IABR-

Francine Houben (1955) is oprichter en creatief directeur van Mecanoo architecten in Delft. In 1984 studeerde ze cum laude af als architect aan de Technische Universiteit Delft.
Onder haar artistieke leiding en dankzij haar heldere visie, is Mecanoo in ruim 25 jaar uitgegroeid tot een innovatief architectenbureau dat wereldwijd aan beeldbepalende projecten werkt. Francine Houben heeft vele publicaties en tentoonstellingen op haar naam staan, geeft lezingen over de hele wereld en heeft zitting in jury’s van prestigieuze competities. Haar projecten illustreren de drie fundamentele elementen van haar architectuurvisie: Compositie, Contrast en Complexiteit. Het oeuvre van Francine Houben is ongekend breed: huizen, scholen, campussen en complete woonwijken, theaters, bibliotheken, en wolkenkrabbers, parken, pleinen en snelwegen, steden, polders en Randstad, hotels, musea en zelfs een kapel.

Francine Houben won vele prijzen, zoals de Maaskantprijs voor Jonge Architecten, de Jhr. Victor de Stuerspenning, de Scholenbouwprijs, de Nationale Staalprijs, de A.M. Scheudersprijs, de Nederlandse Bouwprijs, de Cityscape Architectural Award en de Chicago Athenaeum International Architecture Award.
In de periode 2000-2008 was Houben professor Architectonische Vormgeving en Mobiliteitsesthetiek aan de Technische Universiteit Delft. Van 2000 tot 2001 was zij professor in de mobiliteitsesthetiek aan de Università della Svizzera Italiana, Accademia di architettura in Mendrisio (Zwitserland). In 2001 ontving ze een honorary fellowship van het Royal Institute of British Architects en publiceerde ze haar manifest over architectuur Compositie, Contrast, Complexiteit.
Francine Houben was directeur van de eerste Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam 2003 met als thema Mobility, A Room with a View. Van 2003-2005 was ze lid van het International Design Committee van Londen, en van 2002-2006 was zij Stadsbouwmeester van Almere. In 2007 werd Francine Houben benoemd als visiting professor aan Harvard University in de Verenigde Staten. In 2007 ontving zij honorary fellowships van het American Institute of Architects en het Royal Architectural Institute of Canada. Voor de professionele organisatie van haar bedrijf, kreeg Houben in 2008 de Veuve Clicquot Business Woman of the Year Award uitgereikt. Eind 2010 werd ze voor haar verdiensten op het gebied van architectuur geëerd met het lidmaatschap van de Akademie Der Künste in Berlijn. In 2011 verscheen het boek Dutch Mountains, een reportage over acht bijzondere projecten uit vijf verschillende landen en haar leven in de internationale architectuur.