Joachim Declerck (1979) is ingenieur-architect, en oprichter en partner van Architecture Workroom Brussels (AWB)— Europese denk-en-doe-tank voor innovatie op vlak van architectuur, stedelijke en territoriale ontwikkeling. Hij is sinds 2014 gastprofessor aan de Universiteit Gent (BE). De rode draad in zijn werkzaamheden is de inzet van ontwerp en ruimtelijke ontwikkeling als hefbomen voor het realiseren van belangrijke maatschappelijke transities.
Declerck studeerde af aan de Universiteit Gent (België). Later volgde hij de internationale postdoctoraal opleiding aan het Berlage Institute in Rotterdam. Hij bleef van 2005 tot 2010 verbonden aan dit instituut, vanaf 2008 leidde hij er het professionele onderzoeks- en ontwikkelingsprogramma. Hij was namens het Berlage Instituut co‐curator van de 3e IABR, Power – Producing the Contemporary City (2007), en van de tentoonstelling A Vision for Brussels – Imagining the Capital of Europe (2007).
Sinds zijn oprichting in 2010 maakt Architecture Workroom Brussels als initiator, mediator en platform de ruimte en condities voor vernieuwende architectuur en voor ontwerpend onderzoek. AWB bestaat uit een team van tien architect-onderzoekers en wordt geleid door drie partners: Roeland Dudal, Els Vervloesem en Joachim Declerck. De langere strategische werklijnen van AWB richten zich onder meer op visionaire woningbouw, productieve landschappen, zorgzame buurten en de productieve stad. Als platform voor ontwerpend onderzoek en kennisdeling draagt AWB bij aan het brede maatschappelijke debat, aan de professionele praktijk en kennisontwikkeling, en aan de vernieuwing van stadsontwikkeling en beleid.
In 2010 was Declerck curator van de tentoonstelling Bouwen voor Brussel – Architectuur en Stedelijke Transformatie in Europa (2010). Hij was lid van het curatorteam van de 5e IABR, Making City (2012) en van het Belgisch paviljoen op de 13e architectuur biënnale van Venetië, getiteld The Ambition of the Territory (2012), en als Ateliermeester betrokken bij verschillende IABR–Ateliers.
foto: Fred Ernst
locatie: HAKA-gebouw
datum: 7 juli
tijd: 15:00 - 16:00 uur
foto: Fred Ernst
locatie: HAKA-gebouw
datum: 7 juli
tijd: 13:00 - 14:00 uur
Visionair lijkt haaks op pragmatisch te staan. Toch maken de projecten en strategieën die op de IABR worden gepresenteerd precies de koppeling tussen beide - dat is zelfs hun kracht. Het zijn geen willekeurige droombeelden over de stad van de toekomst, of mooie voorbeelden van stadsontwikkelingen die business as usual niet weten te overstijgen.
De rondleiding van Joachim Declerck, lid van het Curator Team van IABR–2016, voert van de kleinste ingreep in een achterstandswijk tot het herdenken van de energievoorziening voor een half continent. De focus ligt op de manieren waarop ontwerpers er samen met andere actoren en belanghebbenden in slagen om nieuwe visies in de praktijk te brengen. Declerck zal de kansen illustreren die er voor ontwerpers, beleidsmakers en burgers liggen om echte doorbraken te realiseren en om niet vast te blijven zitten tussen mooie intenties en een alledaagse pragmatiek.
ZONDAG 12 JUNI
Tijd: 14.00
Startpunt: Entree IABR–2016
Locatie: Fenixloods II, Paul Nijghkade 19, Rotterdam
Rondleider: Joachim Declerck
Voertaal: Engels
Prijs: Gratis, mits in het bezit van een geldig toegangsbewijs voor de tentoonstelling.
De opening van de tentoonstelling THE NEXT ECONOMY op 23 april markeert ook het startschot van tien weken discussie en uitwisseling over de toekomst van de stad. WHAT’S NEXT? begint op zaterdagmiddag 23 april met een korte inleiding van IABR-directeur George Brugmans, een inleidende speech van Ahmed Aboutaleb, de burgemeester van Rotterdam, en vervolgens drie paneldiscussies onder leiding van Maarten Hajer over de grote thema’s van de IABR–2016–THE NEXT ECONOMY: de gezonde en solidaire stad, de productieve en inclusieve stad, en de energieschone en duurzame stad. Daarnaast is er een doorlopend programma verzorgd door gasten en deelnemers van IABR–2016.
