IABR-

18.09.2020

DROOGTE IN DE DELTA

eerste tentoonstelling DOWN TO EARTH nu open

Droogte in de Delta

foto: Aad Hoogendoorn

DROOGTE IN DE DELTA, van 19 september tot en met 1 november 2020 te bezoeken in de Keilezaal (M4H, Rotterdam), is de eerste tentoonstelling van de 9e editie van de IABR, DOWN TO EARTH, een uitgevouwen biennale die loopt tot aan de zomer van 2021.

Je bent natuurlijk van harte welkom, maar wil je DROOGTE IN DE DELTA bezoeken, dan is het vanwege het coronavirus absoluut nodig om vooraf een time slot te reserveren - dat kan hier.
Wij volgen de richtlijnen van het RIVM. Zo kunnen we er samen voor zorgen dat er nooit teveel mensen tegelijk aanwezig zijn en iedereen de tentoonstelling veilig kan bezoeken.

Alle bezoekersinformatie vind je hier.

Droogte in de Delta

foto: Aad Hoogendoorn

DROOGTE IN DE DELTA
Bouwstenen voor een nieuwe zoetwaterstrategie

In de Nederlandse delta confronteert klimaatverandering ons met nieuwe problemen. Steeds vaker is er een teveel aan water, maar ook worden we, en dat is echt nieuw, geconfronteerd met droogte en zoetwatertekorten. Curator George Brugmans: "Klimaatverandering is echt een game changer. Zelfs het feit dat Nederlanders, als geen ander volk, weten hoe met water om te gaan, is nu even geen zekerheid meer."

De droge zomer van 2018 was voor de IABR aanleiding om een onderzoek te starten naar de kansen en kaders voor grootschalige opslag van zoet water in de boven- én ondergrond. Met Marco Vermeulen (Studio Marco Vermeulen) als lead designer verkende het IABR–Atelier Droogte in de Delta welke mogelijkheden er zijn om het water-bufferend vermogen van de delta te vergroten, en welke kansen dat oplevert. Belangrijkste doel was bouwstenen voor een nieuwe zoetwaterstrategie aan te dragen in samenhang met andere transitie-opgaven waarbij sprake is van steeds intensiever gebruik van boven- en ondergrond, zoals energietransitie, voedselproductie en verstedelijking.
Een nieuwe zoetwaterstrategie is hoognodig, want, zoals Vermeulen het zegt, "klimaatverandering dwingt ons om van de Nederlandse watermachine weer een veerkrachtige delta te maken."

Droogte in de Delta

foto: Aad Hoogendoorn

Naast de resultaten van het Atelier Droogte in de Delta werden door curator George Brugmans vier exemplarische Nederlandse projecten geselecteerd die concreet oplossingsrichtingen verkennen die in Nederland en elders kunnen worden ingezet bij het vasthouden en gebruiken van zoet water; COASTAR, Panorama Waterland, Watermozaïek Groene Hart en Sponstuin.

Lees hier meer over de tentoonstelling


foto: Melany van Twuijver

DOWN TO EARTH is een biennale in tijden van pandemie. Een anti-biennale waarvan we het programma in de tijd zullen uitvouwen in plaats van dat we het samenballen tot een veelheid aan activiteiten. We vermijden zo iedere vorm van spitsuur. Geen concentratie in tijd en plaats, waarbij zoveel mogelijk mensen, die van heinde en ver zijn gekomen, op hetzelfde moment door dezelfde deur moeten. Die hectiek karakteriseert een biennale, maar is nu niet aan de orde.
Van september 2020 tot de zomer van 2021 presenteren we daarom een serie veelal kleinere tentoonstellingen en andere activiteiten. Daarnaast organiseren we, in eerste instantie een beperkt aantal, soms besloten en soms publieke events, van werksessies tot lezingen.


Lees hier de Curator Inleiding bij DOWN TO EARTH


De IABR volgt de richtlijnen van het RIVM. Gevolg is dat de vorm waarin het programma wordt gegoten zo lang mogelijk niet vast zal staan. Stap voor stap zoeken we de beste en veiligste manier om onze projecten te presenteren in respons op de kernvraag van deze editie van de IABR: Waar kunnen we landen?

Houd daarom onze website en agenda in de gaten, abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op twitter en instagram

Maar eerst en vooral, blijf gezond!