IABR-

31.07.2021

THE HIGH GROUND

Waterveiligheid in Dordrecht: van een nadeel een voordeel maken

THE HIGH GROUND, de zevende en laatste tentoonstelling van deze lange 9e editie van de IABR, DOWN TO EARTH, is nog tot en met 14 augustus te bezoeken in de Biesboschhal in Dordrecht.

DOWN TO EARTH: THE HIGH GROUND

beeld: Aad Hoogendoorn

THE HIGH GROUND, samengesteld door hoofdcurator George Brugmans, laat zien hoe de razend actuele waterveiligheidsagenda ingezet kan worden als hefboom, in dit geval voor de Groeiagenda Drechtsteden 2030 en de duurzaamheidsambities van de stad Dordrecht.

DOWN TO EARTH: THE HIGH GROUND

maquette: West 8 - beeld: Aad Hoogendoorn

DOWN TO EARTH: THE HIGH GROUND

beeld: Aad Hoogendoorn

Van een nadeel een voordeel maken
Centraal in de tentoonstelling staan de resultaten van het IABR–Atelier Dordrecht, waarvan Adriaan Geuze (West 8) de lead designer was. Die resultaten laten goed zien dat De Staart ­- het buitendijks en hoger gelegen stadsdeel van Dordrecht, nu een geïsoleerd gebied met veel problemen en weinig perspectief - een onverwacht belangrijke rol kan spelen bij het realiseren van de Dordtse waterveiligheidsagenda. Als hier gekozen wordt voor een waterveiligheid als hefboom-aanpak ontstaan er plots kansen voor een duurzame ontwikkeling van een aantrekkelijk woon- en werkgebied. Met nieuwe woonvormen, waterveilige voorzieningen, innovatieve werkconcepten en een bijzonder getijdenpark aan de rivier. Alles in harmonie met de natuur en met nieuwe verbindingen voor langzaam verkeer die tevens kunnen dienen als vluchtroutes.

DOWN TO EARTH: THE HIGH GROUND

(detail) maquette van Made by Mistake - beeld: Aad Hoogendoorn

Op De Staart kan Dordrecht meerdere vliegen in één klap slaan: de waterveiligheid verhogen en tegelijkertijd woningen bouwen en werkgelegenheid stimuleren, de verbindingen in de stad en met de regio optimaliseren, en de levenskwaliteit en recreatiemogelijkheden voor alle inwoners verhogen. Dankzij de waterveiligheid als hefboom-aanpak leest de voor de THE HIGH GROUND gemaakte Kansenkaart van De Staart als een niet te missen kans.

THE HIGH GROUND - KANSENKAART VOOR DE STAART

beeld: Aad Hoogendoorn


De tentoonstelling is gratis en zolang de huidige corona maatregelen van kracht zijn, hoef je niet te reserveren.
Let goed op de tijden en dagen dat de tentoonstelling open is: van woensdag tot en met zaterdag, van 13:00 tot 17:00 uur.

Voor alle bezoekersinformatie, zoals de route, de locatie en de Covid-19 richtlijnen voor een bezoek aan de rondleiding, klik hier