IABR-

De Architectuur Biennale Rotterdam (IABR) is een samenwerking aangegaan met The Solar Biennale, een initiatief van solair ontwerpers Marjan van Aubel en Pauline van Dongen. Het doel van deze samenwerking is om de discussie over de ruimtelijke consequenties van het solair ontwerpen op gang te brengen. Nu we op het punt staan een ongekende overstap naar duurzame energie te maken, worden we geconfronteerd met systemische ontwerpuitdagingen op allerlei schalen, van die van het woninginterieur tot die van de infrastructuur.

The Solar Biennale vormt een tegenwicht tegen dominante technologische en economische standpunten over zonne-energie door uit te gaan van het menselijke perspectief. In een op zonne-energie draaiende wereld staat er echter meer op het spel dan alleen wetenschappelijk onderzoek en uniforme zonnepanelen. Culturele praktijken en plaatsgebonden energiebehoeften bepalen mede hoe de postkoolstoftoekomst zich zal ontwikkelen.

De IABR heeft een diepgewortelde en langdurige belangstelling voor de ruimtelijke implicaties en geledingen van de klimaatverandering en de rol die de architectuur daarin kan spelen: we staan immers voor een energietransitie die onze steden diepgaand zal beïnvloeden.

Op 9 september zal IABR-curator Derk Loorbach (DRIFT) tijdens het openingssymposium van The Solar Biennale een uitbreeksessie verzorgen, evenals Eva Pfannes en Sylvain Hartenberg (OOZE) en Robbert de Vrieze (Transformism). IABR-directeur Saskia van Stein trapt af met een lezing.