IABR-2018-

21
jun, 2018
19:30 - 21:30
jun, 2018
19:30 - 21:30

Aankeilen! Water/Voedsel

lezing en debat

Keilecollectief
Onder de paraplu van IABR–2018+2020–THE MISSING LINK presenteert het Keilecollectief, bestaande uit Bekkering Adams architecten, GROUP A, De Urbanisten, HP architecten en Nieman adviseurs, iedere donderdag AANKEILEN! Een vierdelige reeks lezingen, gesprekken en workshops over, door en met bedrijven gevestigd in het Merwe-Vierhavensgebied waarin op zoek wordt gegaan naar meer inzicht in de voorwaarden voor een succesvolle transitie van het gebied.

De voor transitie van het M4H-gebied relevante thema’s die ‘aangekeild’ worden zijn afval/recycling, energie/autarkie, water/voedsel en circulaire ontwikkeling. Per thema wordt iedere donderdagmiddag een workshop georganiseerd waarin samen met lokale bedrijven verkend wordt welke kansen er liggen voor toekomstige ontwikkeling en wat de overgang van voormalig havengebied naar stadswijk betekent voor de ruimtelijke structuur en het karakter van het gebied. Kunnen er condities worden geformuleerd die daadwerkelijke waarde creatie in de toekomst mogelijk maken?

Keilepand

foto: Frank Hanswijk

Het thema dat op 21 juni aangekeild wordt is Water/Voedsel. Overdag is al een workshop georganiseerd. In de avond volgen rondetafelgesprekken onder leiding van Bart Cosijn die met verschillende gasten en aan de hand van concrete voorbeelden praat over de mogelijkheden van Water/Voedsel in het M4H-gebied, nu, en in de toekomst. Met Irene Pohl (Rebelgroup) is hoofdspreker. Overige gasten zijn Peter van Wingerden (Floating Farm), Erik Sterk (Voedseltuin) en Florian Boer (de Urbanisten).

Programma:
19:00 - 19:30 uur: inloop
19:30 - 19:40 uur: introductie door moderator Bart Cosijn
19:40 - 20:00 uur: keynote door Irene Pohl
20:05 - 20:15 uur: referent Peter van Wingerden
intermezzo moderator
20:20 - 20:40 uur: ronde tafel 1 met Irene Pohl en Erik Sterk
intermezzo moderator
20:45 - 21:05 uur: ronde tafel 2 met Peter van Wingerden en Florian Boer
intermezzo moderator
21:10 - 21:30 uur: ronde tafel 3 met zaal en sprekers21:30 uur: borrelen en napraten


Irene Pohl (Rebelgroup) kijkt graag met een economische blik naar de wereld – en dan de hele wereld! Zo werkt zij bij Rebel aan financieel-economische vraagstukken in bijna alle sectoren en in diverse landen, met een bijzondere passie voor water & klimaat. De waarde van water is veelzijdig en nergens hetzelfde – dat ziet zij op projecten rondom stedelijk wateroverlast in Rotterdam, Panama of Kenia, voor kustbescherming in Sao Tomé of New York, of in de landbouw in Uganda en Vietnam.

Peter van Wingerden (Floating Farm) is CEO en oprichter van Beladon, een internationaal toonaangevend bedrijf voor bouwen op water. Beladon ontwerpt en ontwikkelt drijvende concepten op rivieren, in havens, meren en op zee. Beladon startte zeven jaar geleden en heeft zijn standplaats in Nederland. De eerste vijf jaren van zijn carrière werkte Peter bij General Electric waarna hij District Manager werd bij Alstom en wereldspeler op het gebied van energieopwekking en transmissie. Van daaruit werd hij bestuurder van de Industrie-tak van de Hollandsche Beton Groep.

Erik Sterk (Voedseltuin). Sociaal ondernemerschap is de rode
draad in de activiteiten van Buro Erik Sterk. Als sociaal ondernemer werkt Erik in de volgende collectieven: De Makers van Rotterdam (denktank met een missie), Het Leerkollectief (partner in leren en innoveren) en De Veldwerkers (advies en ondersteuning sociaal ondernemerschap). Daarnaast is hij parttime directeur van Voedseltuin Rotterdam. Hij is een maatschappelijk bestuurskundige en werkt het liefste vanuit de samenleving aan de publieke zaak.

Florian Boer (De Urbanisten) is directeur van De Urbanisten. De Urbanisten worden gedreven door de wens om een meer duurzame wereld te combineren met een betere leefkwaliteit in onze steden. De Urbanisten hebben een unieke expertise opgebouwd op het gebied van integraal ontwerp aan water-sensitieve wijken, steden en regio’s; van visievorming tot ontwerp en uitvoering. Florian was onder andere verantwoordelijk voor het ontwerpend onderzoek voor ‘Rotterdam Waterstad 2035’ (2005), het (inter)nationaal bekende Rotterdamse Waterplan (2007) en de Rotterdamse Klimaatadaptatie Strategie (2015).


locatie: Keiletribune op de 1e verdieping van het Keilepand aan de Keilestraat 7, midden in het M4H-gebied (let op: geen lift aanwezig)
datum: 21 juni
tijd: 19.30-21.30 uur
voertaal: Nederlands