IABR-2016-

Francine Houben: Learning Environments
Leeromgevingen vervullen een steeds belangrijkere rol in de stedelijke economie; onderwijs en stad hebben elkaar nodig. In het verleden zijn universiteiten en hogescholen vaak benaderd als geïsoleerde bouwopgaven. Inmiddels spreken we veel meer van ‘innovatiemilieus’ waarin de ruimtelijk-strategische vraag is hoe onderwijs, bedrijvigheid en andere functies te verweven. Idealiter gebeurt dit op een manier die duurzaam vitaal publiek domein creëert, en waar creativiteit gedijt en blijvend wordt gewaardeerd. Wat zijn de nieuwe leeromgevingen die kennis- en testplatforms, start-ups en vrije zones slim combineren? Hoe kunnen onderwijsinstellingen dynamische ankerpunten van de stedelijke economie worden? Kunnen zij mensen opleiden voor banen die er nog niet zijn in plaats van voor banen die er niet meer zullen zijn?
Op basis van haar prijswinnende ontwerpen voor de bibliotheek van Birmingham, de bibliotheek van de Technische Universiteit Delft en Amsterdam University College, zal Francine Houben haar visie op onderwijs, de stad en de Next Economy bespreken.

Respondent is Jet Bussemaker, Minister van OCW (onder voorbehoud)


Francine Houben is oprichter en creatief directeur van Mecanoo architecten, gevestigd in Delft. Haar werk ontvangt internationale lovende kritieken en ieder project illustreert de drie fundamentele onderdelen van haar visie op architectuur: people, place, purpose. Momenteel leidt ze de renovatie van de Midtown Campus van de New York Public Library en de revitalisering van de Martin Luther King Jr. Memorial Library in Washington DC. In november 2015 kreeg zij de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs voor haar oeuvre uitgereikt door Koningin Máxima.
Francine was curator van de eerste editie van de IABR,
Mobility: A Room with a View, in 2003.


VRIJDAG 13 MEI
Tijd: 17.30 - 19.00
Locatie: Fenixloods II, Paul Nijghkade 19, Rotterdam
Voertaal: Engels
Prijs: Gratis, mits in het bezit van een geldig toegangsbewijs voor de tentoonstelling
Let op: vooraf reserveren sterk aanbevolen, e-tickets voor het event zijn hier verkrijgbaar.


Iedere vrijdag vindt er in de namiddag in het auditorium van THE NEXT ECONOMY een Next Talk plaats. Radicale en provocerende ideeën voor de toekomst van de stad krijgen het podium. Internationale sprekers prikkelen en verdiepen het debat over de Next Economy.

Aansluitend op de Next Talk serveert Galerie Robert van Oosterom vegetarische soepen met bijpassend brood, wijn, bier en water. Galerie Robert van Oosterom bevindt zich op de begane grond van de Fenixloods II, schuin onder IABR–2016.