IABR-2016-

Hoe ziet de stad haar toekomst en wat is de toekomst van de stad?
Op maandag 18 mei 2015 wordt in Rotterdam de tweede internationale conferentie over Urban Transformation, UTC2015, gehouden, met als thema The Next Economy / The Next City.
Pasklare oplossingen zullen niet gegeven worden: antwoorden zouden misschien morgen en anders volgend jaar ook alweer verouderd blijken te zijn. Het gaat er juist om de stad zo te ontwerpen, ontwikkelen en besturen dat ze weerbaar en wendbaar blijft, wat er ook gebeurt. Maar hoe doe je dat, en waarop moet je zijn voorbereid?

UTC2015 is een reisgids naar mogelijke toekomsten van de stad met sprekers als burgemeester Ahmed Aboutaleb, curator van IABR–2016–THE NEXT ECONOMY– Maarten Hajer, watergezant en voormalig IABR-curator Henk Ovink, de sociologe Saskia Sassen, en de urban planner Larry Beasley. Dagvoorzitter is Jan-Peter Balkenende.

Uitdagingen
Het is duidelijk dat de 21e eeuw ons voor heel eigen en grote uitdagingen stelt die politici, ontwerpers, planners, ambtenaren, kunstenaars, denkers, ecologen en economen dwingen om de toekomst van de stad de hoogste prioriteit te geven. De wereld verstedelijkt in een hoog tempo. En de steden, zo ook Rotterdam, staan voor ingrijpende veranderingen: er komt een grote energie-transitie aan, het klimaat verandert en we moeten naar een groene economie, een volgende technologische omwenteling dient zich aan, mondialisering en digitalisering dringen verder door tot in de haarvaten van ons dagelijks leven, en de demografische ontwikkelingen wijzen op verdergaande vergrijzing en grotere culturele diversiteit.
Hoe kunnen steden ervoor zorgen dat er op een verantwoorde manier welvaart geproduceerd kan blijven worden, dat de mondiale concurrentiepositie geborgd of zelfs verbeterd kan worden, en dat alle burgers zoveel mogelijk kunnen meedoen en profiteren van nieuwe ontwikkelingen?

Rotterdam
De internationale Academy of Urbanism in Londen heeft Rotterdam uitgeroepen tot European City of the Year 2015. Rotterdam krijgt de prijs voor de wijze waarop de stad zich in de afgelopen twee decennia heeft ontwikkeld op economisch, sociaal en stedenbouwkundig gebied. Tijdens UTC2015 kunt u kennis maken met een gemeente die samen met andere stadmakers en marktpartijen zoals IABR, AIR, Rabobank Rotterdam, Rotterdam Partners en Vereniging Rotterdam Central District constant werkt aan een betere toekomst, aan goede urban transformation.

Praktisch
Met circa 400 deelnemers kunt u netwerken op niveau, kennis uitwisselen en nieuwe inzichten opdoen.

Voor meer informatie: www.urbantransformation2015.com

UTC:
Founding Partner: Gemeente Rotterdam
Partners: IABR, Rotterdam Central District, Rotterdam Partners, AIR en Rabobank Rotterdam