IABR-

Jandirk Hoekstra (1953) Landschapsarchitect, studeerde Landschapsarchitectuur aan de Wageningen University en compositie aan het Conservatorium in Rotterdam.
Hij was actief in de culturele sector als programmamaker voor muziekevenementen, theater en cultureel debat in de Unie. Hij werkte bij dS+V Rotterdam en later als senior-adviseur en divisieleider bij Heidemij/Arcadis. Nu is hij directeur van H+N+S Landschapsarchitecten.

Jandirk Hoekstra was projectleider bij de culturele manifestatie Rotterdam 2045, de eerste aflevering van de Nieuwe Kaart van Nederland en de manifestatie Buiten Bouwen van de VROM-raad. Samen met Bert van Meggelen was hij als intendant verantwoordelijk voor het concept en programma van de Triënnale Tuin- en Landschapsarchitectuur Apeldoorn 2008; een groot cultureel evenement rond landschap, openbare ruimte en tuinontwerp.
Hoekstra was de eerste leider van het Overijsselse Atelier Ruimtelijk Kwaliteit. Hij was van 2009 tot 2011 leider van de Werkplaats die in opdracht van de Stuurgroep Zuidwestelijke Delta werkt aan toekomstperspectieven voor de Delta als klimaatbestendige pleisterplaats. Van 2011 tot haf 2013 gaf hij leiding aan Atelier Kustkwaliteit dat was gericht op het ontwikkelen van concepten voor veiligheid en ruimtelijke kwaliteit van de Nederlandse kust.
Vanaf maart 2012 is hij voor twee dagen per week benoemd tot Provinciaal Adviseur Ruimtelijke Kwaliteit bij de provincie Noord-Holland.
Hij presenteerde de ‘Dutch Principles’ en de plannen voor een duurzaam watersysteem voor een stadsdeel en een groot stadspark voor Yangchen in China. Ook maakte hij onderdeel uit van het team Nederlandse specialisten dat een ontwerp-bijdrage levert aan het ‘Density Syndicate’ voor Kaapstad, Zuid-Afrika.

Sinds april 2015 is Hoekstra ateliermeester van het IABR–Projectatelier Groningen dat in het kader van IABR–2016 onderzoekt of energietransitie een wenkend economisch en ruimtelijk perspectief kan opleveren voor het aardbevingsgebied en de stad Groningen.

Jandirk Hoekstra was gastdocent aan de vakgroep Landschapsarchitectuur van de Wageningen Universiteit, ETH Zurich, KU Leuven, TU delft en de Academie van Rotterdam.