IABR-2020-

22
jun, 2021
19:00 - 22:00
jun, 2021
19:00 - 22:00

ONTWERPEND ONTWIKKELEN

online mini-conferentie

IABR, RAvB, DRIFT

LET OP - VANWEGE DE PANDEMIE ZIJN ALLE DATA ONDER VOORBEHOUD


Voorlopig noemen we het zelf ontwerpend ontwikkelen. Maar wat is het precies?
Dat is de vraag die de IABR, het Dutch Research Institute for Transitions (DRIFT) en de Rotterdamse Academie voor Bouwkunst (RAvB) het komend jaar met elkaar gaan verkennen.

IABR–Atelier Istanbul, Workshop in Arnavutköy

beeld: IABR

Zowel de IABR, met name in de IABR–Ateliers, als de RAVB hebben ruime ervaring met ontwerpend onderzoek; het doelgericht inzetten van het instrumentarium van de ruimtelijk ontwerper om te verkennen hoe de grote opgaven en onze leefomgeving met elkaar verbonden zijn én wat, vanuit het ruimtelijk domein, het handelingsperspectief is voor concrete transformatieve verandering. Tegelijk beseffen we dat ontwerpend onderzoek er nog lang niet altijd in slaagt om daadwerkelijk transitie in gang te zetten. Een probleem dat we nadrukkelijk geagendeerd hebben in de vorige biennale, THE MISSING LINK.
Door het transitie-denken van DRIFT te koppelen aan het ontwerpend onderzoek van IABR en RAvB hopen we stappen te maken en te komen tot een doelgerichte transitieontwerppraktijk.

Deze verkenning, geïnitieerd door George Brugmans (IABR), Derk Loorbach (DRIFT) en Thijs van Spaandonk (RAvB), zal een jaar duren. De resultaten worden gedeeld tijdens de volgende editie van de IABR, SHOCK AND ROLL. We gaan van start met een online mini-conferentie.


PROGRAMMA ONTWERPEND ONTWIKKELEN

Twee lezingen:
Ontwerpend Onderzoek
door Thijs van Spaandonk (hoofd Stedenbouw RAvB en co-curator IABR–DOWN TO EARTH)
Transitiedenken
door Derk Loorbach (directeur DRIFT en hoofdcurator IABR–SHOCK AND ROLL)

interactieve break out

Panel
met Thijs van Spaandonk, Derk Loorbach, Eva Pfannes (founding partner OOZE Architects and Urbanists, lead designer IABR–Atelier Rotterdam) en Nynke Tromp (Assistant Professor Social Design & Behavior Change, TU Delft).

Moderator is Mark Minkjan (stedenbouwkundig geograaf).

Voertaal: Nederlands

datum en tijd
dinsdag 22 juni 19.00 – 20.30 uur

aanmelden
Deze mini-conferentie is gratis en voor iedereen toegankelijk. We hosten de online conferentie via Zoom, je hoeft je alleen maar in te schrijven via deze link.
Let op: deze mini-conferentie kun je alleen bijwonen met het Zoom-programma op je computer, de Zoom-app op je telefoon, of door in te bellen, en dus niet via Zoom in de browser!