13:00 uur: Panel 1: DE PRODUCTIEVE EN INCLUSIEVE STAD
In steeds meer steden is er opnieuw veel aandacht voor de lokale maakeconomie. Er liggen nieuwe kansen vanwege de opkomst van slimme (smart) technologieën, de ambitie om een circulaire economie te realiseren, reshoring (het terughalen van industriële productie uit het buitenland), en een groeiende maatschappelijke aandacht voor (lokaal) vakmanschap.
Hoe kunnen ruimtelijke kwaliteit en stedelijke economie elkaar versterken en wie maakt en profiteert van de productieve stad? Hoe verbinden we nieuwe dynamiek met de bestaande informele economie?
Met onder meer Jeanne van Heeswijk (kunstenaar en oprichter Stichting Freehouse en de Afrikaanderwijk Coöperatie, Rotterdam), Fernando de Mello Franco (architect, nu Wethouder Stadsontwikkeling van São Paulo en lid van het Curator Team van de 5e IABR: Making City) en Daan Zandbelt (partner De Zwarte Hond en Ateliermeester van het IABR–Atelier Rotterdam Productieve Stad).
14:30 uur: panel 2: DE GEZONDE EN SOLIDAIRE STAD
Zelfs in Nederland verschilt de levensverwachting tussen verschillende wijken in dezelfde stad soms wel 13 jaar. Mensen worden ouder en de zorg duurder, maar bejaardenhuizen en verzorgingstehuizen sluiten hun deuren. In dit tweede panel staat de relatie tussen gezondheid en stedelijke ontwikkeling centraal. Hoe gaan steden om met de terugtrekkende beweging van de institutionele zorg? Redden wij het met de participatiemaatschappij of moeten overheden en zorgverzekeraars ook hun verantwoordelijkheid nemen? Hoe kan de stad in de Next Economy voor iedereen een gezonde stad zijn?
Met onder meer Joachim Declerck (directeur Architecture Workroom Brussels en Ateliermeester van het IABR–Projectatelier Utrecht: Gezonde Stad), Pauline Meurs (hoogleraar Bestuur van de Gezondheidszorg aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en voorzitter van de Raad voor de Volksgezondheid en Samenleving) en Victor Everhardt (wethouder van Volksgezondheid en loco-burgemeester Gemeente Utrecht).
16:00 uur: panel 3: DE ENERGIESCHONE EN DUURZAME STAD
Wat moet er gebeuren als we het 2 graden klimaatdoel echt serieus nemen? De Europese klimaatdoelstelling – 80 à 95 procent reductie van broeikasgasemissies in 2050 ten opzichte van 1990 en een beperking van de opwarming tot 1,5 à 2 graden – vergt ingrijpende systeemveranderingen maar opent ook nieuwe economische vergezichten. Welke ruimtelijke condities zullen een dergelijke economie ondersteunen? Een klimaatneutrale stad, kan dat, en hoe kunnen ontwerpers daaraan werken? Hoe koppelen we kleinschalige initiatieven aan grote systeempartijen? En kunnen we op dit vlak iets leren van bijvoorbeeld Afrika?
Met onder meer Eglantina Gjermeni (Minister van Stedelijke Ontwikkeling, Albanië, en politiek verantwoordelijk voor Atelier Albania), Nienke Homan (gedeputeerde Energietransitie van de Provincie Groningen, en mede opdrachtgever Atelier Groningen), Mark Swilling (lid van UNEP’s International Resource Panel en Distinguished Professor in Duurzame Ontwikkeling aan de Universiteit van Stellenbosch, Kaapstad) en Dirk Sijmons (één van de drie grondleggers van H+N+S Landschapsarchitecten, voormalig hoogleraar Environmental Design aan de TU Delft en curator van IABR–2014–URBAN BY NATURE).
Zaterdag 23 april
Tijd: 12.00 - 18.00
Locatie: Fenixloods II, Paul Nijghkade 19, Rotterdam
Voertaal: Engels
Reserveren voor het openingsweekend is niet mogelijk, kaarten verkrijgbaar aan de kassa.
Voor de panels zijn er vanaf een uur voor aanvang van het programma kaarten beschikbaar aan de kassa. Let op: beperkte capaciteit.
Hoofd Curator van IABR–2016 is Maarten Hajer, en het Curator Team bestaat verder uit Jandirk Hoekstra (H+N+S Landschapsarchitecten), Daan Zandbelt (De Zwarte Hond), Joachim Declerck (Architecture Workroom Brussels), Michiel van Iersel (Non-fiction en Failed Architecture) en Freek Persyn (51N4E, Brussel). Het Curator Team wordt voorgezeten door de algemeen directeur van de IABR, George Brugmans.
