Freek Persyn staat mee aan het hoofd van het Brusselse 51N4E, een ontwerppraktijk die werkt in complexe, stedelijke situaties. Vanuit de invalshoek van de productie van ruimte, verbeeldt en bedenkt 51N4E maatschappelijke transformaties, op verschillende schaalniveaus. Als architect en stedenbouwer maakt Freek Persyn de brug tussen de conceptuele uitdagingen en de praktische mogelijkheden van de gebouwde en beleefde omgeving. Hij doet dit in nauwe samenwerking met het internationale team in Brussel en met een gestaag groeiend netwerk van allianties over verschillende kennisdomeinen heen.
De Next Economy is ook een samenwerkingseconomie, waarbij enerzijds de machtsverhoudingen tussen traditionele partijen verschuiven, maar anderzijds ook nieuwe rollen en allianties ontstaan. De manier waarop ontwerp binnen deze transitie ingezet wordt, zal steeds en op onverwachte manieren mee veranderen.
In zijn Next Walk neemt Freek Persyn, tentoonstellingscurator van IABR–2016 en partner van het Brusselse 51N4E, u mee langs de meest sprekende voorbeelden, van 'lerende systemen' tot 'boundary objects', en geeft hij een inkijk in de diverse manieren waarop ontwerp een rol speelt bij nieuwe samenwerkingen en onverwachte allianties.
De Next Economy is ook een samenwerkingseconomie, waarbij enerzijds de machtsverhoudingen tussen traditionele partijen verschuiven, maar anderzijds ook nieuwe rollen en allianties ontstaan. De manier waarop ontwerp binnen deze transitie ingezet wordt, zal steeds en op onverwachte manieren mee veranderen.
In zijn Next Walk neemt Freek Persyn, tentoonstellingscurator van IABR–2016 en partner van het Brusselse 51N4E, u mee langs de meest sprekende voorbeelden, van 'lerende systemen' tot 'boundary objects', en geeft hij een inkijk in de diverse manieren waarop ontwerp een rol speelt bij nieuwe samenwerkingen en onverwachte allianties.
Albanië moet in termen van menselijk kapitaal en natuurlijke hulpbronnen als een potentieel rijk land worden beschouwd. De vraag is hoe die potentie kan worden geactiveerd om op een duurzame manier de lokaal toegevoegde waarde te vergroten ten behoeve van wat de Albanese premier Edi Rama ‘Next Generation Albania’ noemt.
In reactie op Rama’s wereldwijde oproep aan ontwerpers om bij te dragen aan ‘Next Generation Albania’ stelden George Brugmans (IABR), Freek Persyn en Johan Anrys (51N4E, Brussel) een Atelier Albania voor.
Atelier Albania is opgericht in februari 2014 en als zodanig geïntegreerd in het nationale planbureau van het Albanese ministerie van stedelijke ontwikkeling (AKPT), dat de Albanese overheid direct van advies dient. De directeur van de AKPT, Adelina Greca, is tevens directeur van het Atelier; Brugmans en Persyn zijn aangetrokken als adviseur.
© Atelier Albania
Leapfrog
Vanuit het perspectief dat het land de rest van Europa moet inhalen staat Albanië voor enorme uitdagingen. Anderzijds staan alle landen, in Europa en daarbuiten, momenteel voor de uitdaging de transitie naar een Next Economy, naar een groene economie in een veerkrachtige post-fossiele toekomst, met succes te maken. Kan Albanië de inhaalfase niet overslaan en zich in plaats daarvan concentreren op manieren om met een leapfrog de eenentwintigste eeuw in te springen? Om dat te kunnen doen moet Albanië een eigen toekomstvisie en -strategie ontwikkelen op basis van de unieke kenmerken, culturele waarden en landschappelijke kwaliteiten van het land zelf en die kaderen in een mondiale context.
De belangrijkste ambitie van Atelier Albania is daarom om een duurzaam economisch ontwikkelingsmodel voor ‘Next Generation Albania’ te ontwerpen. Daarbij heeft het activeren van het potentieel van het Albanese territorium door het opnieuw te ontwerpen in termen van haar natuurlijke ecologie prioriteit: een coherent ecosysteem met een metabolisme dat bestaat uitstromen als water, voedsel en energie – de belangrijkste natuurlijke hulpbronnen van het land.
Drie lijnen
Vroeg in 2016, bijna twee jaar na de oprichting, heeft Atelier Albania zich langs drie parallelle lijnen ontwikkeld.
Ten eerste heeft een reeks internationale prijsvragen een aantal pilot projects opgeleverd. De meest veelbelovende daarvan worden momenteel richting uitvoering gebracht. Dergelijke prijsvragen zijn bedoeld om het territorium te verkennen, de stand van zaken te onderzoeken en informatie te verzamelen.
Ten tweede is er een structurele dialoog op gang gebracht tussen de verschillende belanghebbenden en internationale deskundigen die heeft geleid tot de beslissing het nationale planbureau (AKPT) te reorganiseren en haar opdracht te herformuleren. In de praktijk zou dit ertoe moeten leiden dat Atelier Albania de meeste werkzaamheden van het nationale planbureau overneemt.
