IABR-

18.06.2021

DOWN TO EARTH, DE FINALE

nog drie tentoonstellingen

DOWN TO EARTH: RECLAIMING THE COMMONS

beeld: Aad Hoogendoorn

Op 9 juni ging DOWN TO EARTH weer open, en meteen met twee tentoonstellingen tegelijk: RECLAIMING THE COMMONS in de Keilezaal, en WATERSCHOOL M4H+ in de studio van Studio Makkink & Bey én in de openbare ruimte, allemaal in het Merwe-Vierhavensgebied in Rotterdam.
En op 3 juli opent THE HIGH GROUND in de Biesboschhal in Dordrecht.

Hoofdcurator George Brugmans: "Het was voor iedereen - het team, de curatoren, de deelnemers, het publiek - een lange en frustrerende lockdown, maar we hebben niet stil gezeten en daarom kunnen we nu meteen met volle kracht vooruit."

Je bent meer dan welkom, ook bij het programma dat we de komende weken organiseren! Toegang is gratis en er hoeft niet meer gereserveerd te worden. Maar blijf alert, alle data zijn nog steeds onder voorbehoud. Dus check deze website en onze agenda regelmatig en volg ons op Twitter en Instagram.


RECLAIMING THE COMMONS

DOWN TO EARTH: RECLAIMING THE COMMONS

beeld: Aad Hoogendoorn

De tentoonstelling RECLAIMING THE COMMONS staat op de schouders van ENERGIE, VAN WIE?, de tentoonstelling die afgelopen december vanwege de lockdown al na drie weken moest worden gesloten en vanwege de beperkende maatregelen sowieso maar door weinig mensen bezocht kon worden.
ENERGIE, VAN WIE? focuste op de energietransitie op wijkniveau, op de energiewijk als energieke wijk. In RECLAIMING THE COMMONS maken de curatoren, George Brugmans en Thijs van Spaandonk, een volgende stap. Dit keer vertrekken ze vanuit de vaststelling dat energie ooit onderdeel was van de commons: dat wat van ons samen is en waar we samen zorg voor dragen. En dat dat opnieuw zou kunnen: zon, wind en waterstof zijn van iedereen, de transitie naar duurzame energie zou van ons allemaal moeten zijn. Hoe vinden we de commons dan opnieuw uit voor de eenentwintigste eeuw? De energietransitie is de olifant in de kamer van de politiek. Hoog tijd om te zeggen: RECLAIM THE COMMONS!

Meer over RECLAIMING THE COMMONS lees je hier

DOWN TO EARTH: RECLAIMING THE COMMONS

beeld: Aad Hoogendoorn


WATERSCHOOL M4H+

Waterschool M4H+: Artist's Impression Mushroom Production Landscape

beeld: Studio Makkink & Bey i.s.m Juhee Hahm

WATERSCHOOL M4H+ is een werktentoonstelling in de werkruimte van Studio Makkink & Bey die in beeld brengt hoe een nieuw woon- en werkmilieu in de Rotterdamse stadshaven Merwe-Vierhavens eruit kan zien als er gedacht wordt vanuit een duurzaam gebruik van grondstoffen en hulpbronnen door de toekomstige bewoners van het gebied.
Aanvullend, op buitenlocaties in het gebied, verbeelden vijf ruimtelijke installaties hoe hier in de toekomst geleefd en gewerkt kan worden: vijf verschillende verhalen over nieuwe manieren van grondstofgebruik en de impact daarvan op Merwe-Vierhavens.

De curatoren Rianne Makkink en Jurgen Bey willen het bewustzijn van onze enorme water-footprint en wat we daaraan kunnen doen, vergroten. En dat als uitgangspunt nemen voor een alternatieve ‘al-doende-lerende’ gebiedsontwikkeling in de stadshaven Merwe-Vierhavens. Het (bewustzijn van) watergebruik dus als hefboom voor het verkennen van een lerend productielandschap, een leeromgeving voor de toekomst die we kunnen willen in een gebied waar de gemeente komende jaren zo’n 3.000 (werk)woningen wil bouwen voor zo’n 6.300 mensen.

Meer over WATERSCHOOL M4H+ lees je hier

Waterschool M4H+ @Studio Makkink & Bey

foto: Aad Hoogendoorn


THE HIGH GROUND

THE HIGH GROUND - Wonen op Water - PosadMaxwan

tekening: Merel Corduwener voor IABR–Atelier Dordrecht

THE HIGH GROUND, een tentoonstelling die wordt gecureerd door DOWN TO EARTH hoofdcurator George Brugmans, presenteert de resultaten van het IABR–Atelier Dordrecht, Waterveiligheid als hefboom voor duurzame gebiedsontwikkeling, dat werd geleid door lead designer Adriaan Geuze (West 8).
De tentoonstelling vindt plaats in de Biesboschhal op De Staart in Dordrecht en is open voor het publiek vanaf zaterdag 3 juli tot en met 14 augustus.

Artist's Impression The High Ground, maquette van De Staart in Dordrecht (Made by Mistake)

Meer informatie over THE HIGH GROUND lees je hier

Meer informatie over het IABR–Atelier Dordrecht lees je hier


foto: Melany van Twuijver

DOWN TO EARTH is een biennale in tijden van pandemie. Een anti-biennale waarvan we het programma in de tijd is uitvouwen in plaats van dat het een samenballen is van een veelheid aan activiteiten. We vermijden zo iedere vorm van spitsuur. Geen concentratie in tijd en plaats, waarbij zoveel mogelijk mensen, die van heinde en ver zijn gekomen, op hetzelfde moment door dezelfde deur moeten. Die hectiek karakteriseert een biennale, maar is nu niet aan de orde.

Van september 2020 tot in de zomer van 2021 presenteren we daarom een serie veelal kleinere tentoonstellingen en andere activiteiten. Daarnaast organiseren we, in eerste instantie een beperkt aantal, soms besloten en soms publieke events, van werksessies en rondleidingen tot lezingen.

Lees hier de inleiding tot DOWN TO EARTH van hoofdcurator George Brugmans

Lees hier meer over DROOGTE IN DE DELTA, de eerste tentoonstelling van DOWN TO EARTH

Lees hier meer over ENERGIE, VAN WIE?, de tweede tentoonstelling van DOWN TO EARTH

Lees hier meer over METEOPOLIS, de eerste partnertentoonstelling van DOWN TO EARTH

Lees hier meer over NU! ONTWERPEN IN TIJDEN VAN KLIMAATCRISIS, de tweede partnertentoonstelling van DOWN TO EARTH

Energie, van Wie?

beeld: Aad Hoogendoorn


Vanwege de pandemie zijn alle plannen en data onder voorbehoud. Houd daarom onze website en agenda in de gaten, abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op twitter en instagram

Maar eerst en vooral, blijf gezond!