CREDITS IABR–2016
George Brugmans, algemeen directeur
Maarten Hajer, hoofdcurator
Joachim Declerck, Jandirk Hoekstra, Michiel van Iersel, Freek Persyn, Daan Zandbelt, curator team
ATELIERS
George Brugmans, directeur
Joachim Declerck, Jandirk Hoekstra, Daan Zandbelt, Mark Brearley, Freek Persyn, ateliermeesters
Marieke Francke, programma manager
Eva Vrouwe, hoofd bureau, secretariaat en administratie
Rinske Wessels, projectleider
Christianne van de Weg, bureau– en productie assistent
TENTOONSTELLING EN PROGRAMMA
Maarten Hajer, hoofdcurator
Freek Persyn en Michiel van Iersel, curatoren tentoonstelling
51N4E: Freek Persyn, Aline Neirynck, Charlotte Schmidt, Benoit Lanon, Lieselore Vandecandelaere, tentoonstellingsontwerp
75B: Pieter Vos, Merel Snel, Onno Blase, grafisch ontwerp
Edgar Pieterse, Mark Swilling en Tau Tavengwa (Afrika), Lei Yang (China), gast curatoren
Mark Swilling, adviseur van de hoofdcurator
Jan Breukelman, assistent van de hoofdcurator
Esther Muñoz Grootveld, programma manager
Eva Vrouwe, hoofd bureau, secretariaat en administratie
Jolanda van Dinteren, projectleider tentoonstelling en catalogus
Yonca Özbilge, projectleider programma
Myrte Langevoord, productiemedewerker tentoonstelling
Marieke Müller, productiemedewerker programma
Delany Boutkan, productieassistent tentoonstelling en programma
Christianne van de Weg, coördinator kassa en receptie
Nina van de Broek, bureau– en productie assistent
Daniëlle Huisman, projectleider marketing en communicatie
Nancy van Oorschot, press officer
Dorine Baars, medewerker marketing en communicatie
Kevin Groen, medewerker marketing en communicatie
Jan Breukelman, Maarten Hajer, Michiel van Iersel, teksten tentoonstelling
InOtherWords: D’Laine Camp, Gerda ten Cate, Maria Tol, eindredactie en vertalingen
Bart Cuppens Tentoonstellingsbouw, tentoonstellingsbouw
QUINTUSBELICHTING, lichtontwerp
BrightSign/VHS-BV, WG Theatertechniek, techniek
Rocka, drukwerk
CATALOGUS
George Brugmans, Jolanda van Dinteren, Maarten Hajer, redactie
InOtherWords translation & editing: D’Laine Camp, Gerda ten Cate, Maria van Tol, tekst redactie en vertalingen
75B: Pieter Vos, Merel Snel, grafisch ontwerp
Veenman+, Rotterdam, druk
IABR–Atelier Brussel
De Productieve Metropool BXL
Foto: Bas Bogaerts
Atelier Brussel: De Productieve Metropool BXL
Een productieve stad is een gezonde stad en vereist een aanpak die streeft naar een strategische verankering van de toekomst van de economie in het weefsel van de 21ste-eeuwse stad. Internationale uitdagingen en tendensen onderstrepen de noodzaak van de herintroductie van de maakindustrie in onze regio’s: van productie die de koppeling maakt tussen kennis, innovatie en productie tot circulaire economie die inzet op kortere ketens en stromen van grondstoffen en energie.
De Vlaams-Brusselse metropolitane regio kent een groot aantal laaggeschoolde werklozen terwijl er in de stad en rand oude industriezones liggen te verkommeren. Het Atelier Productieve Metropool BXL stelt voor om die oude industriële locaties een nieuw leven in te blazen door in te zetten op het aantrekken van innovatieve productieactiviteiten. De stad als smeltkroes van kennis en werkkrachten wordt als de ideale voedingsbodem gezien, met kansen voor de Brusselse kanaalzone en de aansluitende industriezones in Vilvoorde, voor het ontwikkelen van een circulaire economie of voor lokale assemblage, gekoppeld aan een mondiaal logistiek systeem.
