IABR-2018-

27
jun, 2018
18:00 - 21:00
jun, 2018
18:00 - 21:00

Weet jij wat je eet?

Atelier Rijksbouwmeester i.s.m. het College van Rijksadviseurs

Weet jij wat je eet? is de vierde publieksavond die het Atelier Rijksbouwmeester organiseert op het platform van IABR–2018+2020–THE MISSING LINK. De avond bestaat uit een buffet en een publiek programma en is geïnspireerd op de ontwerpprijsvraag Brood en Spelen, uitgeschreven door Rijksbouwmeester en IABR–curator Floris Alkemade. In deze prijsvraag roept hij ontwerpers op om samen met boeren, grondbezitters en anderen met goede ideeën na te denken over nieuwe perspectieven voor het platteland. Ook het verduurzamen van de voedselproductie is een belangrijk thema binnen deze ontwerp-prijsvraag.

Weet jij wat je eet?

foto: Henk Wildschut

Onze toekomst zal er radicaal anders uitzien. Dat hebben we vastgelegd in plechtige beloften en grootse akkoorden, in de kleinste stad en met de hele wereld. We bestrijden de klimaatverandering en de armoede, gaan over op hernieuwbare energie en reduceren de CO2–uitstoot, op weg naar een circulaire economie. Welke gevolgen heeft dit op wat wij eten en de manier waarop wij ons voedsel produceren?

Als het over onze voedselproductie gaat, zijn onze verlangens, onze verbeelding en onze doelstellingen vaak niet in overeenstemming met de werkelijke situatie. De missing link tussen onze voornemens en de wijze waarop we leven komt letterlijk dichtbij onze keukentafel.

Op deze 'culinaire avond' wordt onder leiding van Hamit Karakus met bijdragen van zeer uiteenlopende gasten onze manier van eten en produceren tegen het licht gehouden.

Programma
18:00 uur: diner van de toekomst
Zijn insecten en zeewier het voedsel van de toekomst? Om alvast kennis te maken met deze producten, starten we de avond met een buffet. U bent van harte welkom om aan te schuiven.

19:00 uur: Patricia Stevens
Patricia Stevens verzorgt niet alleen de hapjes bij het voorafgaande buffet, maar vertelt hier ook over. Patricia Stevens is gepromoveerd in de Moleculaire Biologie en heeft zich in de jaren daarna verdiept in de relatie tussen voeding en gezondheid. Heeft het eten van insecten en zeewier impact op onze gezondheid en is het daadwerkelijk duurzamer?

19:10 uur: Berno Strootman
Rijksadviseur voor de Fysieke Leefomgeving Berno Strootman – lid van het College van Rijksadviseurs - praat over de opgaven van het platteland, het agenderen van de voedselthematiek, de innovatie op het platteland en de prijsvraag Brood en Spelen.

19:20 uur: Henk Wildschut
Het fotografisch werk van Henk Wildschut laat de missing link op indrukwekkende wijze zien: niets is wat het lijkt. Henk Wildschut duikt voor ons in de beeldvorming van deze tijd en neemt ons mee in zijn fotografisch verhaal over beeld versus de realiteit van het boerenleven.

20:15 uur: Jan Huijgen
Boer, filosoof en ondernemer Jan Huijgen vertelt over zijn passie om van zijn boerderij De Eemlandhoeve een succes te maken, zijn liefde voor gezond eten en de relatie van stad en land.

20:25 uur: Jorrit Kiewik, Slow Food Youth Network
Het Slow Food Youth Netwerk zet zich in voor een duurzaam voedselsysteem: good, clean and fair.

20:35 uur: paneldiscussie
Met onder anderen Mac van Dinther die als culinair recensent zijn ideeën over het buffet met ons zal delen, zoals ook zijn kritische visie op ons huidig en toekomstig voedselpatroon.

20:55 uur: Floris Alkemade, slotwoord
Rijksbouwmeester en IABR–curator Floris Alkemade geeft een reflectie op de avond.


locatie: HAKA-gebouw
datum: 27 juni
tijd: 18:00 - 21:00 uur (inloop vanaf 17:30 uur)
voertaal: Nederlands