IABR-

Online platform E-flux Architecture en de Architectuur Biennale Rotterdam (IABR) zijn blij en verheugd om hun samenwerking in het kader van de Horizons-reeks te kunnen aankondigen. De reeks bestaat uit redactionele artikelen van veelbelovende architecten, schrijvers, kunstenaars, filosofen en sociologen die de uitdagingen aangaan die het denken over en het maken van nieuwe toekomsten vandaag de dag met zich meebrengen.

Architectuur is lange tijd een van de krachtigste middelen geweest om mogelijke toekomsten te verbeelden, te visualiseren en te construeren. Als een projectiel wordt het architectonische project naar voren geslingerd; het reikt uit naar, en bepaalt de voorwaarden van, wat komen gaat. Maar waar architectuur uiteindelijk terechtkomt – en wat er aan het eind van het traject daadwerkelijk overeind zal staan – kan nooit helemaal van tevoren worden geweten, om nog maar te zwijgen van de vele kosten en effecten – de waarde – die realisatie met zich meebrengt.

We leven tussen de puinhopen van voorbije toekomsten. Hun beloften bleken leugens te zijn. De toekomst is een bedreiging, die zich met steeds meer kracht en urgentie aan het heden opdringt. En dus hebben we een andere toekomst nodig – andere toekomsten. Als we goed om ons heen kijken, kunnen we leren van de fouten uit het verleden. Maar het is nooit genoeg om alleen maar te weten wat er fout is gegaan. We moeten ook die praktijkvectoren opsporen en cultiveren, die zowel nieuwe richtingen aangeven als nieuwe horizonten kunnen ontsluiten.

In het kader van de 10e editie van de IABR, IT’S ABOUT TIME, met als curatoren Derk Loorbach, Véronique Patteeuw, Léa-Catherine Szacka en Peter Veenstra, wordt deze redactionele samenwerking door Nick Axel van E-flux Architecture aangestuurd. De deelnemende auteurs zijn geselecteerd vanwege hun bijzondere belangstelling voor de verschillende manieren waarop de tijd kan fungeren als een lens waardoor we kunnen kijken naar de manier waarop al dan niet succesvolle toekomsten tot stand zijn gekomen en tot stand kunnen komen; aan de orde komen ruimten, materialen, technologieën, praktijken, organisaties, rituelen enzovoorts. De volgende participanten hebben hun deelname bevestigd: Rahel Aima, Paul Bouet, Carson Chan, Amica Dall, Gökçe Günel, Tim Ingold, Joost Vervoort en Stephanie Wakefield.