Het Atelier Productieve Metropool BXL vertrekt vanuit de overtuiging dat in de metropolitane ruimte het fundament gelegd kan worden voor de productieve stad van de toekomst, waarbij tegelijk sociale, ecologische, economische en ruimtelijke winsten kunnen worden geboekt, langs beide kanten van de gewestgrens. Het Atelier onderzoekt een betere afstemming tussen de veranderende economie en de organisatie van de ruimte voor productieve activiteiten in het metropolitane gebied van de hoofdstad. Hoe kunnen ruimtelijke kwaliteit en stedelijke economie elkaar versterken en wie maakt de productieve stad?
foto: Bas Bogaerts
Binnen het Atelier worden een aantal trajecten van prospectief ontwerpend onderzoek gevoerd aan de hand van specifieke casestudies, telkens in nauwe samenwerking met de betrokken actoren in Vlaanderen en Brussel. Het geheel van de lopende processen, ruimtelijke en bestuurskundige uitdagingen in de Brusselse metropool maakt van deze regio een uitstekend testgebied voor toekomstige ruimtelijke modellen, als voorbeeld voor vele andere steden en stadsregio’s in Vlaanderen, Wallonië en Europa. Het Atelier Productieve Metropool BXL zal door middel van het ontwerpend onderzoek en een traject van beleids- en stakeholdersparticipatie op zoek gaan naar de gewenste ontwikkelingsmodellen en ruimtelijke typologieën voor de productieve stad.
Atelier Productieve Metropool BXL is een samenwerking van de IABR, Architecture Workroom (AWB) en Brusselse en Vlaamse actoren, waaronder het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Ruimte Vlaanderen, OVAM en de Provincie Vlaams Brabant.
IABR–Atelier Utrecht
de Gezonde Stad
IABR–atelier Utrecht: DE Gezonde Stad
De bevolking van Utrecht wordt gerekend tot de gezondste van Nederland. Echter, binnen de stad zijn de contrasten groot. De gemeente doet haar best om de hardnekkige verschillen in gezondheid en levensverwachting aan te pakken, maar het krachtenveld waarbinnen ze moet opereren is volop in transitie. Er vindt een decentralisatie van de zorgopgave plaats van het rijk naar de gemeenten. De gezondheidseconomie consolideert en komt steeds meer in handen van een aantal grote partijen die lokaal nauwelijks waarde toevoegen. En daarbij verwacht Utrecht dat de stad binnen haar huidige stadsgrenzen tot 2030 zal groeien van 330.000 naar 400.000 inwoners, met als gevolg een ingrijpende verdichting van bestaand stedelijk gebied.
Gezondheid en stadsontwikkeling
Atelier Utrecht heeft onderzocht hoe gezondheid en stadsontwikkeling aan elkaar te koppelen zijn en welke innovatieve ruimtelijke ontwikkelingsstrategieën kunnen bijdragen aan een inclusieve, gezonde stad waarbij de solidariteit tussen de verschillende generaties, culturen en inkomensgroepen voorop staat. Niet alleen zijn de ruimtelijke en programmatische transformaties in de stad in relatie tot gezondheid en welzijn verkend, maar ook de veranderingen in de financiering van de gezondheidszorg.
Om de gevolgen van deze verkenningen in beeld te brengen en te bekijken waar kansen liggen voor een gezonder Utrecht, is ingezoomd op een aantal strategische testlocaties in twee wijken: Overvecht, de wijk met de zwakste gezondheidscijfers, en Merwedekanaalzone, een overgangsgebied tussen een goed en een slecht presterend deel van de stad.
De gemeente als choreograaf
Het resultaat is een serie kansrijke scenario’s op weg naar de Gezonde Stad, waarbij verdichting wordt ingezet als motor. Door het aantal plekken voor ontmoeting te vergroten, kunnen sociale netwerken worden versterkt en daarmee ook de zelfstandigheid van bewoners. Nabijheid zet aan tot gezonde mobiliteit. Wonen, werken, winkelen en ontspannen op fiets- en wandelafstand stimuleren bovendien lokale economische en maatschappelijke betrokkenheid.
Naast ruimtelijke kansen ligt er voor de gemeentelijke overheid de kans om een nieuwe rol als choreograaf van een ‘coöperatieve’ stadsontwikkeling op zich te nemen, waarbij diverse actoren met zeer uiteenlopende investeringsmogelijkheden en ambities worden betrokken bij gebieds- en wijkontwikkeling. Atelier Utrecht: De Gezonde Stad levert daarmee inzichten op die ook de rest van Nederland en het buitenland kunnen inspireren.
De resultaten van Atelier Utrecht zijn in boekvorm gepresenteerd onder de titel Van Cure naar Care – Transities in de gezonde stad Utrecht. Voor meer informatie zie hier.
IABR–Projectatelier Utrecht is een samenwerking van de IABR en de gemeente Utrecht. Ateliermeester is Joachim Declerck (Architecture Workroom Brussels).
De Belgische bureaus Architecture Workroom Brussels en De Smet Vermeulen architecten, en het Nederlandse MUST stedebouw zijn belast met het ontwerpend onderzoek. Het Utrechtse architectuurcentrum AORTA is als partner betrokken.