Ten derde is naar voren gebracht dat er behoefte is aan een samenhangend ontwikkelingskader op basis van de door de IABR ontwikkelde metabolismebenadering om richting en focus te geven aan de enorme uitdaging een nationaal ruimtelijk en stedelijk ontwikkelingsbeleid op te stellen. Dit kader is noodzakelijk om op een organische manier het leapfrog potentieel van het land te ontdekken.
Het Metabolisme van Albanië
De onmisbare onderbouwing van een dergelijk samenhangend ontwikkelingskader was afkomstig van het door de iabr/UP (de afdeling voor ontwerpend onderzoek en kennisontwikkeling van de IABR) in nauwe samenwerking met architectenbureau 51N4E (Brussel) geproduceerde ontwerpend onderzoeksproject ‘Het metabolisme van Albanië’.
foto: .FABRIC
Het project werd in werking gezet door een coalitie van Albanese, Nederlandse en Belgische partners: Atelier Albania, het Albanese ministerie van Stedelijke Ontwikkeling en andere ministeries, het PBL Planbureau voor de Leefomgeving, de leerstoel landschapsarchitectuur van de TU Delft, .FABRIC, 51N4E en de IABR.
De projectmanagers waren Marieke Francke (iabr/UP) en Joni Baboçi (AKPT). De Nederlandse ambassade in Tirana en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (van het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken) hebben het project ruimhartig gesteund.
De resultaten van het project zijn gepubliceerd onder de titel The Metabolism of Albania: Activating the Potential of the Albanian Territory (iabr/UP, 2016). Een selectie uit de resultaten vormt de basis voor de presentatie van Atelier Albania tijdens IABR–2016–THE NEXT ECONOMY. Meer informatie hier.
Hoofd Curator van IABR–2016 is Maarten Hajer, en het Curator Team bestaat verder uit Jandirk Hoekstra (H+N+S Landschapsarchitecten), Daan Zandbelt (De Zwarte Hond), Joachim Declerck (Architecture Workroom Brussels), Michiel van Iersel (Non-fiction en Failed Architecture) en Freek Persyn (51N4E, Brussel). Het Curator Team wordt voorgezeten door de algemeen directeur van de IABR, George Brugmans.
CREDITS IABR–2016
George Brugmans, algemeen directeur
Maarten Hajer, hoofdcurator
Joachim Declerck, Jandirk Hoekstra, Michiel van Iersel, Freek Persyn, Daan Zandbelt, curator team
ATELIERS
George Brugmans, directeur
Joachim Declerck, Jandirk Hoekstra, Daan Zandbelt, Mark Brearley, Freek Persyn, ateliermeesters
Marieke Francke, programma manager
Eva Vrouwe, hoofd bureau, secretariaat en administratie
Rinske Wessels, projectleider
Christianne van de Weg, bureau– en productie assistent
TENTOONSTELLING EN PROGRAMMA
Maarten Hajer, hoofdcurator
Freek Persyn en Michiel van Iersel, curatoren tentoonstelling
51N4E: Freek Persyn, Aline Neirynck, Charlotte Schmidt, Benoit Lanon, Lieselore Vandecandelaere, tentoonstellingsontwerp
75B: Pieter Vos, Merel Snel, Onno Blase, grafisch ontwerp
Edgar Pieterse, Mark Swilling en Tau Tavengwa (Afrika), Lei Yang (China), gast curatoren
Mark Swilling, adviseur van de hoofdcurator
Jan Breukelman, assistent van de hoofdcurator
Esther Muñoz Grootveld, programma manager
Eva Vrouwe, hoofd bureau, secretariaat en administratie
Jolanda van Dinteren, projectleider tentoonstelling en catalogus
Yonca Özbilge, projectleider programma
Myrte Langevoord, productiemedewerker tentoonstelling
Marieke Müller, productiemedewerker programma
Delany Boutkan, productieassistent tentoonstelling en programma
Christianne van de Weg, coördinator kassa en receptie
Nina van de Broek, bureau– en productie assistent
Daniëlle Huisman, projectleider marketing en communicatie
Nancy van Oorschot, press officer
Dorine Baars, medewerker marketing en communicatie
Kevin Groen, medewerker marketing en communicatie
Jan Breukelman, Maarten Hajer, Michiel van Iersel, teksten tentoonstelling
InOtherWords: D’Laine Camp, Gerda ten Cate, Maria Tol, eindredactie en vertalingen
Bart Cuppens Tentoonstellingsbouw, tentoonstellingsbouw
QUINTUSBELICHTING, lichtontwerp
BrightSign/VHS-BV, WG Theatertechniek, techniek
Rocka, drukwerk
CATALOGUS
George Brugmans, Jolanda van Dinteren, Maarten Hajer, redactie
InOtherWords translation & editing: D’Laine Camp, Gerda ten Cate, Maria van Tol, tekst redactie en vertalingen
75B: Pieter Vos, Merel Snel, grafisch ontwerp
Veenman+, Rotterdam, druk