoudbaarheid van biennales in tijden van pandemie en klimaatcrisis. Een terug- en vooruitblik.

Klik hier om de Eindejaarsbrief te lezen.

ENERGIE, VAN WIE?

foto: Aad Hoogendoorn


Partnertentoonstellingen
We weten natuurlijk niet of de huidige vergaande lockdown-maatregelen vanaf 20 januari weer versoepeld kunnen worden en wij de biennale weer kunnen openen. Laten we het hopen, voor iedereen. Maar het plan is in ieder geval om 2021 te beginnen met twee partnertentoonstellingen, METEOPOLIS in januari en NU! In februari.

METEOPOLIS is een tentoonstelling van Rotterdams Weerwoord, een programma van de gemeente Rotterdam. Met als ondertitel Scenario’s voor het Rotterdam van 2060 vragen vier ontwerpbureaus zich af hoe Rotterdam er over veertig uit zou kunnen zien als de stad niet meer tegen het water vecht, maar het omarmt. Een oefening in vooruitkijken in tijden van klimaatcrisis.

Voor meer info, klik hier

METEOPOLIS: Panorama Haven

beeld: De Zwarte Hond

VANWEGE DE VERLENGING VAN DE LOCKDOWN KAN DEZE TENTOONSTELLING VOORLOPIG NIET GEOPEND WORDEN VOOR PUBLIEK

MEER INFORMATIE VOLGT


Voor NU! ONTWERPEN IN TIJDEN VAN KLIMAATCRISIS bundelen bijna 150 studenten van de Rotterdamse Academie voor Bouwkunst (RAvB) en de afdelingen Graphic Design en Non Linear Narrative van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) hun krachten. Onder leiding van Thijs van Spaandonk, een van de curatoren van DOWN TO EARTH én hoofd Master Stedenbouw van de RAvB, en Roosje Klap, verantwoordelijk voor de grafische vormgeving van DOWN TO EARTH én samen met Niels Schrader hoofd van die twee afdelingen van de KABK.

Voor meer info, klik hier

NU! Ontwerpen in tijden van klimaatcrisis

beeld: RAvB, Freek van Riet / KABK, Petra Eros

NU! is te zien in de Keilezaal van 12 tot en met 28 februari 2021. Vanwege de pandemie zijn deze data onder voorbehoud.


ENERGIE, VAN WIE? 2.0
In maart 2021 hernemen we ENERGIE, VAN WIE? Niet zoals de tentoonstelling in het najaar van 2020 is gepresenteerd, maar in een 2.0 versie waarin alles wordt meegenomen wat geleerd is in de virtuele en fysieke werksessies waarvoor de tentoonstelling de arena was.
De curatoren, Eva Pfannes, Thijs van Spaandonk en George Brugmans, staken ontzettend veel op van de expertise van experts, bestuurders en bewoners. En vooral die van de vele bewoners: sociale initiatieven en organisaties uit de wijk BoTu die de tentoonstelling in de Keilezaal bezoeken. Stichting de Veerkrachtige Gemeenschap, ISSalaam, WijkEnergieWerkt, Huis van de Toekomst, Cirkel, Werkgroep Energietransitie CO2-neutraal, Huurdersraad West, Huis in de Lucht, Wijkcollectie en Taalbedrijf, taal-energiecoaches en zonnepaneelmonteurs, iedereen wilde weten wat het voor hen kan betekenen, mede-eigenaar worden van de energietransitie, en hoe ze een actieve bijdrage kunnen leveren aan energietransitie als een eerste stap naar een CO2-neutrale wijk. De grote drive, betrokkenheid en nieuwsgierigheid naar hoe het nu toch moet met de energietransitie zijn hartverwarmend.

ENERGIE, VAN WIE?

foto: Aad Hoogendoorn

In de 2.0-versie lanceren we ook de IABR–WERKPLAATS BoTu die we na de tentoonstelling, in het voorjaar van 2021, in Bospolder-Tussendijken zullen opstarten. Samen met de vierde curator, Robbert de Vrieze, gaan we het in het IABR–Atelier Rotterdam ontwikkelde Lokaal Energie Actie Plan, het LEAP voor Bospolder-Tussendijken, activeren. Van de transitie zichtbaar maken naar de transitie zichtbaar maken: het is onze concrete bijdrage aan het door burgemeester Aboutaleb gelanceerde Veerkrachtig BoTu 2028. We willen de werkplaats daarom zo opzetten dat die tot in 2028 actief kan blijven.

Meer over de tentoonstelling ENERGIE, VAN WIE? lees je hier


De IABR volgt de richtlijnen van het RIVM. Zo kunnen we er samen voor zorgen dat er nooit teveel mensen tegelijk aanwezig zijn en iedereen de tentoonstelling veilig kan bezoeken.
Wil je de tentoonstellingen bezoeken, dan is het dus absoluut nodig om vooraf een time slot te reserveren - dat kan hier

Alle bezoekersinformatie vind je hier


foto: Melany van Twuijver

DOWN TO EARTH is een biennale in tijden van pandemie. Een anti-biennale waarvan we het programma in de tijd zullen uitvouwen in plaats van dat we het samenballen tot een veelheid aan activiteiten. We vermijden zo iedere vorm van spitsuur. Geen concentratie in tijd en plaats, waarbij zoveel mogelijk mensen, die van heinde en ver zijn gekomen, op hetzelfde moment door dezelfde deur moeten. Die hectiek karakteriseert een biennale, maar is nu niet aan de orde.
Van september 2020 tot de zomer van 2021 presenteren we daarom een serie veelal kleinere tentoonstellingen en andere activiteiten. Daarnaast organiseren we, in eerste instantie een beperkt aantal, soms besloten en soms publieke events, van werksessies tot lezingen.

Lees hier de inleiding tot DOWN TO EARTH van hoofdcurator George Brugmans

Lees hier meer over DROOGTE IN DE DELTA, de eerste tentoonstelling van DOWN TO EARTH


Vanwege de pandemie zijn alle data onder voorbehoud. Houd daarom onze website en agenda in de gaten, abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op twitter en instagram

Maar eerst en vooral, blijf gezond!