De IABR–Projectateliers worden door de IABR uitgevoerd als leadpartner in het rijksprogramma Regionale en Lokale Ontwerpdialoog van de Actie Agenda Architectuur en Ruimtelijk Ontwerp (AAARO) van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.
Curator Team
Asu Aksoy (Istanbul, TR), George Brugmans (Amsterdam, NL), Joachim Declerck (Brussel, BE), Fernando de Mello Franco (São Paulo, BR), Henk Ovink (Den Haag, NL) en ZUS (Rotterdam, NL)
(van links naar rechts: Brugmans, Aksoy, Declerck, Ovink, Koreman, De Mello Franco en Van Boxel)
Directeur
George Brugmans
Opening
19 april 2012, door Melanie Schultz van Haegen, minister van Infrastructuur en Milieu, en Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam
Tentoonstellingen
Making City
curator: Joachim Declerck
locatie: NAi, Rotterdam
Smart Cities - Parallel Cases 2
curatoren: Stefan Bendiks, Rogier van den Berg, Matthijs de Boer, Annet Ritsema
locatie: NAi, Rotterdam
Test Site Rotterdam
curator: ZUS (Elma van Boxel, Kristian Koreman)
locatie: Rotterdam Central District
Making Douala 2007 - 2013
curatoren: Marilyn Douala-Bell, Didier Schaub, Xandra Nibbeling, Kamiel Verschuren, Lucas Grandin
locatie: RiverClub Gallery, Rotterdam
Design as Politics
curator: Wouter van Stiphout
locatie: Mini Mall, Hofbogen, Rotterdam
Making Almere
curator: INTI
locatie: Belfort 13, Almere
Making City São Paulo, Da Cidade Informal aos Novos Bairros
curator: Elisabete França
locatie: Museu da Casa Brasileira, São Paulo
Making City Istanbul
curatoren: Asu Aksoy, George Brugmans, Joachim Declerck
locatie: Istanbul Modern, Istanbul als onderdeel van de 1e Istanbul Design Biennale
april 2012 – december 2012
133.600 bezoekers
Events
Urban Summit
51 lezingen, debatten, filmvertoningen en andere bijeenkomsten
VPRO: Leve de Stad
omroepbreed: televisie en radio-documentaires met ruim 2.8 miljoen kijkers en luisteraars
projectleiding: Wim Schepens
publicaties en documentaires
Making City, 5e IABR 2012, Catalogus
George Brugmans, Jan Willem Petersen (red)
2012, IABR
The Future Agenda
George Brugmans, Joachim Declerck, Henk Ovink
in: Megacities, Exploring a Sustainable Future
Steef Buijs, Wendy Tan, Devisari Tunas (red)
2010, Uitgeverij 010
Rotterdam - People Make the Inner City
2012, Gemeente Rotterdam
Olympisch Ontwerpen
Daniël de Groot, Willemieke Hornis, Elien Wierenga (red)
2012, Uitgeverij 010
Olympic Cities
XLM Architecture Research Urbanism
2012, XLM
Nederland Projectenland
Jelte Boeijenga, Paul Gerretsen, Elien Wierenga (red)
2013, Uitgeverij 010
Sürdürülebilir Kent Yapmak/Making a Sustainable City: The Arnavutköy Approach
Asu Aksoy, Gülnur Kadayifçi, Hülya Yalçin (red)
2012, Gemeente Arnavutköy & IABR
Sürdürülebilir Kent Yapmak/Perspectives from Turkey on Sustainable City Making
Asu Aksoy, Gülnur Kadayifçi, Hülya Yalçin (red)
2012, Gemeente Arnavutköy & IABR
900 Km Nile City: A Strategic Design for a Rural Metropolis
Pier Paolo Tamburelli, Oliver Thill (red)
2009, The Berlage Institute Research Report No. 31
Making Douala 2007 - 2013
Xandra Nibbeling, Kamiel Verschuren (red)
2012, Doual'Art & ICU Art Projects Foundation
The River Cities Project: IABR Catalogue
Michael Speaks, Angela Torchio (red)
2012, University of Kentucky
Typology. Hong Kong, Rome, New York, Buenos Aires
Emanuel Christ, Christoph Gantenbein (red)
2012, ETH Zürich
Posconflicto Laboratory: Making City + Productive Housing Programm in Guatemala & Central America
Urbanistica–Taller del Espacio Publico, Municipality of Guatemala & Asociacion Centroamericana Taller de Arquitectura
2012
Making Cities
regie: Alexander Oey
VPRO Tegenlicht in coproductie met IABR